Убитият в Гърция фен на „Ботев” прогонил Цар Киро от Катуница

0

Убитият в Гърция след въоръжено нападение от футболни хулигани привърженик на „Ботев” (Пловдив) Тоско Бозаджийски е бил сред организаторите на протестите срещу ромския бос Кирил Рашков – Цар Киро и родата му в Катуница през лятото на 2011 г. Тогава хиляди разгневени пловдивчани окупираха селото, за да дирят справедливост за умишлено прегазения с микробус 19-годишен Ангел Петров, пише Уикенд.

Протестите ескалираха и прераснаха в масови безредици, палежи и погроми над именията и лимузините на Цар Киро, а след ексцесиите мургавия феодал и семейството му напуснаха Катуница, а властите събориха 7 от палатите на фамилията.
Макар тогава да е само на 20 години, Тоско Бозаджийски е сред най-дейните организатори на протестите в Катуница. Младежът призовава в социалните мрежи за временно примирие между враждуващите запалянковци на „Ботев” и „Локомотив” и участието на феновете в

общ протест срещу ромите в Катуница.

В крайна сметка на призивите му откликват над 1500 привърженици на двата пловдивски отбора. По време на размириците голяма част от футболните запалянковци потрошиха луксозните палати на Цар Киро и родата му в селото, но Тоско Бозаджийски не е сред арестуваните 124 човека от полицията. Напротив – бил от малцината, призовавали феновете към мирен протест срещу ромската престъпност. Младият мъж е участвал и в протестът срещу циганите в село Войводиново, организиран миналата година след като роми премазаха от бой военния Валентин Димов.
„Тоско не беше хулиган, а граждански активен млад мъж, дипломиран юрист. Той ръководеше сайтът на феновете на „Ботев”, организираше екскурзиите на привържениците, шествията на агитката, управляваше и фондацията на запалянковците. Никога не е извършвал обществено непристойни прояви. Убийството му не трябва да остане ненаказано”, споделят опечалени привърженици на пловдивския клуб. След вестта за смъртта му в Солун над 800 запалянковци на „Ботев” се събраха на стадиона на клуба в Пловдив, за да почетат паметта му. От управата на гръцкия клуб „Арис” пък обявиха, че поемат разходите за транспортирането на тялото му до България.
Почерненото семейство на Тоско отиде в Солун, за да прибере трупа му. „Беше целия в синини и в рани, убили са го от бой… Искам справедливост и максимални присъди за всички виновни,

няма да простя на никой от тези животни”,

бе първата реакция пред медиите на баща му Георги Бозаджийски. Той разказа, че се е чул със сина си за последно в неделя следобед на 5 януари, само минути преди животът на детето му да приключи.
Тоско, заедно с група от 9 привърженици на „Ботев”, пристигат в Солун в събота следобед, за да наблюдават местното футболно дерби „Арис” – ПАОК (4:2). Запалянковците на „Ботев” поддържат приятелски отношения с „Арис” – и двата тима играят с жълто-черни екипи. Феновете на ПАОК, които са далеч по-многобройни и често създават неприятности на полицията в Солун, не поддържат близки отношения с ултрасите на „Локомотив”. Въпреки това част от мнителните привърженици на „Ботев” подозират, че приятелите им са били „подложени” на хулиганите от ПАОК от локомотивци.
„Ден преди нашите да тръгнат за Солун, приятелите ни от „Арис” ни предупредиха, че хулигани на ПАОК знаят за пристигането им и подготвят нападение. Заради това всички наши са се движили заедно из града, а в повечето време с тях са били и гърци от „Арис”. Домакините са си тръгнали от кафенето само няколко минути преди въоръжената засада”, разказва запалянко на „Ботев”. Под сурдинка пловдивските привърженици обвиняват за трагедията и привържениците на „Арис”.
„Чува се неофициално, че когато е станало нападението, всички гърци са избягали и са

оставили българите сами да се оправят

с враговете им. Нашите са носили жълто-черни фланелки и шалове, но нито един от феновете на „Арис” не е бил с обозначителни знаци. Цялата наша група е била от около 30 човека – 9 ботевисти и над 20 фенове на „Арис”, които обаче не са участвали в мелето. Някои разправят, че домакините са си тръгнали малко преди нападението , други – че са се разбягали, когато са се изсипали въоръжените хулигани на ПАОК”, споделя приятел на загиналия Тоско Бозаджийски.
Около 16 часа следобед в неделя българите са нападнати от над 20 маскирани и въоръжени с бухалки, метални тръби, ножове и боксове хулигани на ПАОК, докато пият бира в заведение на крайбрежния солунски булевард до прочутата концертна зала „Мегаро Музики”. Гърците се изсипали изведнъж, повечето от тях качени на мотори, а някои

стоварени от микробус със затъмнени стъкла.

Свирепото меле продължило няколко минути, като са мятани столове, маси, камъни и дори самоделна бомби. Загиналият 28-годишния Тоско Бозаджийски е бил блъснат от кола на улицата по време на сражението. В мелето са ранени и други двама българи, които обаче отказват да постъпят в болница. Всички нападатели, до един маскирани, бягат след наказателната акция много преди полицията да пристигне.
Денонощие след инцидента полицията в Солун арестува двама от убийците, на които бяха повдигнати по 11 обвинения. Издирват се още замесени в смъртоносното меле, но е малко вероятно всички нападатели от агитката на ПАОК да бъдат идентифицирани. Според гръцките медии, сред арестуваните и обвинени за наказателната акция над българите е и син на полицай от Солун. Обвинения са повдигнати и на млада жена, която е блъснала с колата си Тоско Бозаджийски на улицата. Тя ще бъде съдена за непредумишлено убийство на пътя.

Хулиганите от ПАОК са оневинени за убийството

вследствие на медицинска експертиза, която е установила, че Тоско Бозаджийски е издъхнал не от удари с тъп предмет по главата и тялото, нанесени му от гръцките лумпени, а от блъсналия го на пътното платно автомобил. Преди това обаче младият мъж е бил приведен  безпомощно състояние и това утежнява положението на душманите му. Арестуваните двама хулигани ще бъдат съдени за организирано нападение над невъоръжени лица, което предвижда затвор до 20 години. Медиите в Гърция призовават за максимални присъди, тъй като футболното хулиганство в Солун е придобило застрашителни размери и взима все повече невинни жертви. Според юристи, запознати със законодателството в южната ни съседка, прокуратурата в Гърция все пак третира смъртта на Тоско като умишлено убийство, а не нещастен инцидент, макар засега да няма подобни повдигнати обвинения. Опасенията на почерненото семейство на 28-годишния пловдивчанин са, че все още не са задържани всички нападатели, макар полицията в Гърция да разполага с регистрационните табели на моторите, с които са се придвижвали ултрасите на ПАОК.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.