Арестуват милионерка за палежа на адвокат Ирен Савова?

0


Скандалната бизнес дама Искра Капаноглу, която в момента се подвизава в Италия, може да се окаже с белезници на ръцете. Това обясниха пред „Уикенд” запознати с хода на разследването на инцидентите, които от миналата година насам сполетяват не само известната столична адвокатка Ирен Савова, а също и бивши служители от санаториума в Сапарева баня.


Те допълват, че Капаноглу от години разчита на близките си контакти с агенти от спецслужби, които много й помагали и осигурявали чадър над безобразията й, благодарение на влиянието си в МВР. Дори техни близки намирали приют и лечение в санаториумите на вдовицата на покойния оръжеен търговец Явуз Капаноглу.
Преди дни беше изпепелен покривът на къщата на Савова в Ихтиман. Подпалвачът, записан на камерите, е 35-годишният Борислав Николов. Оказва се, че той има дебело криминално досие, но не е осъждан и дори се води, че работи в

охранителна фирма „Секюрити СКС” в Перник!

Този тип от миналата година тормози Ирен Савова. Разпознат е като човекът лепил некролозите край дома и кантората й.
Сега обаче, след като е заловен пироманът, кълбото най-после ще започне да се разплита и да стане ясно как и от кого са му давани поръчките. Да припомним, че миналата година са сложени и проследяващи устройства в коли, собственост на кантората на Ирен Савова. От месеци тя изпраща жалба след жалба в ГДБОП, но няма никаква реакция.
Преди да се стигне дотук, фирма на Савова дава юридически консултации на бизнес дамата Искра Капаноглу. След това се разделят, но между тях остават неразплатени пари. Кантората си търси парите по съдебен път и веднага срещу Ирен Савова и свидетелите й семейство Калдръмови, бивши служители в санаториума в Сапарева баня, започва огнена вендета. Полицията, както вече обяснихме, от година насам само събира жалбите им, но не си мърда пръста.
Бащата и синът Кирил и Васил Калдръмови работят

дълги години в санаториумът в Сапарева баня

на Искра Капаноглу. Разделят се с нея през март 2016 г., като тя ги засипва с тежки обвинения, че са я окрали. Стига се до съд. Досега Калдръмови печелят едно след друго делата. Последното, което Капаноглу е завела срещу тях е за 500 000 лева и ще се гледа в Кюстендилския окръжен съд. От обкръжението на бизнес дамата вече разтръбили наляво-надясно, че въпросът с Калдръмови е решен! Капаноглу била близка с бивш председател на съда. Той вече не работел в него, но много от магистратите били негови протежета, при това признателни, че ги лансирал в кариерата.
Първото нападение над бившите служители в санаториума се случва точно преди година. Тогава бащата Кирил Калдръмов заключва железарския магазин на семейството в Сапарева баня, когато срещу него изскача непознат мъж и му казва: „Хей, началник, спри да ходиш по делата срещу Капаноглу, лошо ти се пише!”. Калдръмов си сваля очилата, а оня му забива един юмрук в лицето. След това побягва и се качва в кола, паркирана наблизо. Удареният записва номера й – СВ 4219 ВН, но не разпознава модела. Полицията изяснява, че автомобилът се води на някой си Иван Бегов. До ден днешен той не е открит, обясняват Калдръмови пред „Уикенд”.

Ченгетата уж ходили да го търсят

няколко пъти, но все не можели да го намерят! Следващият удар срещу семейството е на 4 октомври м.г. Тогава е подпален железарският им магазин. Всъщност това е не само пироманско изпълнение, а направо опит за убийство, понеже в помещението освен пирони, има бои и други химикали. Цяло  чудо е, че Калдръмови, който през това време са във стаи, по-навътре в дома си, не загиват в огъня. Имат късмет, че навреме усещат миризмата, притичват се на помощ и минувачи, бързо идва пожарната и огънят е загасен. Изгаря част от стоката, а също и вратата, налага се и основен ремонт на магазина. Камерите запечатват образа на подпалвача. Казват, че той е пак слаб и висок, нищо чудно да се окаже същият онзи Борислав, който запали покрива на Ирен Савова в Ихтиман.    
Само две седмици след този огнен инцидент следва ново покушение над бившите служители. На 18 октомври м.г. е

хвърлено някакво запалително вещество

на терасата на Илиян Калдръмов, син на Кирил и брат на Васил. За разлика от тях той не е работил при Капаноглу, живее извън Сапарева баня. Въпреки това огън лумва и в неговата къща, обясняват близките му. Пожарът и този път е бързо потушен, но се налага ремонт.    
Следващият огнен удар срещу семейството е на 24 ноември м.г. Тогава е подпален фургон, поставен в техен имот край Сапарева баня. На това място семейството има 20 пчелни кошера. Те оцелява, но изгаря фургонът, в който има 2 кофи с мед, рамки за пчелни кошери и селскостопански сечива. Недалеч от имота е разположена бензиностанция и оттам звънят в пожарната, иначе е щяло да пламне цялото поле наоколо.
Преди да започне огнената вендета, Калдръмови работят с години при мадам Капаноглу. През март 2016 г. след като тя им заявява, че се разделят, не само ги маха, но и праща нотариални покани до Васил с въпрос защо не се явява на работа. Дисциплинарно го уволнява, но той печели делото за това нелепо отстраняване.
Капаноглу веднага му завежда иск за 66 000 лева. Пред съда Калдръмов доказва, че тези пари не са изчезнали. Вдовицата на оръжейния търговец губи и този процес. Накрая тя завежда нов иск от половин милион срещу Кирил Калдръмов, който е бил 15 години управител на санаториума й. Делото ще се гледа в Окръжния съд в Кюстендил.
В същия съд впрочем, адвокат Ирен Савова губи дела срещу Искра Капаноглу при много странни обстоятелства за онези неплатени пари. Процесът за тях започва в съда в Дупница и там присъдата е в полза на Ирена Савова. Капаноглу обаче пренася играта в Кюстендил и печели, но нищо чудно, след като правните аргументи са заменени с бухалка.
Юристи, до които се допитахме, са категорични, че престъпленията срещу адвокатката и свидетелите са не само насочени срещу самите тях, а и срещу правосъдието. Палежите пък са не просто пиромански заплахи, а опити за убийство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.