2 млн. лева за възстановяването и няма виновен за изгорелия мост на магистрала „Струма”! Вече 5-и месец не могат да обвинят господаря на боклука Кольо Илиев

0

Господарят на боклука Кольо Илиев, чийто отпадъци през лятото пламнаха и разбиха виадукта на магистрала „Струма” край Дупница, най-вероятно ще се измъкне чист и неопетнен. А главната заслуга за това ще бъде на Районната прокуратура в Дупница, по-точно на прокурор Ана Андонова и административната ръководителка Даниела Гюрова, пише Уикенд.

Пет месеца след като лумна огъня, Ана Андонова още не е открила из дебрите на Наказателния кодекс онзи текст, по който бизнесменът Кольо Илиев може да бъде обвинен. Шефката й Даниела Гюрова не проявява абсолютно никакъв интерес към това дело, казват запознати.
Затова пък под моста, който остана затворен за 4 месеца, а ремонтът му погълна 2 млн.лева, отново се превръща в сметище! Не е ясно кой отново складира отпадъци, но и не се правят  усилия да се предотврати това безобразие. Нищо чудно възстановеният виадукт отново да избухне в пламъци.

Събирачът на вторични суровини Кольо Илиев,

както е известно, беше вдигнал цяла планина от отпадъци под съоръжението на магистрала „Струма”. Той не можеше да ги гори в близкия ТЕЦ „Бобов дол”, понеже централата е окупирана от италианските боклуци.
Вторичните суровини са запалени на 13 август м.г. и в района е обявено бедствено положение заради отровния въздух. По виадуктът е спряно движението, точно когато е най-силният трафик към гръцките курорти и керваните от коли и автобуси се промъкват по околните пътища, а задръстванията са грандиозни.
За да се възстанови виадуктът са дадени над 2 млн. лева, с които са ремонтирани 17 колони и редица други елементи, лее се бетон и т.н. в продължение на 4 месеца. Виновни обаче досега няма и едва ли ще се намерят, при тези темпове, с които работи
прокуратурата в Дупница, начело с Даниела Гюрова.
Веднага след като избухва пожара започва полицейско разследване за умишлен палеж, което прераства в следствие. Делото е разпределено на

обвинителката Ана Андонова


и, както констатират експерти, тя се оплита в него. Шефката й Гюрова  също е пас, въпреки че става въпрос за толкова тежко престъпление. Поддържа се работното обвинение за умишлен палеж вече пети месец, а е повече от ясно, че едва ли някога ще бъде намерен подпалвачът.
През изминалото време самият Кольо Илиев набързо се освобождава от фирмите си, прехвърля каквото има на други лица. Той взема всички мерки да запази и бизнеса си, и имуществото си. Господинът, казват запознати, навремето записал право в Благоевград. Тогава много се сближил с видния преподавател в онези времена проф. Траян Лялев, който вече е покойник. Кольо Илиев не се вясвал в аудиториите на факултета, но проф. Лялев често му гостувал в Дупница и господарят на боклука взел диплома за юрист. Може и да не е не стъпвал на лекции и упражнения, но сега е сложил Районната прокуратура в Дупница в малкия си джоб. Кольо Илиев ще отърве кожата, а на разследването най-вероятно ще се сложи точка – ще

приключи с мнение за прекратяване.  

За да не сме голословни, подсказваме на прокурорката и нейната началничка от Дупница – като се разлисти Наказателният кодекс след чл. 349 има достатъчно подходящи текстове, поне 16 на брой, по които Кольо Илиев и другите съпричастни към унищожаването на виадукта могат да бъдат обвинени и наказани. Той самият призна, че е създал предпоставките, за да избухне огъня – трупал на незаконната площадка, складирал огромни количества леснозапалими материали, понеже от кметството му искали много пари за терени в съседство, на които да разположи базата си. Разказа още, че е вземал по договор за рециклиране фармацевтични отпадъци от „Балканфарма”, въпреки че не е имал капацитет за рециклиране.Не коментираме защо прокуратурата не се е справила досега – дали от некомпетентност или по други подбуди. Има Инспекторат към Висшия съдебен съвет и той може да намери причините за това благо отношение към главния боклукчия на Югозапада, който съсипа виадукт за милиони лева.
„Има прокурори, да им повдигат обвинения и да ги вкарват в затвора. Аз строя, няма да ходя да ги пазя!” – заяви преди време Бойко Борисов при една от разходките си из страната. Явно премиерът доста надценява някои обвинители, защото се видя, че след умишления палеж следва умишлено бездействие. Въпросният бизнесмен Кольо Илиев остава на свобода под гаранция от 5000 лв., но по-късно тя е отменена. На друго място по света сигурно вече щеше да е платил онези 2 млн. лева, дадени за ремонт на магистралата. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.