Изчезна един от похитителите на дъщерята на Брендо! Наско Каската в неизвестност от три месеца

0

Един от разследваните като участници в похищението над Лара Банева – дъщерята на кокаиновия крал Брендо, е изчезнал, научи „Уикенд” от свои източници в ъндърграунд средите. Автокрадецът Николай Сакалиев-Каската е в неизвестност вече от три месеца, а негови приятели с основание се притесняват, че може да е убит.

Каската буквално се е изпарил малко след като напуснал затвора в Пазарджик. Той лежа там половин година заради опит на кражба на луксозен „Мерцедес”, собственост на китайския бизнесмен. Престъплението бе извършено в началото на юни миналата година.
Припомняме, че дъщерята на Евелин Банев бе похитена на 5 март 2013 г. пред дома си на столичния булевард „Александър Пушкин”. Лара бе причакана от трима маскирани и въоръжени мъже, които откриха стрелба по охранителя на детето и след като го раниха на две места, натъпкаха момиченцето в черен джип „БМВ Х5”
Ченгета от ГДБОП са установили, че подобна кола включително със същият цвят е била задигната половин година преди това от Наско Каската. Той е добре познат на полицията апаш.

В миналото е бръмчал заедно с легендарните автоджамбази Иван Патицата и Иван Дебелия. В службите имало сериозни подозрение, че Иван Иванчев-Дебелия е замесен косвено в случая с Лара. Според оперативна информация, Иванчев от 2012 г.  работил за голяма италианска престъпна групировка, известна като калабрийската мафия Ндрангета. Същите мафиоти отговарят и трафика на кокаин за и през Апенините. Именно с тази структура години наред контакти поддържаше и Брендо, преди да бъде арестуван, а в последствие и осъден на 20 години затвор.


Иван Дебелия в края на 2012 г. дори сам се похвалил пред лица от столичния ъндърграунд, че за постоянно се изнесъл в Италия, където имал много сериозен бизнес. Връщал се в България само за по няколко дни в годината, за да се види с приятели и роднини. Нашенецът е бил вербуван от Ндрангета да осигурява автомобили, чрез които да се трафикират наркотици в Европа. Това е един от най-често използваните методи на калабрийската мафия. Колите, в които са скрити пакети с кокаин, задължително са от скъпият клас. Това са а най-вече лимузини или джипове „БМВ”, „Мерцедес” и „Ауди”. Поради тази причина  усилено се е разследвал сигналът, че джипът „БВМ Х5”, с който беше извършено отвличането, е осигурен от Иван Дебелия в сътрудничество с авера му Патицата, а апашът който физически е отмъкнал колата, е бил Наско Каската.


Нашите източници разкриват, че в първите 20 дни от похищението службите усилено работели по следа, че бандитите са били скрили детето в къща в Гърция. Това е станало седмица след самото отвличане. Спецполицаите обаче били силно затруднени да проверят истинността на сигнала. Защото на българо-гръцкият граничен пункт „Кулата” поставените там видео камери имали чисто декоративна функция и не работели. Когато от граничните власти било поискано обяснение защо не работят, казали, че се повредили в края на февруари. Много е било вероятно този факт да се е знаел от хората, замесени в престъпния план срещу детето на Брендо. На „Кулата” не се извърша и щателен  граничен контрол над преминаващите превозни средства, защото България и Гърция са страни членки на ЕС.  


Лара бе върната след 47 дни в плен, като бе оставена пред столичното 6-о РПУ, което се намира най-близко до дома й. Според официална информация от близките й и от МВР, за свободата й са платени 530 000 евро. Неофициално източници от фамилията на Брендо разкриват, че всъщност платения откуп е бил много по-голям – цели 2 млн. евро.
Извън тези достатъчно известни факти, имало и няколко други, които давали доста по-различна картина на случилото се на 5 март преди 7 години. Сутринта на същия ден Лара е трябвало да бъде закарана на училище от шофьора си. Но не с някоя луксозна кола, а с такси. То е било собственост на Брендо. Дори в първите снимки, появили се в медиите от мястото на събитието, се виждаше жълт автомобил, паркиран близо до дома на семейството на Брендо.
Освен този таксиметров автомобил, Банев имал още два. Джипът на похитителите „БМВ Х5” пък е бил навремето собственост на известен бизнесмен, който го подарил на приятелката си – популярна певица. След като баровеца скъсал с гаджето си, случайно или не, крадци свилит возилото. Въпросният бизнесмен е с доста страховит имидж в подземния свят и според ченгета само напълно луд автоджамбазин би дръзнал да посегне върху негова собственост.


След освобождаването си момиченцето разказа на ченгетата подробности за това как е прекарало 47 дни в неизвестност. Къщата, в която е била скрита, се е намирала в  покрайнините на София. Лара се е разхождала свободно из стая, коридор и баня с тоалетна под непрекъсната охрана от маскиран мъж.
Без специално разрешение тя е можела да влиза и излиза от стаята си, но всички помещения са били без външни прозорци. Лара Банева е гледала постоянно телевизия. Тя не е забелязала камери по стените. През целия си престой детето не е имало никакви специални желания освен искането за блокчета за рисуване, които й били донесени от пазачите. Хранили я със сандвичи, направени навън.
Психолозите, които са работили с Лара, след като похитителите я върнаха, са констатирали, че е силно натоварена от преживяното. Похитителите я бяха измили старателно преди връщането и й сложили дрехите, с които била отвлечена. Около самото връщане на детето също има голяма мистерия. Така наречените похитители я оставиха с такси близко до сградата на столичното Шесто районно полицейско управление. Според оперативни данни таксито е било едно от трите, собственост на Брендо.


В  МВР беше направен и профил на похитителите. Според написаното, отвличането е замислено от лице, което вече има опит в този род престъпления или се чувства недосегаем и с много власт.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.