Сензационно в Alarma.bg: Погват Ковачки за 3 убийства?

0

Енергийния олигарх Христо Ковачки ще бъде разследван от службите и Специализираната прокуратура, че е поръчител на 3 убийства, реализирани от осъдените на доживотен затвор членове на бандата за поръчкови екзекуции „Килърите”.

Според източник на „Уикенд”, държавното обвинение планира да „размрази” прашасали разследвания за убийствата на енергийния бизнесмен Борислав Георгиев, кметът на Елин Пелин Янко Янков и самоковския крими герой Юри Галев. В службите имат съмнения, че Христо Ковачки стои и зад трите екзекуции, но благодарение на връзките му с мастити бивши полицаи, прокурори и солиден политически „гръб”, е съумял да се изплъзне сух.
През 2010 г., месеци след като бандата за поръчкови убийства „Килърите”, ръководена от Петър Стоянов – Сумиста и търновския лихвар Георги Вълев бе задържана, в ГДБОП стартира разследване, че Христо Ковачки е ползвал услугите на „фабриката за убийства”, естествено срещу солидно заплащане.
Сред убийствата, зад които прозираха интересите на Христо Ковачки, най-много се открояваше това на енергийния бизнесмен и негов дългогодишен служител Борислав Георгиев. Той бе

разстрелян с 3 куршума в главата

на 6 април 2008 г. пред апартамента му в столичния квартал „Люлин”. Ликвидираният Георгиев бе изпълнителен директор на „Атоменергоремонт” – апетитно за времето си дружество от енергийната империя на Христо Ковачки. Именно Борислав Георгиев отговаряше за приватизираните от Ковачки в Сърбия фабрики, случили се с неофициалната помощ на Сретан Йосич.
За убийството на Борислав Георгиев тогава бе приета за меродавна версията, че е ликвидиран от бандата на Пешо Сумиста по поръчка на Сретан Йосич, който бил измамен финансово с крупна сума пари от Христо Ковачки. Тази версия бе подхранена и от факта, че един от „Килърите” – Янко Попов – Туцо, е кумец на Йоца Амстердама. Навремето, в началото на 90-те години, страховития сръбски наркотрафикант се криел в къщата на Туцо на Боровец от свои врагове в размирна Сърбия. В крайна сметка

„Килърите” не бяха осъдени за това убийство.


Първоначално Шуменския съд постанови, че поръчител е Пешо Сумиста, а Васил Костов – Васко Кеца, бивш бодигард на Бай Миле, е изпълнител на поръчката. Сумиста, Кеца и Георги Вълев днес лежат в затвора с доживотни присъди, потвърдени от Върховния съд, но не за това убийство, а за екзекуциите на Румен Рачев и търновския адвокат Петър Лупов.
Според запознати с разследването, реалния поръчител на убийството на Борислав Георгиев е приближен до Христо Ковачки, който възложил мократа поръчка чрез съгражданина му от Самоков Янко Попов – Туцо. Твърди се, че Ковачки платил 200 000 евро за убийството на Борислав Георгиев, който имал солидни финансови претенции към него и го застрашавал с това, че е твърде запознат с енергийните далавери. В онзи момент Ковачки бе на прицела на службите покрай основаната от него партия „Лидер” и даже бе обвинен, че е източил десетки милиони левове ДДС.
Всъщност, самия Христо Ковачки също участва в процеса „Килърите”, но като свидетел, а не като обвиняем. Той дълго време отказваше да се яви на съдебните заседания, представяйки чрез адвокатите си фалшиви болнични. Накрая все пак благоволи да отиде до Шумен, където делото се гледаше на първа инстанция, и чистосърдечно си призна, че както сега, така и преди, е бил в прекрасно здраве. В показанията си в съдебна зала той се оплете за отношенията си с разстреляния подчинен Борислав. Така например баровецът се отметна от думите си, че е подарил къща за 250 000 евро на вдовицата на убития Георгиев – Надежда. Преди това Надежда Георгиева се похвали в съда, че Ковачки проявил голяма щедрост към нея, като веднага след разстрела на мъжа й се срещнал с нея, за да я подсигури финансово. Вдовицата на Борислав Георгиев даже показа документ, според който е получила

огромна сума за нов дом от Ковачки.

