Цацаров запорира милиони на спонсор №1 на Румяна Ченалова! Ангел Божилов остава без „Бентли” и имоти за близо 3 милиона лева

0

Скандалният енергиен бос Ангел Божилов е със запорирано имущество за близо 3 милиона лева, наложено му преди броени дни от КП КОНПИ, пише „Уикенд”. Антикорупционната комисия, председателствана от доскорошния главен прокурор Сотир Цацаров, е внесла в Софийски градски съд иск за отнемане на имущество за милиони, сред които е и луксозното „Бентли” на Божилов. Баровецът е подсъдим за финансови престъпления, свързани с енергийното му дружество „Обединени енергийни търговци”.

Името на Ангел Божилов нашумя покрай изчезването на бившия началник в ДАНС Петко Сертов, който през декември 2014 г. бе обявен за издирване от жена си, която подозираше, че е отвлечен. Впоследствие, след близо месец в неизвестност, Петко Сертов се прибра и се оказа, че е прекарал дълго време в столицата на Гърция – Атина, където е живял в хотел, обитаван предимно от травестити. Стана известно и друго – че бившия шеф на ДАНС е работил като консултант в енергийната фирма на Ангел Божилов и че е бил ангажиран да потули афера за милиони левове, свързана с покупко-продажбата на ток.


Ангел Божилов придоби нетърсена слава и като основен спонсор на скандалната бивша съдийка Румяна Ченалова. Тя бе уволнена от съда в края 2014 г. след безпрецедентно изказване на френския посланик Ксавие Лапер дьо Кабан за „гнили ябълки“ в съдебната система на България. Франсето алармира правосъдния министър на България за опита на Ченалова и приближения й синдик Панайот Велков да помогнат на родна фирма да

заграби имущество за милиони левове

на френската фирма за вина „Белведере“.
Малко след уволнението й, срещу Ченалова скочиха и от държавното дружество Национална електрическа компания (НЕК), които сезираха прокуратурата за неправилно правораздаване на очилатата магистратка. Оказа се, че аферистката в тога е присъдила НЕК да плати близо 10 милиона лева на частната енергийна компания „ОЕТ“, собственост на Ангел Божилов и е наложила запор на сметките на НЕК, съставяйки документи с невярно съдържание за протоколи от уж проведено съдебно заседание по делото.
След като Специализирания съд се зае с Румяна Ченалова, подсъдимата за престъпления по служба и фалшифициране на документи мастита бивша съдийка бе уличена и че е взела

рекорден подкуп от 690 000 лева

от Ангел Божилов, за да реши в негова полза едно от делата. Разкритието за рушвета, заприходен от Румяна Ченалова направи под клетва в съдебната зала на Специализирания съд бизнесмена Димитър Попов, който е бил ангажиран с осигуряването на подкупа от доскорошния си началник Ангел Божилов.
Димитър Попов, дългогодишна дясна ръка на енергийния бос Ангел Божилов, се изпокара с него преди около 3 години и в момента развива самостоятелен бизнес. Благодарение на този конфликт Попов се съгласява да свидетелства в прокуратурата срещу Румяна Ченалова, разказвайки пикантни подробности за отношенията й с енергийния бос Божилов.
Според думите на Димитър Попов, през ноември 2013 г. той е упълномощен от Ангел Божилов спешно да осигури 690 000 лева. Парите са взети от сейф в един от офисите на енергийния олигарх в столичния квартал „Бояна“. Попов нарежда пачките в сак и заедно с една от счетоводителките ги носи в банка, където ги внасят в посочена от началника банкова сметка на един от адвокатите му. Минути по-късно парите са изтеглени и са пренасочени към друга сметка.
„Парите трябваше да отидат за Румито Ченалова, както се изрази Ангел. Те представляваха 10% от стойността на търговския спор с НЕК. Подкупът беше договорен малко по-рано в Гърция. Там Ангел Божилов организира

яхтен уикенд за Румито Ченалова,

на който и аз присъствах. Моята задача бе свързана с осигуряването на комфорта на съдийката и с прекарването на оръжието на охранителите на Ангел през границата с Гърция. Няма да навлизам в повече подробности, за да не се улича в престъпление“, разказа преди година и половина в Специализирания съд Димитър Попов.
Разкритията на свидетеля се потвърждават и от справка на родните служби за сигурност, според които Ченалова действително е била в Гърция през ноември 2013 г., а дни по-късно, когато вече е прибрала подкупа от 690 бона, запорира неправомерно банковите сметки на НЕК и издава обезпечителна заповед за сумата от 6,46 милиона лева в полза на фирмата на Ангел Божилов „Обединени енергийни търговци“. Ченалова разглежда делото без частника да плати задължителната по закон съдебна такса, която в този случай е в размер на 258 396 лева. Малко по-късно от „Обединени енергийни търговци“  увеличават исковата си претенция към НЕК с 4,5 милиона лева, отново без Ангел Божилов да заплати такса за разглеждане на делото.
Съдебният процес срещу Румяна Ченалова още не е приключил на първа инстанция, а по него показания дадоха журналистката Маргарита Михнева, Петко Сертов и бившия съдружник на Ангел Божилов – екс депутатът Димитър Ламбовски. Маститият спонсор на Ченалова обаче е подсъдим и по други дела за финансови престъпления, свързани с енергийния му бизнес, заради което КП КОНПИ запорира негово имущество за милиони.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.