Трима са наследниците на Брендо! Краси Бразилеца и Орлин Дебелия организирали канал за белото през Доминикана, на върха на бандата е Геле Черния

0


Българинът Светослав Тодоров, който на 24 януари беше задържан с цели 110 пликчета с кокаин в стомаха на летището в Доминиканска република, е бил муле на трима родни гангстери. Босовете на канала от латиноамериканската държава са Красимир Димитров – Бразилеца,  Орлин Йорданов-Дебелия и Ангел Кръстев-Черния, научи „Уикенд” от свои източници в МВР, които работят по случая.

Светослав Тодоров бе арестуван на едно от най-натоварените летища на Карибите – това на курорта Пунта Кана в Доминиканската република.  Полетът му е бил за Брюксел, а след това е трябвало да си дойде в България. Агенти от Националната дирекция за контрол на наркотиците отклонили българина за проверка по метода „анализ на риска”. Той им се видял доста притеснен – оглеждал се във всички посоки, а при разговора си с униформените започнал много да се поти. При последвалата проверка със скенер се оказало, че стомахът и червата му са пълни с чужди тела. Опитните ченгета веднага разбрали, че става въпрос за трафик на дрога от т.нар. „гълтач”.
Светослав Тодоров е бил арестуван и моментално закаран в болницата в Ла Алтаграсия. Там под строга охрана бил изчакан да изхвърли по естествен път 46 пликчета с наркотици, които при анализа се оказали пълни с чист кокаин с проба 97%, който тежал 643 грама. От Доминиканската Национална дирекция за контрол на наркотиците съобщиха, че от нашенеца са иззети 275 евро, 80 щатски долара, 50 британски лири, международен паспорт, бордна карта, мобилен телефон, кредитни карти и часовник.  Скенерът е заснел в Тодоров общо 110 торбички с дрога, а той е „изкарал” 46 в рамките на денонощие. Оставащите 64 пликчета с кока са излезли по естествен начин на следващия ден. Светослав е глътнал общо над килограм кокаин. Признал пред ченгетата, че е получил хонорар от 1500 евро, за да пренесе дрогата до Белгия.


Според служители на службите на сигурност, с които „Уикенд” разговаря, по този канал до Европа достигат месечно около 100 килограма кокаин, а близо 1000 мулета, сред които и много българи, са ангажирани с трафика им. Схемата е измислена още през 2005 г. от Красимир Димитров – Бразилеца, Йордан Йорданов и Орлин Йорданов. Към днешна дата на върха на престъпната схема стои Ангел Кръстев-Черния. В миналото той беше един от най-доверените хора на Златко Баретата. През 2010 г. обаче се отделя от Баретата и създава самостоятелна група.
Ролите на триото в престъпната схема са строго разпределен. Красимир и Йордан отговарят за мулетата, а Орлин е човека, който урежда кокаина в Латинска Америка. През 2013 г Специализирания наказателен съд лепна 7 години затвор и 30 000 лв. глоба за Бразилеца за трафик на кокаин от Южна Америка в България. Магистратите тогава го посочиха като организатор на престъпна група. Йордан, който се отърва, след като сключи сделка с прокурорите, беше човека, който отговаряше за мулетата гълтачи, припомнят ченгета. Въпросните куриери са били изпращани в Бразилия, Венецуела и Уругвай, където са поглъщали дрогата и са я внасяли в България. Пътували са почти всяка седмица. Увивали старателно наркотика във вид на обли капсули в парченца от хирургически ръкавици. Така дрогата пътувала над 9000 км в стомасите на българските мулета.


Самите те са били подложени на огромен риск, най-малкият от който е да бъдат заловени. Ако някоя капсула се спука в стомаха по време на пътуването, изхода е фатален. Лигавицата на корема светкавично абсорбира дрогата и тя отива директно в кръвта. Подобни случаи са десетки, но в интерес на истината, в последните 3-4 години са рядкост, тъй като изолационните материали, в които се увива дрогата, явно са с по-високо качество.
Другата смъртна опасност е перфорацията на червата. В този случай преносителят на дрога почва обилно да се поти, получава сърцебиене и задух, разтърсен е от конвулсии. Ако не му се окаже спешна помощ, и то в рамките на 2-3 часа, припада и умира.

Бандата на Краси Бразилеца наемала бивши затворници и задлъжнели българи, като им плащала хотел, самолетни билети и между 400 лева и 5000 евро хонорар в зависимост от погълнатото количество дрога. За няколко погълнати капсули с между 50 и 100 грама чист кокаин възнагражденията започвали от 400 лева. До 5000 евро за курс се давали, ако мулето успее да пренесе над кило кока, най-често скрита в багажа или залепена с тиксо по тялото.
Според доказателствата на прокуратурата, престъпната група е действала от началото на 2006 г. до края на март 2012 г.  При арестуването у двама от участниците е намерено и иззето голямо количество оръжия и боеприпаси, в т.ч. автомат „Калашников” със заличени номера. За да прикрие канала си за трафик, той развил бизнес с внос на различни видове луксозни пури и лули от Бразилия и Уругвай. Така 42-годишният столичанин имал оправдание да пътува често до Южна Америка, без това да изглежда съмнително.
Справка в  ГДБОП сочи, че Красимир Димитров е работил в миналото за Евелин Банев-Брендо. По същият канал е бил и кокаина, намерен преди 9 години в куфарите на олимпийския ни шампион по щанги Гълъбин Боевски.


Другата крупна фигура в наркоканала е Орлин Йорданов-Дебелия. Той се издирва от властите в Бразилия, след като успя да избяга през 2013 г. от местен затвор и се върна в България. Преди 3 години ГДБОП бяха засекли, че Дебелия предлага 300 килограма кокаин на няколко от големите родни ъндърграунд играчи. Дрогата трябваше да дойде с кораб до пристанище в Истанбул.
Орлин Йорданов е  женен за бразилка, има две деца от нея. През 2007 г. той е арестуван в Бразилия с 30 кг. кокаин  в рамките на операция, кръстена от тамошните власти „София”. Тя беше проведена заедно с британски и германски служби. Смята се, че в Сао Пауло Дебелия е ръководил банда, финансирана лично от местния богаташ Маркос Сантини – собственик на веригата хранителни магазини „Фидел” и притежател на лиценза за марката „Версаче” в града. Покровител на групата бил бившият цивилен полицай от града Рубенс Маурисиу Болонину. Тайна камера заснела няколко негови срещи с Орлин Йорданов.


Дебелия беше арестуван на 6 декември 2007.  в момента, в който се опитал да предаде пратка с 30 кг кокаин на Милен Андреев – боцман на българския кораб „Петимата от РМС”. Плавателният съд с революционното название акостирал в южното бразилско пристанище Паранагуа, откъдето трябвало да отплава за Обединените арабски емирства. Тогава бе задържан още един наш сънародник. Според властите в Бразилия, Орлин Дебелия бил ръководител на бандата. Тя внасяла кокаин от Колумбия в Бразилия. След това от пристанищата Паранагуа или Сантос, дрогата потегляла с български кораби към Европа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.