Уникум: Шофьор на Ваньо Танов сред арестуваните на Калотина (ВИДЕО)

0

Криминално проявеният Спас отговарял за разпределението на корупцията на два ГКПП-та

Личният шофьор на покойния бивш шеф на митниците Ваньо Танов е сред арестуваните корумпирани митничари на ГКПП „Калотина”!.

Сгащеният се казва Спас и е криминално проявен. Лично митничар №1 Ваньо Танов си го избрал за свой шофьор. Според нашия източник в Агенция „Митници” Спас отговарял за разпределението на корупцията на два ГКПП-та: Калотина и Свиленград. Повече яснота по темата можеше да внесе Ваньо Танов, но бившият топ полицай се спомина ненадейно на 29 февруари 2016-а.

В събота спецсъдът остави в ареста 7 митничари от общо 30, арестувани на Калотина за корупция. Специализираният наказателен съд няколко часа гледа мерките на продажниците, които на 6 февруари при зрелищна акция бяха арестувани на ГКПП-то със Сърбия. Те са обвинени за това, че са вземали такса „почерпка“ от началото на 2019 г.

Пред журналисти прокурорът Калин Стоилов каза, че на 20 от общо 30-те служители е повдигнато обвинение, предаде БГНЕС.

„Обвиняемите са 20 души. По отношение на 7-те задържани, сред които е и ръководителят на митническия пункт и престъпната група Райчо Соколов, е внесено искане за задържането им под стража. Останалите са обвинени за участие в групата. По отношение на останалите 13 са наложени различни мерки за неотклонение – гаранции и подписка“, обясни той и добави, че 9 от корумпягите са пуснати под гаранция от по 5000 лв. на човек, а четирима са с подписка.

При зрелищната спецакция на 6 февруари на граничния пункт бяха задържани 30 митничари, включително и началникът на пункта. Повдигнати им са обвинения за взимане на рушвети.

Така цяла смяна отиде в килия по обвинение във взимане на рушвети от шофьорите, за да ги пропускат през браздата. Мизата за леките автомобили била 10-20 евро, а за тирове и камиони тръгвала от 50 евро и стигала до 1000 евро в зависимост от товара, разкриха от МВР и прокуратурата.

Бандата на митничарите била много добре структурирана. Те прибирали рушвети абсолютно всеки ден, като имали свои хора в различните схеми.

Определена част от сумите отивали при шефа на митница „Калотина”, но части оставали за всеки от групата, станало ясно в хода на разследването. Самият Райчо Соколов работи в митниците и е спец по линия на контрабандата и наркотрафика. Трудовият му стаж е близо 30 години.

Според показания, направени от част от задържаните 30 митничари, всеки ден до шефа на митницата трябвало да пристигат 5 000 лева. Началникът на ГКПП „Калотина” също е сред арестуваните.

Засега криминалистите не обявяват каква сума е открита при обиски в домовете на задържаните служители, сред които има и гранични полицаи. Основният обект на рекет от страна на митничарите са били тираджиите, както и куфарните търговци.

Митничарите си затваряли очите и за трафик на големи количества цигари. Според информация от близки до разследването, през ГКПП „Калотина” съществували няколко канала – за прекарване на огромни суми недекларирани пари към Сърбия, за оръжейни пратки, за трафик на културно-исторически ценности.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.