Изверг с въздушна пушка изби 50 котки в Елин Пелин

0

Полицията в софийското село Гара Елин Пелин е по петите на неизвестен засега психопат, който системно избива дворните котки на свои съселяни. Злодеят вилнее от 3-4 години, а според жители на селото ликвидираните от него животни, които са отглеждани като домашни любимци от стопаните си, са над 50, пише Уикенд.

Съмненията, че някой избива безмилостно и до крак котките в селото край едноименната ЖП гара до София, тръгнали преди около година и половина. Тогава само за 2 седмици безследно изчезнали над десет писани. Преди това котки също изчезвали, но по-рядко. Няколко стопани тръгнали да разследват мистериозния случай. Предположенията им, че четирилапите любимци са

застреляни, отровени и заровени

някъде обаче не трогнали местната полиция. Оттогава още десетки котки мистериозно се изпарявали и все в района на точно определена къща, в близост до магазин за хранителни стоки. „Няма как да издирваме изчезнала котка, която даже не е домашна. Сезирайте ни, ако има данни за престъпление – ако видите, че някой я убива, или трови”, съветвали полицаите покрусените собственици.
По селата, за разлика от големите градове, домашните котки не живеят заключени в жилището на стопанина си, а само преспиват там. През деня писаните обикалят из двора и около района на дома си. Макар да не са регистрирани като домашни любимци, в повечето случаи котките на село са силно обгрижвани и обичани. И тъй като са отглеждани от хора, животинките са доверчиви – идеална мишена за психопати със садистични наклонности.
Уви, подобен екземпляр живее и в Елин Пелин. Последната му засега жертва – котаракът Кирчо, обаче може да го вкара в затвора от гроба. Стига разбира се, този път полицията да си свърши работата и да доведе до край разследването.
Охраненият домашен котарак Кирчо е прострелян смъртоносно с въздушна пушка от упор в късния следобед на 20 януари. „За 3 години ни изчезнаха четири котки, заради това не пусках Киро да се разхожда вечерта. Той обаче упорит – драска по вратата, мяучи жално. Отворих му, това ми беше грешката… Мина се половин час и Кирчо се прибра, но го гледам, че е замаян,

едва ходи и преплита лапички.

Сгуши се на леглото до печката и заскимтя жално. Сърцето ми се късаше! Първата ми мисъл беше, че е отровен. Дадох му жълтък, прясно мляко и аспирин – едва ги докосна и повърна. Чак после видях, че под него е влажно. Гледам – напоено с кръв и слуз. Накрая забелязах и раната му – дупка като от куршум, но с по-малък диаметър”, разказва стопанката му. Тя и съпругът й са пенсионери, възрастните хора още са в шок от случилото се.
Котаракът веднага е откаран във ветеринарната клиника „Син кръст” в софийския квартал „Панчарево”. Там Кирчо е подложен на серия изследвания – направена му е рентгенография на гръдния кош и коремна ехография, а прегледът установява, че сачма с диаметър 1 см. е влязла през гръдния му кош и е преплела червата му. Сачмата засяда в коремната кухина на Кирчо, но лекарите не смеят да го оперират веднага, тъй като заради преплитането с червата не могат да установят къде точно да работят със скалпела. Ветеринарят д-р Святослав Рягузов му инжектира синулокс, мелоксикам и буторфанол. На следващия ден Кирчо отново е заведен в спешния център на ветеринарната клиника, където е установено, че въпреки медикаментите състоянието му се влошава. Котката умира в мъки часове по-късно, като преди това безуспешно й се инжектира атропин и адреналин, за да се възстанови сърдечната й дейност.
„Кирчо е бил

гръмнат от упор с въздушна пушка

откъм главата. Котето е било подмамено да се приближи до екзекутора си, който го е целил в муцунката. Кирчо обаче се е извърнал инстинктивно малко настрани и сачмата не го е убила на място. Намерило е сили, горкичкото, да се прибере до вкъщи…Сега се надявам убиецът му да бъде разкрит. Толкова години всички в селото се чудихме каква е съдбата на десетките безследно изчезнали котета, а сега вече знаем – избивани са безжалостно от упор с въздушна пушка от един и същи психопат. Няколко човека в Елин Пелин сме твърдо решени да не оставим нещата така – този, който избива всички домашни любимци в селото, утре може да започне да стреля и по хора.. Научно е доказано, че почти 100% от жестоките убийци са започнали преди това с инквизиции над животни. Този тип е потенциално опасен и в никакъв случай полицията не бива да неглижира случая”, казва покрусената стопанка на убития котарак Кирчо.
Жената вече е сезирала полицията в Елин Пелин и криминалистите са по петите на неизвестния засега изверг. В града смятат да сигнализират и прокуратурата. Сачмата, с която котката е убита, би трябвало да заведе ченгетата до рецидивиста, избиваш котки. Преди това обаче се изчакват резултатите от аутопсията и официалния протокол от патоанатом, за да е ясна за пред прокуратурата и съда точната причина за смъртта на котето.
Макар да е криминално престъпление, наказващо се със затвор, в България се броят на пръсти ефективно осъдените за жестокост към животните. Първият осъден и въдворен в затвора за убийство на коте е циганинът от Варна Янчо Янев. През 2017 г. той бе пратен за 1 година и 4 месеца в пандиза, след като кадри, от които се вижда как на няколко пъти блъска в асфалта и мачка с крак котка, докато не я убива, бяха свалени от охранителни камери на фирма и излъчени в „Господари на ефира”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.