Братя Галеви вече са в Перу, смениха Дубай с латиноамериканската държава

0


Дупнишките мафиоти Ангел Христов и Пламен Галев в момента се намират в Перу. Това е най-актуалната оперативна информация, с която МВР разполага за бандитите, научи „Уикенд”. България няма подписано споразумение за правна помощ с латиноамериканската държава и към този момент екстрадицията им у нас изглежда напълно невъзможна.

Според нашия източник, Галеви се намират в Перу от почти година, а през пролетта на 2018 г. бяха буквално на косъм да бъдат заловени в Дубай. На 30 март преди 2 години шефът на сектора Ивайло Димитров в телевизионно интервю издава ценна информация за мафиотите и евентуалното им местонахождение.
„Те са извън пределите на страната. Разполагаме с информация къде точно се намират. Всичко това е въпрос на проверки и на комуникация с партньорски служби. Когато стигнем до тях, те се задържат и свалят от издирване. Имаме информация, която се проверява. Не мога да кажа откога е тази информация, защото рискувам да разкрия информатора“, разкри тогава Димитров.
„Уикенд” научи, че действително към края на март 2018 г. МВР е имало доказателства, че Галеви са се установили в Дубай. Приготвени били дори и документи, които е трябвало да бъдат изпратени до бюрото на Интерпол в Емирството с искане Ангел Христов и Пламен Галев да бъдат задържани.

След като официално от висш полицейски служител излиза информация за издирването на бандитите обаче, те се покриват и вече не са в Дубай. Според източници на „Уикенд”, в началото на април 2018 г. Пламен Галев и Ангел Христов са заминали за ЮАР, а месеци по-късно се установяват в Перу, където са и до днес.
Братя Галеви не биха позволили на никаква цена да бъдат заловени и върнати в България. Това означава да влезнат в затвора за 6 години – при положение, че ако устискат още 2 години, след това ще бъдат свободни граждани, коментират юристи. През 2022 г. изтича давностния срок за престъплението, за което те получиха присъда.
През 2012 г. Върховният касационен съд окончателно ги осъди на по 5 години затвор за сформиране и участие в престъпна банда за рекет и изнудване. Престъплението на Галев и Христов беше, че са принудили Пламен Миланов от Дупница да им прехвърли 50% от таксиметровата си фирма „Сити транс” ООД, както и всеки месец да им предава половината от оборота си. ВКС прие, че по този начин гангстерите са ощетили Миланов с над 82 000 лева. Двамата бяха получили от предишната съдебна инстанция Софийски апелативен съд съответно 7 и 5 години затвор с мотива, че бандата им била въоръжена


ВКС обаче намали наказанието на Пламен Галев, защото не прие, че е бил лидер на въоръжена престъпна група, за което се полагат повече години зад решетките. При мотивите на присъдата си Софийският апелативен съд смяташе, че след като двама от групата на Галеви – Владимир Ангелов – Стъклето и Апостол Чакалов – Тоци са имали разрешителни за носене на оръжие и са носили такова, то цялата група може да се счита за „въоръжена”. Хубаво, но пък висшите магистрати контрираха, че това, че някой има разрешително за оръжие, не означава непременно, че е престъпник. Трябвало в момента, в който се извършва престъплението, да е насочил дулото към жертвата. А и нямало доказателства, че Галеви или хората им са го правили.
Мафиотите трябваше да излежат присъдата си при общ режим в затворническото общежитие в село Самораново, както и да заплатят глоби по 100 000 лв., и да се разделят с една трета от имуществото си. Вместо това Ангел Христов и Пламен Галев офейкаха от България и се издирват и до днес от Интерпол.


Това издирване и присъдата ще паднат през май 2022 г., ако дотогава бандитите не бъдат намерени. Точно това двамата изчакваха в Дубай. Публична тайна в подземния свят е, че те живееха в емирството малко след като изчезнаха от страната. Първо отишли в Гърция и на летището в Атина за полета до Дубай са се легитимирали с истинските си международни паспорти. Въпреки че към момента на бягството си и Пламен Галев, и Ангел Христов имат официално влязла в сила присъда и им предстои вкарването им в пандиза, международните им паспорти така и не са били анулирани. Това се случи чак на 15 май 2012 г., две седмици след бягството им, когато двамата бяха обявени за издирване в цял свят с червена бюлетина от Интерпол. През тези 14 дни мафиотите са могли да пътуват в цял свят като напълно свободни граждани с редовни документи.


На всичко отгоре цял месец след бягството на Галеви, данните за тях не са били вкарани и в официалната система на МВР, известна като „СКРЕЧ”. Това е информационна система, съдържаща статистическите листове за влизане и излизане от България. Този пропуск далеч не е случаен, смятат юрсти. Публична тайна е, че дупнишките дерибеи имат отлични контакти с МВР, включително и с висши полицаи, които не веднъж са ги предупреждавали за проблеми. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.