Мълния в Alarma.bg! Прокуратурата погна Красимир Каракачанов!

0

Лидерът на ВМРО е разследван за милиони покрай далаверата с раздаването на българско гражданство

Специализираната прокуратура започна тотална проверка срещу министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Сензационната новина Alarma.bg научи от свои хора по върха на държавното обвинение.

Проверката е по сигнал до бившия вече главен прокурор Сотир Цацаров, тъй като е подаден още през 2019 година.

Прокурорската преписка е под №1470/2019 на Специализираната прокуратура. Сигналът е изключително сериозен, тъй като по него вече работят и инспектори от КПКОНПИ. Става дума за фалшифициране на документи за издаването на българско гражданство на чужденци.

Грандиозният скандал разтърси България в началото на 2019-а и касае далавера с търговия с наши паспорти за чужди граждани. Става дума за фалшифициране на близо 40 000 лични документа, издадени през последните пет години на лица предимно от Македония. Предполага се, че става дума за продължила с години корупционна практика.

В сейфа на шефа на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), която от години е под контрола на ВМРО, бяха открити близо 300 000 евро с неясен произход.

В края на ноември 2018-а по настояване на премиера Бойко Борисов агенцията бе закрита, но Катя Матева – жената, която допринесе за разкритията по случая – смята, че това е само маневра за отвличане на вниманието. „Единствената цел на тази проверка е да се успокои обществеността“, посочи юристка пред австрийско издание.

Като директор на Съвета за даване на гражданство Матева сигнализира за корупционни практики. Още през 2016 г. тя бие тревога за това, че в продължение на години са били издавани хиляди фалшиви документи за български произход на македонци и албанци – срещу подкуп.

Между 500 и 1000 евро на паспорт е било плащано, за да се получи български документ за самоличност, като в някои дни били обработвани до 200 подобни случая.

С разкритията си Матева обаче си създава силни врагове. Според показанията ѝ, дадени и пред съда, от тези машинации се е облагодетелствал най-вече лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.