Предаде се дясната ръка на Ради Ланеца! Весо Телото задържан преди Нова година в съда, тикнаха го в ареста

0

Люлинският бандит Веселин Ермалаев – Весо Телото, дясна ръка на издирвания наркобос Радмил Ранов – Ради Ланеца, е бил арестуван в съда и тикнат в ареста в края на месец декември, научи „Уикенд”. Задържането на Весо Телото се е състояло след заседание на Специализирания съд по друго „брадясало” дело за дрога – срещу Бандата на Чуковете, по което подсъдим е и Любомир Симеонов – Любо Чука.

На делото Весо Телото, който е сред обвиняемите наркодилъри, действали в периода между 2007 и 2010 г., се появил изненадващо в съда, след като преди това бе издирван от МВР повече от 4 месеца заедно с новия си началник Ради Ланеца. След края на съдебното заседание, полицаи поставили белезници на ръцете на Телото и го отвели към следствения арест.
Според близки до разследващите, Веселин Ермалаев – Телото е бил

ключова фигура в бандата на Ланеца,

която бе разбита през лятото. Тогава ченгетата тарашиха над 20 адреса в София и задържаха близо 100 кила наркотици, както и внушителен оръжеен арсенал. При акцията обаче бяха арестувани само 7 от хората на Ланеца, а други 23-а бяха обявени за издирване.
Според обвиненията, които ще бъдат повдигнати на Весо Телото, той е зареждал кокаин и марихуана от Ради Ланеца и Веселин Христов – Паяка, а през последната година и половина се утвърдил като дясна ръка на гангстера от „Люлин”. През Телото минавало зареждането с дрога за най-големия софийски квартал, той отговарял и за търговията с кокаин по Южното Черноморие, като е контролирал дилърите в Созопол и в Лозенец.
Веселин Ермалаев – Телото придоби криминална слава преди 9 години, след като пред лятото на 2011 г. бе арестуван заедно с по-големия си брат Павел за бомбени взривове срещу партийните офиси на ДСБ и РЗС в София. Тогава, на 19 юли късно вечерта вечерта, самоделни взривни устройства потрошиха и двата партийни офиса. Първоначално за взривовете бяха заподозрени хора от структурата на Антон Петров – Хамстера, преди братята Ермалаеви да бъдат задържани. С обвинения за взривовете се сдоби само Весо Телото, тъй като по дрехите и дланите му бяха открити следи от тротил. Той прекара 10 месеца в ареста, но след това бе освободен и така и не бе осъден за самоделните бомби. В ъндърграунда открай време се мълви, че

Весо Телото е поръчал бомбите

на хора от агитката на „Левски”, но самия той действал като посредник на друга крими структура и прибрал 3000 лева за осигуряването на самоделните устройства, които били взривени от други.
Впоследствие Веселин Ермалаев бе арестуван още три пъти, все за търговия с наркотици. Той е сред подсъдимите от Бандата на Чуковете, но делото, което бе преместено в Специализирания съд през 2014 г., буксува заради един от подсъдимите Михаил Димитров. Той лежи в затвор в Турция, а процедурата му за екстрадиция е тромава.
През лятото на 2016 г. Весо Телото бе арестуван заедно със сподвижника си Гробаря при опит да продадат 3 кила марихуана на турци. При задържането им ченгетата откриха и 4 незаконни пистолета със заличени серийни номера. И за това престъпление обаче дясната ръка на Ради Ланеца не се е сдобил с осъдителна присъда.


Заради километричното му крими досие, ключовата му роля в бандата на Ради Ланеца и опасността да се укрие от съда и да притиска свидетели, Весо Телото вероятно ще прекара следващите 10 месеца в ареста. Толкова е максималния срок, който обвиняем може да прекара в килията без осъдителна присъда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.