Фалшиви петолевки заляха София, правят ги ученици

0

Фалшиви банкноти от 5 лева са залели цялата страна, алармираха ченгета пред „Уикенд”. Петарките са плъзнали преди повече от две седмици. На пръв поглед ментетата по нищо не се отличавали от оригиналните, дори били напечатани на много добра релефна хартия и цветен принтер. За измамата се установявало едва след като банкнотите минавали през ултравиотова лампа, каквато търговците на дребно не разполагали, както и продавачите в кварталните магазинчета, че дори и в моловете нямало такава техника. Така фалшификатите плъзнали из цялата столица, а вече „вървят” и из страната.


„За една седмица успяха да ми пробутат три банкноти. Не съм разбрала как е станало. Идват, пазаруват, плащат, връщам им ресто. 5-левовата банкнота е най-дребната книжна в момента. Оборотна е, откакто двата лева станаха железни. Пък и петарка не можеш да си купиш нищо сериозно. Кой ще седне да я проверява… И през ум не ми е минало, че ще пуснат фалшификати. Който се прецакал – прецакал. В банката не дават срещу фалшиви пари истински. Единственият вариант е да алармираш в полицията и да изложиш проблема, без да чакаш решение.


До скоро бе модерно да се правят ментета на 50 и на 100 лева. Преди 3-4 години имаше бум от фалшиви петдесетолевки. С тях се разплащаше по заведения и номерът минаваше. Явно кризата е ударила и мошениците, които се препитават с такъв бизнес”, разказва пред репортер на „Уикенд” продавачка в магазин на алкохолни и безалкохолни питиета в столиче квартал.
Тя споделя, че имало няколко версии за фалшивите пари. Най-разпространената била, че ментетата се правят от ученическа банда, която масово печатила пари на хубав цветен ксеркс. После с петачетата представител на групата ходел в църква, където купувал свещ и така срещу 20 похарчени стотинки от ментето, получавал ресто от 4, 80 лв., което стигало за добра закуска. Възрастните жени в храмовете не обръщали много внимание на банкнотите, а гледали съвестно да си свършат работата. След като ошетали няколко храма, хлапетата минали на търговски обекти.


Децата се пробвали и при продавачи, където имало опашка от хора. Търпеливо изчаквали да им дойде редът, защото знаели, че умореният човек е разсеян и номерът им лесно ще мине.
От книжарниците те се снабдявали с хартия, която била доста по-мека от обикновената. След печат петолевките изглеждали като по-овехтели. Благодарение на това си личали и релефните изображения от лицевата страна на банкнотата.


Възможно било зад петолевките да стои и банда, която се занима с изготвянето на всякакъв вид фалшиви документи. Тази версия бързо отпаднала, защото истинските царе на ментетата рядко си позволявали да „бръмчат” на дребни банкноти. От полицията казаха, че работят по случая.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.