Футболистът Марио Метушев, наръгал 97 пъти с нож приятеля си, плаща 900 бона кръвнина

0Футболистът Марио Метушев, който навръх Рамазан Байрям през юни 2018-а накълца с 97 удара с нож най-добрия си приятел Красимир Колджиев в Гоце Делчев, ще олекне с 900 000 лева кръвнина, научи „Уикенд”. При касапницата бившият футболист и треньор на „Места” Хаджидимово закла авера си по прякор Дзъмбо, а после заби ножа в шията си в опит да се самоубие.

Кървавата драма се разигра часове, след като Красимир и Марио пили за празника в местно заведение. След като погълнали солидно количество спирт, двамата решили да си допият в дома на Дзъмбо. Майката на Красимир дори им приготвила обяд. Приятелите пуснали музика, но когато жената влязла в стаята, видяла трупа на сина си и окървавения му приятел. Родителката така и не разбрала за какво са се скарали – единият отнесе тайната в гроба, а Марио Метушев оцеля и бе изпратен в затвора.


С година закъснение най-сетне тръгна и делото срещу бившия състезател на „Пирин” Благоевград в Благоевградският окръжен съд.
Сред първите разпитани бяха майката и брата на жертвата Красимир Колджиев. Възрастната жена сподели, че докато момчетата се спречквали, Марио се обърнал към нея с думите: „Аз съм дяволът, и тебе ще те разпоря”. Усмихвал й се, а тя изпаднала в още по-голям ужас. Красимира Колджиева твърди, че двамата били като братя и няма обяснение за трагедията, разиграла се в дома им в Гоце Делчев.
„Той дойде у нас, честити ми празника Байрам, обядвахме, беше спокоен. След това ги оставих да си говорят в кухнята. Когато чух Краси да вика: „Мамо, помощ”, влязох и видях, че Марио е натиснал сина ми с краката на земята. Ръгаше го с нож! Извиках: „Марио, какво правиш” и се опитах да му взема ножа от ръцете. Хукнах и не знаех какво правя, грабнах стол да го ударя. Марио се усмихваше. Така и не разбрах защо го е направил. Помня, че синът ми си криеше очите с ръката, а Марио го ръгаше в гърдите. Никога не съм очаквала да се случи това” , разказвала през сълзи почернената майка

.
Братът на Красимир – Росен, също не бил наясно защо се стигнало до зверството. Знаел, че двамата трябвало да пътуват до Разград, за да прекарат нарязан тютюн, но Красимир се отказал, защото го болели бъбреците, а пътят бил дълъг.
Смята се, че причината за жестокото престъпление от 15 юни 2018 г. е именно нежеланието на Дзъмбо да пътува. Футболистът избухнал, защото смятал приятеля си за предател и ухо на полицията. Обвинявал го, че през януари същата година загатнал на униформените, че двамата ще пътуват до Шумен, където трябвало да направят сделка със сто килограма тютюн. Марио трябвало да шофира пилотен автомобил, а Краси в друга кола да транспортира контрабандната стока. Колджиев отказал и Метушев потеглил сам. По пътя бил спрян от патрулка, а след проверката полицаите веднага го задържали. Образували му досъдебно производство, което приключило със споразумение – 5-годишен изпитателен срок и забрана да упражнява професии или дейност, свързани с търговия на акцизни стоки.


След престоя в ареста футболистът си внушил, че приятелят му го е издал, макар че нямал мотив да го прави. Навръх мюсюлманския празник Байрям го поканил на кафе в бензиностанция край Благоевград, но почнали да се наливат с алкохол, макар че било едва 10 часа сутринта.
После почерпката се пренесла в дома на жертвата. Мъжете продължили на бира и по нищо не личало, че хвърчат искри между тях. Драмата започнала в късния следобед, когато останали сами в кухнята. Гостенинът повишил тон и започнал да обвинява Красимир, че го е предал на полицията и за това го били задържали. Грабнал кухненският нож и започнала да нанася удар след удар – цели 97 пъти.


„Какво съм ти направил, брат, аз не съм те предал в полицията”, крещял Колджиев. Когато видял, че приятелят му не диша, футболистът започнал да кълца с ножа ръцете си, в един момент успял да го забие и в шията си, а после припаднал. Екипът на „Спешна помощ” констатирал смъртта на Красимир, а приятелят му със затихващ имал пулс бил закаран в болницата в Гоце Делчев. Ножът бил отстранен, а спортистът опериран успешно.


Съдебномедицинската експертиза показала, че по трупът на Красимир има 97 прободно-прорезни наранявания. Смъртта му се дължала на силна кръвозагуба, причинена от ударите с нож в гръдната и коремната кухини. Ножът пробол няколко пъти сърцето, белия дроб, кръвоносните съдове на шията, меки части от тялото, разкъсвания имало и по червата. Така касапница медиците виждали за първи път.


От 26 юни 2018 г. до преди две седмици Метушев бе с мярка за неотклонение – задържане под стража. Окръжната прокуратура в Благоевград даде ход на делото на 18 декември. Тогава се разбра, че роднините на  жертвата предявяват граждански искове с размер на 900 000 лева. Майката и братът на жертвата настояват да им бъдат изплатени по 200 бона, а приятелката на Красимир – 500 000. Жестокото убийство потреса цялата страна, а жителите на Гоце Делчев се надяват касапинът да си получи заслуженото.
40-годишният бивш футболист и треньор е имал няколко изяви в „А” група. Състезавал се е в отбори като „Пирин”, „Велбъж”, „Ботев”, „Черно море”, Берое”, „Черноморец”, „Янина”, ОФК „Бдин”. От 2013 г. е треньор на футболен клуб „Места” 2005. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.