Самоубилият се с химикалка в ДАНС Емил Крумов готвел масов разстрел, планирал да избие „милиционерските гниди”

0

„Даваше вид на спокоен човек, ала имаше нещо нередно у него… Някакви бесове го владееха. Все ходеше облечен като войник в камуфлажна униформа – и зиме и лете, а винаги на гърба си носеше огромна раница. Виждал съм го с препасан нож на кръста, висеше му отстрани закачен на колана. С почти никого от блока не контактуваше, беше саможив и затворен. Никога не се усмихваше. Не харесваше и децата – винаги ги гълчеше за нещо”.Така описва 59-годишния Емил Крумов негов съсед от Перник. В понеделник по обяд кроткия на външен вид дългогодишен служител на БДЖ хвърли в шок и ужас спецагентите от ДАНС, зрелищно самоубивайки се с изработена от самия него химикалка – пистолет пред входа на най-строго охраняваната специализирана структура у нас. Чак след смъртта на националиста агентите от ДАНС, чиято основна мисия е разкриване, предотвратяване, пресичане и неутрализиране на заплахите за националната сигурност, узнаха, че са си имали работа с много опасен, тежко въоръжен и психически неуравновесен тип.
Каква е била крайната цел на самоубилия се Емил Крумов едва ли някога ще се знае със сигурност. Разследващите обаче са убедени –

перничанинът е подготвял масов разстрел,

а негови мишени са били агенти от ДАНС, призовали го на разпит в сградата на спецслужбата на столичния бул. „Черни връх” №45. Версията за планирана безразборна стрелба се подхранва от бойния арсенал, открит у него. Освен химикалката – пистолет, с която маневристът на пътнически влакове сложи край на живота си, Крумов е носил със себе си пистолет със заличени номера и два пълнителя. Оръжието е било увито във фолио – очевидно с цел да премине през металодетектора и скенера. След като е спрян на входа, а багажа му започва да „писука”, Емил Крумов вади от джоба си химикалката, заредена със сачма – негово собствено производство и се прострелва в главата пред недоумяващите погледи на трима охранители.
Емил Крумов попада в полезрението на Държавна агенция „Национална сигурност” заради активната си роля в дейността на националистическата организация „Български национален съюз”, председателствана доскоро от Боян Расате. Макар след смъртта му от БНС да обявиха, че той не е бил активен член на организацията от 8 години, служителят на БДЖ не е пропускал нито едно от официално забраненото от властите като фашистко шествие Луковмарш.
От 2003 г. насам възпоменателното факелно шествие в памет на генерал Христо Луков се провежда в София през февруари, като

стотици маршируват с военни униформи


или с черни дрехи с факли в центъра на столицата. От 2017 г. провеждането на Луковмарш е забранено заради сигнали на различни организации, институции и посолства, че шествието е расистко и фашистко. Тази година проявата бе заявена за 22 февруари от сдружението „Български национален съюз – Еделвайс”, но кмета на София Йорданка Фандъкова я забрани с изрична заповед. А на 17 януари главния прокурор Иван Гешев разпореди пълна проверка на организаторите на траурното факелно шествие.
59-годишния Емил Крумов е сред привиканите в ДАНС заради предстоящото шествие. Призовката му е била за 22 януари от 14 часа. Мъжът с фашистки убеждения си взима почивен ден в понеделник, за да се яви на разпита. Той обаче не споделя в молбата си за отпуск, че е призован на разпит в специализираната служба.
„Знаехме, че е националист и фашист, той и не го криеше. Та телефонът му звънеше с оригиналната версия на стария химн на нацистка Германия, който е забранен, а в портфейла му винаги имаше календарче с лика на Адолф Хитлер. Преди година, когато Луковмарш пак беше забранен, но въпреки това се проведе, Емил беше сред участниците. По-късно обясняваше, че полицаите му правели проблеми, притесняваше се, че може да го уволнят от БДЖ. Изрази се дословно:

„Милиционерските гниди трябва да бъдат избити!”,


ядосваше се, че държавата не почита Христо Луков, който бил най-храбрия военен командир в историята на България… Кой обаче да предположи, че е бил готов да изпълни заканата си и че ще се самоубие”, коментира пред „Уикенд” служител от Централна ЖП гара, дългогодишен колега на Емил Крумов.
След като Крумов сложи край на живота си с пистолет -писалка пред входа на ДАНС, разследващите се натъкнаха на стряскаш боен арсенал при обиск в дома му. Близо 30 огнестрелни оръжия, сред които 3 автомата и стотици патрони бяха намерени от криминалистите.
„Този се е подготвял за война! Тепърва ще се установява как е допуснато цивилно лице да съхранява огнестрелни оръжия, с които може да бъде въоръжен цял взвод”, ужасени от открития боен арсенал криминалистите.
Остава загадка и как Емил Крумов е успял да изкара цели 29 години на работа в БДЖ, при положение, че още когато е бил на 17, е опитал да отвлече самолет. Разсекретена справка от Второ главно управление с регистрационен № 30350 от 3 ноември 1983 г., подписана от контраразузнавачът Стефан Стефанов, описва неуспешния опит на перничанинът да похити самолет на БГА „Балкан”. Инцидентът е от далечната 1981 г. Тогава, на 16 януари, самолет ТУ-134, изпълняващ полет София – Варна, е отвлечен от Емил Крумов. Минути преди самолетът да кацне във Варна, облеченият в немска униформа и с отличителни белези на хитлерист тийнейджър се отправил с пистолет в ръка към кабината на пилотите.
Той направил впечатление на пътуващ резервен екипаж и в момента, когато пилотите предавали на немски език исканията му за отклоняване на самолета към Мюнхен, е бил обезвреден.
Заради похитения самолет Емил

прекарва 6 месеца в следствения арест,

но учудващо не е вкаран в затвора. Разследването тогава установява, че Емил Крумов е с психически отклонения и че сам е произвел пистолетът, който не бил годен да произведе изстрел. Цели 39 години по-късно поклонникът на Адолф Хитлер отново се прояви, но този път самоделното му оръжие проработи и произведе изстрел, който отне живота на собственика му.
От управата на БДЖ, където Емил Крумов работи като маневрист от 1990 г. твърдят, че не са знаели, че той е опитал да отвлече самолет, нито че е с психически отклонения. Нещо повече – през годините маневристът успешно е преминавал задължителните психотестове, като за последно е бил на такъв през месец май 2019 г.
След трагичния край на живота на Емил Крумов мнозина изразяват съмнение, че психотестовете в България са фиктивни, или в по-лошия случай – неефикасни. „Как иначе фашист, отвличал самолет и криещ 30 огнестрелни оръжия в дома си ще издържи психотест за държавна служба успешно? Нещо в системата е сбъркано, след като на подобен тип е било поверено години наред да ръководи маневрите на пътническите влакове в София”, дивят се криминалистите, пише Уикенд.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.