„Не съм давал пари на Надежда. Подкрепял съм я само морално. Не познавам Сретан Йосич. Категорично не съм пращал Борислав Георгиев в командировки в Сърбия и на срещи с Йосич от мое име. Също така не съм се виждал в Самоков с Янко Попов – Туцо, за да обсъждам ликвидирането на Георгиев“, лаконично коментира пред Темида Христо Ковачки.
Въпреки че първоначално Пешо Сумиста беше осъден за разстрела на Георгиев, на 14 февруари 2104 г. той и авера му Васил Костов бяха оправдани за това престъпление от Варненския апелативен съд.
Второто убийство, за което има оперативни данни, че е възможно да е замесен енергийният бос, е на самоковският бандит Юри Галев. На 24 юли 2010 г., ден след арестуването на Пешо Сумиста и хората му, от МВР съобщиха, че са задържали всички 5 човека, участвали в ликвидирането на Галев. Стрелецът бил Георги Петров от Червен бряг, а човекът, който е съхранявал оръжието – Методи Иванов. От службите тогава разкриха, че

поръчителят на убийството на Юри Галев


е бил близък до Бай Миле и структурите на СИК. Първоначално се появи версията, че това е Янко Попов-Туцо. В сигнала до спецслужбите обаче се е твърдяло, че зад описанието стои Христо Ковачки.  
Според оперативни данни, Юри Галев е ликвидиран, защото пречил на инвестициите на бизнесмена в Самоков и региона. Той дори имаше намерение да изгради нов курорт „Искровете”  край Говедарци. Ковачки държеше и паркингите в Боровец. Конфликтът между него и Галев не е бил тайна за никого в Самоков.
Босът на футболния клуб „Рилски спортист” и общински съветник от партия „Атака”  Юри Галев бе прострелян на 20 юни 2010 г. сутринта по пътя между  Боровец и с. Бели Искър. По автомобила, с който се движеше беше изстрелян цял пълнител от автомат „Калашников”. Галев беше откаран в „Пирогов”, където претърпя две сложи операции, но почина седмица след атентата. Срещу „Килърите” на Пешо Сумиста се водеше разследване за това покушение, но полицията не намери доказателства, че те са го направили и до обвинение и съд дори и не се стигна.
Твърди се, че Ковачки е разследван като поръчител и на още едно убийство – това на кметът на Елин Пелин Янко Янков. Той бе ликвидиран с 6 куршума през януари 2007 г. в двора на къщата си в Мусачево. Между Ковачки и Янков имаше сериозно напрежение заради опита на кмета да се намери място за балите със софийски отпадъци в мина „Чукурово”, собственост на Христо Ковачки. Идеята обаче пропадна заради съпротива на местното население, което доведе и до сблъсък между гардове на енергийния бос и жители на близкото село Габра.

Босът духна в Кан

Христо Ковачки е духнал към Кан, съобщи сайта Lupa.bg, цитирайки човек от обкръжението на бизнесмена. Мултимилионерът заминал за Франция преди седмица, след като „къртица” във властта изпяла, че се готви акция срещу него заради драмата с горенето на италиански боклук на площадка „Брикел” в Гълъбово. Ковачки притежава страхотно имение в Кан, където живеят съпругата му – фолкпевицата Десислава и децата им.
Причината олигарха да се изнесе овреме към Франция е, че ако България го обяви за издирване – национално или международно, той може за кратко време да организира евакуацията на цялото си семейство в спокойна, уютна и недостижима за Темида точка от земното кълбо.
В сряда прокуратурата започна тараш в офиси на свързваното с бизнесмена дружество „Брикел” и на „Траш юнивърс” ЕООД в Гълъбово заради контейнерите с италиански боклук, които бяха открити на пристанище Варна-запад без редовни документи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.