Нено Димов дели килия с цигани и с друг крадец – автоджабазинът Пери

0

Окаушеният заради водната криза министър може да стои чак до септември в тъмницата, отслабна с 5 кг , научи alarma.bg

Зрелищно арестувания заради водната криза в Перник бивш министър на екологията Нено Димов е отслабнал с 5 кила, откакто е обитател на следствения арест на „Г .М. Димитров”. 55-годишния управленец се превърна в първия действащ министър в историята на България, натикан в килия. Оттам чрез адвокатите си Ина Лулчева и Васил Василев той подаде оставка, която бе приета, а на негово място за министър бе избран Емил Димитров – Ревизоро.

Макар да е най-известният и одумван арестант, Нено Димов не се ползва с никакви привилегии зад стените на „Г. М. Димитров”, издадоха надзиратели. Доскорошният управленец дели килия с двама цигани, задържани за кражби, а преди дни при него бил напъхан и прочутия автокрадец Павлин Петров – Пери. Джамбазинът бе спипан в края на миналата седмица в квартал „Драгалевци” при опит да открадне луксозна кола заедно със сподвижника си Ради Миланов. Заради солидното престъпно досие на Пери, той е оставен за постоянно в ареста и рискува присъда от 6 години затвор.
Нено Димов обаче приел като малък празник новия си съквартирант в ареста, тъй като автокрадецът веднага поставил на място съкилийниците цигани. Пери

забранил на ромите да пушат

в килията и им разпоредил на всеки 6 часа да почистват помещението с оставените от надзирателите подръчни средства – препарати, кофи и парцали.
През отминалия уикенд Нено Димов получил и първия си колет в ареста, донесен му от негов приятел, а не от член на семейството му. Пратката от 10 килограма съдържала основно плодове и зеленчуци. Според признанията на Димов, направени пред надзиратели, той не желаел да бъде посещаван в ареста от дъщерите и съпругата си. Доскорошният министър и настоящ арестант не искал близките му да се депресират от съдбата му, както и да бъдат подлагани на дълги и унизителни процедури, докато се срещнат с него. Посещенията при арестанти обикновено продължават 2-3 часа, като през повечето време посетителите попълват формуляри, минават през обиск и чакат дълго, преди да им бъде разрешено 10-минутното свиждане.
Нено Димов рискува да изкара в килията на „Г. М. Димитров” чак до есента, когато изтича максималния срок от 8 месеца, в който може да бъде държан арестант, преди делото му да е стартирало в съда. Все пак е много по-вероятно в следващите седмици скъпоструващите му адвокати да успеят да го извадят от килията с обжалване пред Апелативния съд.
Бившият министър на екологията е обвинен в умишлена безстопанственост, довела до източването на язовир „Студена”. Според прокуратурата, той е бил информиран от началникът на ВиК-Перник за намалелия обем на водата в язовира, но въпреки това не спрял подаването на вода за промишлени нужди към „Стомана” – Перник. Оттам предприятието е препродавало водата, която купувало за 13 стотинки на кубик, на други 16 дружества. Освен водната криза,

щетата от сенчестата водна търговия

надхвърля 20 милиона лева. Битовите потребители плащат за същата вода от язовира по 3 лева на кубичен метър.
Същевременно Нено Димов е обект на проверка и от КП КОНПИ. Антикорупционната комисия разследва имуществото и авоарите му, а според данни на „Уикенд” имало съмнения за част от покупките му. Така например Нено Димов е обявил, че си е купил жилище от 108 квадратни метра на престижната улица „Шести септември” в идеалния център на София срещу едва 83 000 евро. В периода, в който е осъществена покупката, квадратния метър в центъра е струвал 1300 евро, а днес – около 1800 евро. Проверяват се и други имоти на вече бившия министър на обща стойност около 300 000 лева. За тях също има съмнение, че са с умишлено занижена цена.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.