Радо Темерута натопен за дрога от стария си враг Илиян Варсанов

0

Арестуваният и обвинен като снабдител на дрога софийски бандит Радослав Иванов – Темерута е бил натопен още преди 6 месеца на ченгетата, че захранва варненска групировка с амфетамин. Темерута е бил „изпян” на криминалистите от стария си враг Илиян Варсанов, който разкрил схемата с надеждата, че ще бъде пуснат под домашен арест, разкрива източник на „Уикенд” от софийския ъндърграунд.Преди празниците Радо Темерута бе арестуван в София само часове след мащабна акция на антимафиотите във варненския квартал „Максуда”. При нея бяха задържани 8 пласьори на хероин и амфетамин начело с тартора на наркобандата Красимир Георгиев. Последвалото закопчаване на Темерута в столицата е заради свидетелски показания и оперативни данни, че мастития наркобос от София е зареждал с амфетамин варненци. Двама пласьори на дрога от морската столица признават, че шефа им купувал наркотици на едро от Радо Темерута.

Разследването срещу Темерута

стартира през юни месец. Тогава друг знаков наркобос от зората на демокрацията – Илиян Варсанов, решава да сключи тайна сделка с прокурори от Специализираната прокуратура. Месеци по-рано Варсанов е арестуван в дома си в столичния квартал „Красно село“ с приятелката си Веселина. При задържането му антимафиотите откриха огромно количество дрога, 15 000 лева, 10 бойни пистолета и автомат „Калашников“ със заличен сериен номер. Варсанов е тикнат в ареста, но докато чака делото му да стартира, предлага сделка – да разкрие на ченгетата как Радослав Иванов – Темерута снабдява с хероин и амфетамин пласьори на дрога от цяла България.
Варсанов разказва, че Темерута ползва софийска автокъща, за да се среща и уговоря наркосделки с купувачи. Така ченгетата поставят под наблюдение автооказиона. Криминалистите обаче не успяват да реализират успешно случая, макар на три пъти да засичат Радослав Иванов в автокъщата. При едно от посещенията му Темерута е засечен с варненския наркотърговец Красимир Георгиев, някога част от групата на Иво Гела. На срещата мъж с неустановена самоличност

предава черен пакет с дрога

на варненския дилър минута след като Радо Темерута приключва срещата си с него. Днес ченгетата твърдят, че още тогава Темерута е получил 25 000 лева за килограм амфетамин, но дрогата е предадена не лично от него. Заради това задържането на Темерута е отложено, а ченгетата поставят под постоянно наблюдение варненските дилъри, както и автокъщата – наркодепо.
„Темерута още тогава се е усетил, че го следят, защото никога повече не е стъпвал в софийската автокъща. Той със сигурност е сменил депото, от което захранва с наркотици различни престъпни организации”, твърди столичен антимафиот.
Задържаните във Варна дилъри на хероин и амфетамин обаче заковават с показанията си Радо Темерута като основен техен доставчик. И макар някогашния борец от „Олимпийски надежди” да се ожали от силно разклатено здраве, съдиите го оставиха за постоянно в ареста. Подобна е съдбата и на Илиян Варсанов.

Наркобосът е преметнат от ченгетата

и така и не излиза от ареста, макар също да представя медицински документи, че здравето му е разклатено.
Илиян Варсанов и Радослав Иванов – Темерута са сред пионерите в бизнеса с дрога в София. Първия, заедно с Тони Клюна и Димитър Вучев – Демби, бе част от уличното трио на Косьо Самоковеца, контролиращо продажбата на кокаин в столицата. Темерута пък бе част от организацията на Златко Баретата, преди да се отдели от бившия командос и да изгради самостоятелна структура.
„Варсанов и Темерута се мразят от години и се киснат един другиго в полицията. Войната между тях стартира още през 2005 г., когато Темерута поръча бомбен атентат над Асен Димитров от „Люлин”, който беше най-оборотния дилър на Илиян Варсанов. Впоследствие Варсанов издейства ареста на Радо Темерута, който обаче така и не бе осъден като поръчител на взривената бомба в „Люлин”, твърди информатор на „Уикенд” от ъндърграунда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.