Бодигард на Миню Стайков заплашвал данъчния Иво Стаменов преди да го гръмнат

0

Бодигард на съдения за данъчни престъпления алкохолен бос Миньо Стайков е заплашвал служителя на НАП Иво Стаменов седмици преди убийството му. Тези данни фигурират в разследването на столичните криминалисти, научи „Уикенд”. Бодигарадът е разпитан, проверено му е алибито и за това срещу него няма повдигнато обвинение.  Сега обаче усилено се работи по версията, че смъртта на висшия служител на НАП е била поръчана от Миньо Стайков.

43-годишният данъчен бе прострелян  на 18 декември 2017 г. в центъра на София – на ул. „Дунав” в близост до кръстовището с ул. „Московска”, докато шофираше личния си автомобил – джип „БМВ Х5”. Стаменов бе приет във Военномедицинска академия в критично състояние и бе опериран два пъти, като му бяха прелети десетки сакове с кръв и плазма. Въпреки триседмичните усилия на медиците да го спасят, той издъхна на 12 януари 2018 г.


Приживе той беше началник на отдел „Фискален контрол” в НАП. Миналата година ченгета арестуваха трима души, заподозрени за убийството. Задържанията станаха в Приморско, Бургас и София, а след това всички заподозрени бяха докарани в спецпрокуратурата в столицата. В дома на един от закопчаните – Динко Иванов, ченгетата откриха незаконно оръжие. Малко след арестите им тримата бяха освободени, защото не са се установили безспорни доказателства за участието им в разстрела над Стаменов.


Най-сериозната версия, по която и към днешна дата работят криминалистите гласи, че висшия данъчен е убит заради опит за рекет на видни представители на месарския бизнес. В спецслужбите има данни, че  Стаменов през последните месеци от живота си притискал сериозно мастити бизнесмени, подозирани от години, че източват ДДС чрез фиктивен внос-износ на телешко и свинско.
През есента на 2017 г. НАП натоварила оглавявания от Стаменов и новосъздаден отдел „Фискален контрол” да изработи нова система за проследяване на вноса на месо в България заради съмнения, че годишно от хазната се източват над 200 милиона лева от нерегламентиран внос-износ. Така Стаменов въвежда ново правило, според което всеки ТИР, който влиза в България, се разпломбира на границата, а месото се товари  в друг камион и пак му се поставя пломба, която се маха само в присъствието на данъчен при разтоварване у нас. Заради новите правила били сериозно ощетени няколко мастити босове в месарския бизнес от Лясковец и Велико Търново, които от години въртели ДДС схеми със свинско и телешко. В месарския бранш упорито се твърдяло, че месеци преди убийството му Иво Стаменов е поискал  200 бона на бизнесмен, за да не се разпломбират камионите му. Подкупът е бил даден, обаче данъчните не спазили ангажимента си и месарят пострадал след акции на Икономическа полиция, от което загубил над 1,5 милиона лева.
Има слух, че схемата с месото е продължение на част от стар контрабанден канал, на върха на който преди години стоеше известния аферист Иван Универсалния. През 2012 г. ГДБОП проведе акция срещу него заради ДДС измами, но мошеникът успя да се измъкне, преди да бъде арестуван.


В данъчните среди се говорело, че Иво Стаменов взел и огромен подкуп в шестцифрена сума от едър вносител на плодове и зеленчуци от Пловдив, който фактурирал стоката си като магданоз, за да не плаща данъчни ставки, а след това изнасял фиктивно за Румъния портокали и лимони и прибирал ДДС-то. Според ченгета много по-вероятно било Иво Стаменов да е ликвидиран заради прибрани пари и несвършена работа, а не заради дейността на отдела си по пресичане на контрабандата на високорискови стоки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.