Вкараха в затвора наемникът, пратен да застреля сина на Киро Японеца

0

Окончателно осъденият на 9 години затвор от Върховния касационен съд ромски килър Марин Петров – Малик, който през 2015 г. опита да застреля с незаконен пистолет синът на Киро Японеца Януш Сотиров при масова свада в софийското гето „Факултета”, е бил арестуван преди седмица при секретна операция на МВР.

Малик е бил закопчан в собствения си дом във „Факултета” от служители на полицията и представители на ГДИН (Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”), като при задържането е опитал да окаже съпротива на униформените. 64-годишният мъж е пирувал на софра заедно с още няколко човека, макар според медицинската му документация да е с тежка черепно-мозъчна травма и да лежи в болница.
Под съпровода на

люти цигански клетви и псувни,

идващи от сътрапезниците и съседите на мургавия престъпник, ченгетата са напъхали Марин Петров в микробус и са го откарали към ареста. На следващия ден Малик е бил въдворен в Софийския затвор.
Заради това, че се е укривал месеци от правосъдието и че си е послужил с фалшива лекарска епикриза, за да отърве пандиза, стрелецът срещу сина на Киро Японеца ще изтърпи присъдата си при първоначален строг режим. Той няма да има право на работа зад стените на затвора в следващите 4,5 години.
През септември Марин Петров – Малик получи окончателна присъда от 9 години затвор заради опита си да застреля първородния син на Киро Японеца – Януш. Кървавата драма се състоя през пролетта на 2015 г. пред къщата на Киров във „Факултета”. Тогава над 200 цигани от „Орландовци” и „Малашевци”, предвождани от племенника на Японеца Георги Петров – Йончо, блокираха имението на ромския бос. На мястото на екшъна са изпратени служители от Трето РПУ. Така над

30 полицаи стават свидетели на стрелбата

срещу Януш. Според показанията им, когато Киро Японеца се прибира в къщата си с двамата си синове, неговият племенник Георги Петров – Йончо дава команда на цигански: „Мудар, мудар!” („Убий го, убий го!”). В този момент Марин Петров – Малик вади пистолета и стреля 4 пъти срещу Януш. Младежът обаче инстинктивно се обръща настрани, свива се на кълбо и това спасява живота му – два куршума го раняват, но не смъртоносно. Януш е закаран по спешност в „Пирогов”, а ченгетата арестуват стрелеца, който преди това захвърля огнестрелното оръжие.
Малик е тикнат в ареста, а няколко цигани свидетелстват пред разследващите, че са били наети за статисти в кървавия протест от Георги Петров – Йончо. Той е женен за дъщерята на Малик. Според свидетелите Йончо, който е племенник на Киро Японеца, е планирал покушение или срещу него, или срещу големия му син Януш, като за целта е бил режисиран протест пред дома на ромския бос.
През септември 2019 г. Малик бе осъден на 9 години затвор за опит за убийство. Съдът обаче пожали Йончо и му даде само условна присъда в качеството му на подбудител, а не на поръчител.
Малик все пак намира начин да измами правосъдието. Малко преди да бъде произнесена окончателната му присъда, той си вади медицинско свидетелство, че е получил черепно-мозъчна травма. Според спорния документ Малик

паднал на главата си от череша

през месец юни. Лекарска комисия от Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода обаче приема за меродавна медицинската епикриза и дава 3 месеца отсрочка на Малик за влизането му в затвора. Срокът изтече през ноември, но тогава тъстът на Йончо на няколко пъти не бе откриван от МВР, за да бъде тикнат в пандиза. Малик изчезва и от болницата, в която уж трябва да лекува черепно-мозъчната си травма.
Това предизвика гнева на Киро Японеца, който в края на декември се свърза с репортер на „Уикенд”, за да алармира, че наетия да убие сина му се разхожда на свобода във „Факултета” и даже е бил засичан да се навърта около къщата на мишената си. Японеца пророкува, че ако Малик не бъде арестуван, може да направи втори опит да ликвидира някой от семейството му. И се закани да вземе нещата в свои ръце, ако властите продължават да бездействат.
Стрелбата срещу първородния син на Киро Японеца е последния засега епизод от яростния конфликт между оцелелия в 2 покушения Киров и неговия племенник Георги Петров – Йончо, който се води вече близо 15 години. Напрежението избухва след втория

атентат срещу Киро Японеца

през април 2005 г. Тогава наемник стреля с пушка от микробус и го улучи в главата. Киров прекарва месеци в кома, преди да се събуди. Следва продължило с години лечение в Израел и в Австрия. Докато Киро Японеца се възстановява, неговия племенник поема контрола върху финансите и имотите му. Впоследствие Киро Японеца научава, че собственият му племенник е участвал в заговора за убийството му, като целта му е била да сложи ръка върху апетитни имоти в центъра на София. През 2013 г. Георги Петров – Йончо бе арестуван заради подготовка за убийство на чичо си, но след двумесечен престой в килията бе освободен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.