Арестуваният училищен директор от Ихтиман въртял схеми за милиони

1

Директорът на професионалната гимназия „Васил Левски” в Ихтиман Димитър Бонев, който в края на миналата година бе арестуван с 5000 лева подкуп от въоръжен отряд на ГДБОП, от край време върти съмнителни схеми с най-богатите местни бизнесмени. Това разкриват пред „Уикенд” жители на града. Според думите им, 58-годишния школски директор, който е бил и два мандата кмет на Ихтиман, стои в основата на възхода на братята Ради и Страхил Алексови. Двамата са сочени от местните жители като най-влиятелните баровци в града.

Акцията по задържането на училищния директор и бивш кмет Димитър Бонев се проведе ден след Коледа, на 27 декември, пред очите на десетки слисани жители на Ихтиман. 58-годишният школски началник е проснат на земята пред бившето ТКЗС, където днес се разпростира гигантската складова и промишлена база на фирмата на братя Алексови „Ягуар 02”.
„Случайно или не, но преди повече от 20 години именно Димитър Бонев като кмет на Ихтиман помогна на братята Алексови да сложат

ръка върху имотите на бившето ТКЗС.

Той им даде на безценица и десетки общински имоти и ги направи най-богатите в града. Публична тайна е, че Бонев е съдружник в сянка на братята Ягуари, както ги знаем в Ихтиман, всеки месец прибира пари от фирмата им за сметопочистване. Чрез бившия кмет се уреждат и апетитните обществени поръчки за ремонт и рехабилитация на пътищата, които неизменно се печелят от Алексови”, категорични са пред „Уикенд” жители на Ихтиман.
Според тях арестуваният с рушвет Димитър Бонев все още има огромно влияние в общината, макар отдавна да не е кмет и общински съветник. Той развива и друг бизнес съвместно с братята Алексови – притежава автосервиз за ремонт на всякаква високопроходима техника.
„Той не разбира нищо от педагогика, но го назначиха за директор на местната гимназия, само за да има значим обществен пост и да запази влиянието си в общината”, категорични са в Ихтиман. Именно в битността си на директор на училище Димитър Бонев е арестуван за искане на подкуп. Сигналът срещу него е подаден още преди 3 месеца от фермера Валентин Галчев.
Според обвинението, повдигнато на Димитър Бонев, още пред есента той започнал да притиска Галчев, че ще развали

договор за аренда между училището и фермера,

сключен от предшественика му на директорския пост през 2015 г. Според контракта, фирма на Валентин Галчев ползвала срещу символична сума стотици декари земеделски земи, собственост на държавната професионална гимназия „Васил Левски”.
Самият Валентин Галчев няма безупречна репутация. Преди няколко години той бе разследван за източване на над 400 000 евро, усвоени неправомерно от евросубсидия за изграждане на ферма за патици и пуйки край Ихтиман. Проверка на Фонд „Земеделие” установи, че фермите не функционират, но Галчев така и не възстанови средствата, а прехвърли на цигани част от дружествата си.
Тази есен фермерът бил заплашен, че училищната земя, която ползва, му ще бъде отнета, ако не плати под масата 5000 лева. Рушветът му бил поискан от приятел на училищния директор Димитър Бонев. След като рекетираният за пари фермер подал сигнал в ГДБОП, че е изнудван, ченгетата поставили под наблюдение бившия кмет на Ихтиман. Така било установено, че в схемата участва и местния феодал Страхил Алексов. Именно баровецът водел преговорите за подкупа и бил посредник при прибирането на рушвета.
В Ихтиман се съмняват, че стойността на подкупа, обявена от прокуратурата, е реална. Витаят съмнения, че Валентин Галчев всъщност е

притискан за много по-голяма сума,

но не е искал да предоставя на антимафиотите повече пари, които да бъдат белязани и да останат като доказателство по делото.
„Валентин Галчев е богат човек, но е известен предимно със сенчести сделки, които върти. В дъното на историята с подкупа стоят много по-големи интереси. Открай време в Ихтиман се шушука, че част от земите на училището вече са заграбени, а други подменени с ниви по-ниска категория. Всички тези далавери са движени от арестувания бивш кмет Димитър Бонев. Сигурно е влязъл във война с Валентин Галчев заради земеделския си бизнес”, подмятат в Ихтиман.
Училищният директор Димитър Бонев е председател на земеделската кооперация „Напредък” в село Борика, шеф е и на спортния клуб по културизъм „Прометей”. Бил е кмет на Ихтиман в периода 1995 – 2003 г., като първия мандат бил подкрепен от БСП, а втория – от СДС. Впоследствие е бил и председател на Общинския съвет на Ихтиман, а от 2017 г. е назначен за директор на държавната професионална гимназия „Васил Левски” в града.
Задържаният като посредник при подкупа Страхил Алексов, заедно с брат си Ради, пък са най-влиятелните баровци в Ихтиман и техни фирми поемат изпълнението на почти всички обществени поръчки. „Братята от години изкупуват ударно земеделски земи в района, а помощ им оказва бившия кмет и настоящ училищен директор Димитър Бонев. На изхода на Ихтиман, над арката и около бившото ТКЗС, всичко е тяхно – това са хиляди декари! В едно от складовите помещения съхраняват десетки тонове бали сено. Заради това в града се говори, че акцията на ГДБОП е свързана с войната между крупните земеделски производители, която се води от известно време”, убедени са в Ихтиман.

1 Коментар
  1. Български офицер казва

    РАЗСТРЕЛ за цялата престъпна сган…!!!

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.