Пуснаха на свобода в Индия наркобосът Милен Катерицата

0

Наркобосът Милен Даврански – Катерицата, който е бил арестуван в Индия в края на декември 2019 г. заедно с още един българин заради източване на пари от банкомати със скимиращи устройства, е бил освободен от килията миналата седмица, пише Уикенд.

Гангстерът е напуснал затвора в град Мапуса, но не може да се прибере от азиатската държава, тъй като международния му паспорт, личната карта и шофьорската книжка са му отнети от властите. Катерицата ще трябва да стои в Индия, докато не стартира съдебния процес срещу него, а това може да отнеме повече от година заради натовареността на съдилищата в държавата с население от близо милиард и половина.


Изненадващата информация за поредния арест в далечна държава на мастития дилър на дрога дойде преди седмица от Специализирания съд, където трябваше да се проведе поредно заседание срещу наркобандата на Стефан Бонев – Сако. В този процес Милен Катерицата е със статут на основен обвиняем, според прокуратурата 45-годишния гангстер е ръководил наркоструктура под шапката на Сако. Бандата бе разбита при полицейска операция „Чук” през пролетта на 2012 г. Съдебният процес срещу 17-те обвиняеми обаче се точи с години, а основната причина делото да се протака е… задграничната престъпна дейност на Катерицата.
Милен Даврански, който в периода 2010-2012 г. бе най-оборотния наркоиграч в столицата, се преквалифицира в обирджия на банкомати чрез поставяне на скимиращи устройства. През 2015 г. той бе задържан във Виетнам заедно с още двама българи и тикнат в затвора в Ханой с 4-годишна присъда.

От пандиза във Виетнам наркобосът се скъса да моли родните власти да го измъкнат от тъмницата. Даврански се жалеше чрез писма до медиите, че лежи окован във вериги, ползва яма за тоалетна и спи в килия 2 на 2 метра заедно с още 15 арестанти, повечето от които болни от СПИН и туберкулоза. В крайна сметка Милен Катерицата се прибра в България и бе вкаран за кратко в софийския арест, преди да бъде пуснат тайно на свобода под гаранция тази пролет. Остава загадка защо международния паспорт на дясната ръка на Сако не е бил прибран и той не се е сдобил със забрана да напуска страната.


Новото задържане на Милен Катерицата в Индия със сигурност ще протака за още дълъг период делото за дрога, по което той е основен обвиняем. Според законите в Индия, за източване на банкомати се дават присъди между 5 и 10 години затвор. Няма данни каква е сумата, която Катерицата е успял да източи от банкоматите в Южна Азия. Известно е, че гангстерът е закопчан на летището в Мапуса, а от него са иззети лаптоп, 6 мобилни телефона, рутер и скимиращи устройства.


Даже и при отсъствието на Милен Катерицата панаирите по делото „Сако” не секват. На последното заседание на процеса основния свидетел срещу групата – Христо Ширев, бе пребит от приближен до Стефан Бонев. Ширев е бил  нападнат от приближения до мургавия наркобос Любо Каратиста. Силовакът, който също е сред подсъдимите, се подразнил, тъй като Ширев изразил съмнения в мъжествеността му и го нарекъл „гей”, докато разказвал пред магистратите за наркодейността му.


„Каратиста му удари два шамара, докато охраната се намеси. Не е имало брутален побой, нито кръв”, твърди адвокат, присъствал на екшъна. Заради агресията, разиграла се пред очите на съдии и прокурори, Любо Каратиста е бил вкаран в ареста за 72 часа. Той вече е освободен, но срещу него може да бъде повдигнато ново обвинение – за хулиганство с особена дързост и цинизъм.


По наркоделото, което се точи от години в Специализирания съд, подсъдими са 17 човека с лидер Стефан Бонев – Сако. Първоначално сред подсъдимите бе и Христо Ширев, който в периода 2009-2011 г. бе сред маститите търговци на кокаин в центъра на София и водеше гангстерска война за надмощие с други главорези. Ширев, който в миналото бе и професионален ММА боец, обаче изкара 8 месеца в следствения арест на „Майор Векилски”, преди да стане свидетел на прокуратурата срещу Сако и бандата му.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.