Джаки Ръчичката май е човекът, задигнал 40-те милиона лева от тайната къща в Бистрица

0

Столичният бандит Даниел Георгиев-Джаки Ръчичката е бил основният заподозрян за поръчителя на обира на собствениците на дискотека „Ялта” – братята Красимир и Димитър Илиеви. Това научи „Уикенд” от столични криминалисти. Обирът стана на 1 юли 2017 г. в дома на бизнесмените в столичния квартал Бистрица. Тогава от полицията го определи като „кражбата на века”. Оофициално, от Илиеви бяха задигнати около 100 килограма злато под формата на кюлчета и 5 млн. кеш в различна валута. В подземния свят обаче се твърди, че удара е на далеч по-висока стойност. Спяга се шокиращата цифра от 21,7 милиона евро, или повече от 40 милиона лева.

През първите седмици на разследването ченгетата са имали съмнения, че престъплението може да е организирано от самите братя. Имало няколко обстоятелства, които навеждали на версията за инсценировка. Четири са били охранителните камери на къщата им, която се намира в столичния квартал Бистрица на ул. „Янчовска река”.  Две от камерите са насочени към вратата, а другите 2 следят странична алея и задния двор на баровския имот. Нито една камера обаче не е уловила апашите. Крадците имали предварителна информация, че къщата ще е празна – родителите на двамата братя били на почивка. В имота имало само един пазач, който обаче не чул и не видял нищо. Според първоначалната версия, бандитите влезли в двуетажната къща през нощта. След това се справили безпроблемно с алармата и бързо намерили металната каса с размерите на хол. Срязали я с флекс и отмъкнали парите и ценностите.

Оказало се обаче, че металната каса не е рязана, а отворена с ключ. 

Братя Илиеви не подали и веднага сигнал в полицията за кражбата, а изчакали 2-3 дни. През първите два месеца на разследването на разпити в Столичната дирекция на вътрешните работи са били привикани над 50 човека от криминалния контингент. След случката бащата на братята – бай Кольо, дори влезе в болница.
Впоследствие стана ясно, че голяма част от парите всъщност не са собственост на Илиеви. Публична тайна било, че в имота се съхраняват средствата на куп влиятелни фигури – бизнесмени, магистрати, адвокати. Имало хора, които държали по над 1 милион евро в къщата.


По информация на „Уикенд”, в началото на 2018 г. информатор на МВР в подземния свят подал сигнал, че кражбата в Бистрица е била поръчана от кримилегендата Джаки Ръчичката.

Ударът е бил извършен от две лица, които са част от личната му охрана. Имотът в Бистрица е бил наблюдаван цели 3 месеца преди удара. По време на самия обир дори е било заглушено ползването на мобилни телефони в обхват от 400 метра. Точно по това време преди 2 години Даниел Георгиев, както е името на Ръчичката, мистериозно изчезва. Последният слух за него е, че е убит в Испания.  


В зората на демокрацията Джаки Ръчичката става част от бандата на Йосиф Йосифов – Йоско Костинродския. През 2001 г. той е арестуван заедно с Борис Арсов-Борчо за отвличането на собственика на „Руен“ и представител на „Пума“ за България – Стефко Колев. Похищението стана на 20 септември 2001 г. в столичния квартал „Княжево“, а бандитите го държаха в плен 6 дни. Първият поискан откуп беше 2 милиона лева, но Колев ги отрязал, че сумата е непосилна за него. Затова и бандата омеква и намалява откупа наполовина. На шестия ден, следвайки инструкциите на похитителите, жена му и брат й събират парите и хвърлят сак с 1 млн. лв. от нощния влак София-Мездра. Сакът обаче се отваря и 150 000 лева се разпиляват край линията, близо до Курило. 850 000 лева са задигнати от Джаки Ръчичката и хората му. Ръчичката беше обвинен за похищението и оправд


Джаки заедно с брат си Стефан и още трима души през 2003 г. бяха заподозрени за разстрела на Филип Найденов – Фатик и отвличането на сина на шефа на „Славия“ Венци Стефанов. Същата банда бе подозирана и за похищението на Вене Сотиров, чийто труп и до днес не е открит. Името на Джаки изплува и покрай случая с отвличането на бизнесмена Михаил Краус, сина на бившия транспортен министър Вилхем Краус.
Освен за отвличанията, за Даиел Геогиев има данни , че от 2014 г. е сериозен фактори и в наркопазара в София. Той взимал хероин от Сърбия и Турция, а кокаин купувал от Холандия на цена от 20 000 евро килограма. По-голямата част от белия прах продавал в Гърция и Турция.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.