Арестуваните митничари на Калотина работили за Паскал, всеки петък висш чиновник от София взимал плик с подкупи

0

Арестуваните при спецакция на прокуратурата и МВР митничари на Калотина са обслужвали контрабандните канали за цигари на Николай Николов-Паскал. Това разкриха пред „Уикенд” източници, запознати с разследването.

При акцията бяха задържани 15 митничари и петима служители на Гранична полиция. Впоследствие прокуратурата поиска постоянен арест за 7 човека от престъпната група. Това са Райчо Соколов, Стоян Стоянов, Радостин Койчев, Росен Златанов, Йордан Василков, Ивайло Иванов и Георги Раданов. Всички те с служители на Агенция „Митници”. Останалите 13 са пуснати с парична гаранция, а част от тях са се съгласили да бъдат свидетели на прокуратурата.

Разследването е започнало в края на миналата година след подадени сигнали в дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР от турци и сърби, на които са им искани подкупи от 10 до 100 евро при преминаване на граничния пункт. По 10-20 евро са искани и от български граждани на влизане в България, в случаите когато превозвали хранителни продукти или малки количества цигари. В рамките на седмица по тази схема митничарите са събирали по 15 000 евро от рекет. От тези пари половината отивали за шефа им Райчо Соколов – един от най-корумпираните типове в системата на митниците. Той е митничар още от 1990 г. Бил е член на общинския съвет на Драгоман от ВМРО. Участвал е в много международни операции. Има даже награди за успехи в борбата с контрабандата и наркотрафика. Според полицейски източници на „Уикенд”, всяка седмица в петък следобед в 15 ч. Райчо Соколов се е срещал с прекия си началник в София – митнически бос, чието име се пази в редакцията. На срещата му е давал предварително договорен процент от подкупите.


Шефът на Гранична полиция на Калотина също се очаква да бъде арестуван. Със СРС-та е доказано, че във всички далавери, вихрещи се на българо-сръбската граница, са участвали и гранични ченгета.  За Райчо Соколов се знае, че лично познавал контрабандния бос Николай Николов-Паскал и покровителствал каналите му на Калотина.
Една част от цигарите на вездесъщия Паскал влизали от Сърбия в България.  Те се вкарват всеки ден с малки бусчета. За безпроблемното функциониране на канала отговаряли всички шефове на смени на митницата на Калотина. Контролът върху тях се осъществявал лично от началника им Райчо Соколов.  Мотивацията им се равнявала на 3000 евро на ден, което прави чисти 60 000 евро на месец.


Цигарите, които влизат от Сърбия, са основно от марките „ЛД”. „Вайсрой” и „Карелия”. В западната ни съседка те струват легално почти двойно по-ниско, отколкото у нас. А в сръбските безмитни магазини са даже и по-евтини.
Бусовете на Паскал задължително минавали винаги към края на митничарските смени. Всеки ден между 7 и 7.30 ч. сутринта и 19 и 19.30 ч. вечерта екипите се сменят. През луфта от половин час контролът на практика е почти никакъв. Освен с товарни автомобили, цигари минавали и по така наречената „мравешка схема”. Това са контрабандисти на дребно, които носят скрити по себе си максимум до 10 стека. Основно това са цигани. Напоследък има тенденция хора, арестувани в миналото за кражби или наркотрафик, също да се насочват към цигарения бизнес. Причините са няколко –  печалбите са прилични, а и дори да бъдат хванати, те се разминават най-много с административно наказание.
Другият хитов канал на Паскал през Калотина е с тютюн. Той влиза обработен и готов са свиване на цигари. Само от началото на годината досега са вкарани над 3 тона.


Един от главните подизпълнители на Паскал на Калотина и човекът, който отговарял да не стават проблеми на пункта, е жена с колоритния прякор Каката. Тя е един от митническите шефове на пункта. Каката преди е работила на Столична митница. Известна е с това, че от всяка дневна и нощна смяна инспектори искала по 150 евро на ден. По думите й, парите били  предназначени за рушвет „за шефовете в София”.
Другият ключов играч на Калотина е Милен Ламята – бивш митничар, но все още със силни позиции на българо-сръбската граница. Напуснал системата на приходната агенция преди 6 години  сам от страх да не бъде арестуван. За него се знаело, че искал ежедневно от двамата си заместници по 300 евро, за да стоят на постовете си. В системата минавал за човек на друг виден митнически бос с прякор Пингвина. Чиновникът с животински прякор беше уволнен през 2008 г., след като ДАНС разби канал за цигари на Калотина.  
За Пингвина се знае, че след като е заел висок пост на  Калотина, събрал пари да построи на жената, с която живее на семейни начала, палат от 700 кв. м разгъната площ. Самата дама е била собственик на транжорен цех за месо в  столичния квартал „Банишора”. Тя имала и признато дете от него. Двамата обаче не смеели да се оженят, за да не трябва митничарят да декларира имението.


Освен Каката и Милен Ламята, другите замесени с контрабанда на цигари действащи митничари на Калотина били Радостин К. и Евгени, и двамата дългогодишни митнически служители. Ченгета разкриха пред „Уикенд”, че Николай Николов-Паскал работил от няколко месеца много добре и с още един висш митничар. Ставало въпрос за инспектор с прякор Търмака.


Според информация на „Уикенд”, служители на „Вътрешна сигурност” са се разровили около корупцията на Калотина и години назад. Проверява се кои шефове от Агенция „Митници” са покровителствали престъпната група на границата. Така например един от арестуваните 15 митничари на 6 февруари е мъж на име Спас. Той се оказал криминално проявен, със средно образование и е бил бивш шофьор на покойния директор на агенцията Ваньо Танов. Този тип е играел ролята на куриер. Имал задачата всяка седмица да носи пликове, най-вероятно пълни с банкноти, до централата на митниците на столичната улица „Раковски”.
Другият чиновник, който ще бъде разследван, е бившия шеф на Столична митница Юлиян Мирков. От неговия подпис зависило кои инспектори да работят на Калотина, който да бъде шеф там и кой началник на смяна. Преди 7 години името на Мирков беше замесено в грандиозна корупционна схема на Столична митница. Тогава Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) разкри, че 12 тира с цигари мистериозно са изчезнали у нас от митницата в София. В службите има оперативна информация, че след първите пуснати скандално у нас камиони с цигари, Юлиян Мирков се е похвалил пред колеги, че е купил 5 декара земя в столичния квартал „Люлин” с цел да вдигне там луксозен жилищен комплекс.  


Колеги на Мирков разкриват, че за всеки ТИР с цигари рушвета е бил 150 000 евро. А 12 камиона правят точно 1 800 000 евро подкуп.  
В столичната дирекция на полицията имало десетки сигнали от граждани за чудовищният рекет, на който са били подлагани в Столична митница. Там е била издадена неформална заповед да няма човек или фирма, които да не бъдат ощавени с някой лев. От тази наглост дори и на бандитите им беше кипнало. През 2012 г. контрабандисти на цигари подпалиха личния автомобил на един от служителите. Следващата акция на службите се очаква да бъде именно на Столична митница, твърди източник на „Уикенд”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.