500 фирми имали разрешение от Нено да внасят боклук! Христо Ковачки бил постоянно присъствие в кабинета на арестувания екоминситър

0

Първата работа на Нено Димов като министър на екологията е да изгони експертите и да назначи калинки, припомнят си негови бивши подчинени. Този кадрови кадрил отваря широко вратите на италианския боклук към България. Над 500 фирми получават разрешение да внасят отпадъците, маскирани като гориво, пише Уикенд.

През цялото време на своето министерстване – 2 години и половина, Димов мълчи като риба на всички въпроси, свързани с вноса на боклука. Затова пък, казват негови подчинени, бизнесменът Христо Ковачки е постоянно присъствие в неговия кабинет. Не е изненада – вече се изясни, че фирми на Ковачки са набъркани и в двата грандиозни скандала: язовир „Студена” до голяма степен е източен от неговия неговата ТЕЦ в Перник, а в ТЕЦовете му из цялата страна се горят боклуците.  


В екологичното министерство Нено Димов, който твърди, че „глобалното затопляне е манипулация и бизнес за 500 млрд. евро”, попада от квотата на Обединените патриоти.
До този момент обаче не е свързван по никакъв начин с патриотите. Самият той обяснява назначението си така: „Аз съм експерт и в това качество съм поканен, защото политическата ми кариера е свързана с това, което наричаме автентична десница.”
Иначе през годините скача от партия в партия, не е бил само в БСП, което направо не е за вярване, понеже във Френската гимназия е съученик с Илияна Йотова и Ивайло Калфин. Остава си приятел с тях. Промените през 1989 г. го сварват студент по математика в университета, но той не участва в стачките и протестите. Става  главен секретар на Министерство на околната среда и водите и зам.-министър на екологията при управлението на Иван Костов. По това време е член на СДС. По-късно е сред създателите на ДСБ и един от шефовете й. Става депутат от партията. Малко по-късно обаче се обръща срещу Иван Костов и дори се кандидатира за шеф на ДСБ. Съпартийците му го освиркват.


Задава се обаче политическият проект на Меглена Кунева и хоп! – Нено Димов се оказва в него. Реформаторите обаче не го поставят в депутатската листа и той ги зарязва. Любопитно е, че по това време нарича управлението на страната „мутренско”. „В страната на Борисов не можеше да си предприемач, ако не знаеш телефона на Бойко Борисов” – обяснява тогава Нено Димов. Не минава много и с Тома Биков основават Институт за дясна политика и управлението вече се оказва, че не е „мутренско”. Последният му завой е към министерската квота на войводите.


Като министър се сблъска с няколко кризи. Със зелените така и не се разбра за парк „Пирин”. Нещо повече – имаше протести и искания за оставката му, след като Министерският съвет прие неговите предложението да се промени плана за управление на Пирин. Скандал предизвика и изказването му, че въздухът в столицата сега е по-чист от времето, когато работеше металургичният комбинат „Кремиковци”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.