Георги Гергов подал първите сигнали за данъчни афери срещу Арабаджиеви! Олигарсите отмъкнали над 250 милиона лева само за последните 5 години

0

Първите сигнали за данъчни афери, вършени от пловдивските хотелиери Ветко и Маринела Арабаджиеви, са били подадени от обкръжението на олигарха Георги Гергов. Това твърдят пред „Уикенд” запознати с бурните взаимоотношения между кумците.

Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през март 2019 г. с европейска заповед за арест и докарани в България. Комисията по конфискациите наложи запор на тяхно имущество за над 310 милиона лева. Преди празниците прокуратурата внесе в спецсъда обвинителния акт срещу семейството и техни служители, от който става ясно, че ще отговарят за деяния, извършени от 2013 г. до 2018 г. Обвинението е за данъчни афери, при което са използвани документи с невярно съдържание. След това парите били изпирани с

поредица от транзакции,

за да скрие произходът им. Синът на Арабаджиеви – Вълчо, единствен от общо четирите им деца, също ще бъде съден за пране на пари. Той доста наивно беше изтеглил със сакове 10 милиона в кеш и ги е внесъл в личната си касета в банка. Според юристи, напълно е възможно малкия Арабаджиев да получи присъда от 10 години затвор, тъй като доказателствата срещу него са безспорни. Единственият начин младежа да отърве присъдата е да застане защитен свидетел и да даде показания срещу фамилията си. Факт е, че хлапака е действал по разпореждане на майка си и баща си, което може да редуцира присъдата му до условна.
Когато стартира прокурорската проверка срещу фамилията за укрити данъци и пране на пари, се разследваха счетоводните врътки само за 2018 г. След това от държавното обвинение съобщиха, че са намерени доказателства и за няколко години назад. Стотици документи уличават фамилията в грандиозно източване на данъчи и пране на пари. Според прокурори, семейството е отклонило над 250 милиона лева от държавата само за 5 години.
При първата шумна акция в хотелите на Арабаджиеви бяха арестувани 10 души, но сега само шестима от служителите им получиха обвинение. Според прокуратурата те са отговаряли за счетоводството и координацията на множеството фирми на семейството и са участвали в обща схема за избягване на данъци.
Още когато гръмна скандалът, мнозина се питаха защо Арабаджиеви са станали обект на прокурорски интерес. Официалният отговор, даден от Иван Гешев, който сега е главен прокурор, беше, че разследването е

започнало по оперативна информация

от съответните служби, а разработката е продължила дълги месеци. Той обясни, че кухите фирми, през които са ставали данъчните манипулации, се водят на маргинали, изостанали в социално, битово и културно отношение.
Арабаджиеви имат бурни взаимоотношения с НАП от много време. Източниците ни разказват, че срещу тях са започнали да се вадят компромати за далавери с ДДС от поне десетина години. Първият сигнал, че Ветко Арабаджиев се ползва с чадър от властта за афери с ДДС обаче е изпратен не до МВР и ДАНС, а до парламента. Компроматът е анонимен, но мнозина подозира, че зад него стои съгражданин на хотелиерския бос. Копие от компромата е изпратено и до европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Само месец по-късно започва първата проверка срещу Ветко Арабаджиев. Може и да е случайно съвпадение, но по същото време НАП рови и около кумецът му Георги Гергов. Двамата в един момент се скарват и малко след това започва стрелбата с анонимните компромати.
В сигнала до парламента и ОЛАФ се твърди за измами с ДДС при  строителството на хотелите на Ветко и Маринела. Известно е, че точенето на този данък помага на някой собственици да правят ново строителство направо без пари. Това става като се връща ДДС в по-големи размери въз основа на

фиктивни документи за строителни материали

и отстъпено право за строеж. Парите за фиктивното строителство, които държавата връща на „инвеститора” се влагат в реално изграждане на хотели. Така те им излизат буквално за жълти стотинки. Атаките в доносите срещу Арабаджиеви са срещу инвестициите му по морето. Мнозина са убедени, че зад тях стои кумецът им Георги Гергов. Пловдивските новобогаташи се скарват покрай приватизацията на цигарена фабрика в града, която накрая става собственост на съвсем различна компания, свързана с алкохолния бизнес.
Интригата между кумците се разпалва и покрай туристическия им бизнес. Арабаджиев и други туристически босове дори напускат браншовата организация на Гергов. През годините между двамата има негласна надпревара кой повече обекти ще придобие. Гергов и Арабаджиев започват да си мерят силите дори и при отглеждането на коне. Легенди се разказват как всеки гледа да надмине другия в селекцията на чистокръвни породи. „Те разбират от тези неща – коментират в Пловдив. – Гергов е бивш свиневъд, а Ветко караше по времето на социализма прасетата, вече преработените в салами по магазините със стара руска газка.”
Разбира се, Гергов има далеч по-мощни позиции, той е почетен консул на Русия, има руско гражданство. Освен това е и личен приятел на президента Георги Първанов, да не говорим, че винаги е бил и в елита на БСП. Минава и за своеобразен мост между БСП и ГЕРБ.


Ветко Арабаджиев не може да се похвали с такива приятелства. В зенита на славата на рождените му дни сред гостите са бизнесменът Людмил Стойков, позабравената вече политичка Мария Капон, Слави Бинев, Стефка Костадинова, на чиято втора сватба кумуват семейство Арабаджиеви. Мълви се, че близка до олигарсите е и Мая Манолова, която няколко пъти е засичана на кафе с Маринела Арабаджиева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.