Само в Alarma.bg: Арестуват олигарха Людмил Стойков!

1

Спонсорът на Гоце Първанов прибрал милиони за хранилище на радиоактивни отпадъци – парите ги няма

Червеният олигарх Людмил Стойков е следващият бизнесмен, който ще се озове в ареста с белезници, научи първо Alarma.bg. Наш човек по върховете на МВР сподели, че спонсорът на Георги Първанов – Гоце е на мушката заради жестока далавера за десетки милиони лева с хранилище за радиоактивни отпадъци.

Историята на врътката започва през 2017 г., когато държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци” (ДП РАО) официално стартира изграждането на Национално хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХРАО) в Козлодуй. За изпълнител на проекта по изграждането по критериите на ЕБВР е избран германо-български консорциум от 5 фирми с главен изпълнител NUKEM Technologies. Релано зад проекта за 72 млн. евро обаче стои именно Людмил Стойков, писаха медиите преди три години.

Националното хранилище представлява съоръжение с многобариерна защита за трайно съхраняване на предварително обезопасени и опаковани в стоманобетонни кубове радиоактивни отпадъци и ще бъде едно от най-модерните в Европа от този тип. НХРАО ще бъде от приповърхностен траншеен тип с капацитет от 138 200 куб. метра.

Георги Първанов получавал солидни суми за своите кампании от пернишкия олигарх

Състои се от няколко стоманобетонни вкопани конструкции (модули), разделени от вътрешни преградни стени на отделни камери. Планирано е хранилището да бъде в експлоатация, т. е. постепенно да се запълва, в продължение на 60 години. След това се предвижда да бъде затворено. През целия период на експлоатация и в следващите 300 години съоръжението ще е обект на постоянен контрол от страна на оторизираните органи.

Към момента обаче нито хранилище има, нито пари, констатира източникът на Alarma.bg.

Людмил Стойков – от барман до мултимилионер

Людмил Стойков е на 57 години. Роден е в Перник. Олигархът е бивш спортист с диплома от ВИФ. Преди промените бил барман в „Балкантурист“. Според собствените му думи започнал бизнеса си още през 1990 г. с търговия със сирене.

В родния си град обаче е известен като представител на силовата групировка ВИС 2, макар никъде в регистрите и биографиите му да не се съобщава такова нещо. В средата на 90-те години регистрира фирма за изкупуване и търговия на скрап, като започва да работи с все по-големи обеми.

През 1997 г. регистрира модната агенция „Ивет фешън“. Бизнесът му потръгва още повече, след като брат му Емил Стойков става шеф на митницата в Перник. Впоследствие той е сменен от длъжност, но пернишката митница остава благосклонна към Людмил. Името му се свързва с различни схеми за внос на пилешки продукти и месо. По време на правителството на Иван Костов Стойков се насочва към туризма и индустрията.

През април 1999 г. купува срещу 2.7 милиона долара курортното селище „Дюни“. На 30 юни 1999 г. в консорциум с „Радомир леко коинвест“ АД неговата фирма „Еврометал“ ООД купува 75% от „Радомир – леяро-ковашки комплекс“ ЕАД. Делът на Стойков е 34% и за тях той заплаща 4 милиона лева. Консорциумът трябва да обслужва и дълга на фирмата от 21 милиона лева.

1 Коментар
  1. […] какво четем, например, в Alarma.bg от февруари 2020 г.: „Наш човек по върховете на МВР […]

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.