Резил: Съдят Спас Русев за кражба на арт произведения

0

Българският бизнесмен и бивш собственик на ФК Левски Спас Русев е обвинен присвояване на произведения на изкуството,  които са били показвани на изложба в София, пише Галерия.

  Според исковата молба,  подадена във Върховния съд в Лондон,  цяла експозиция представена в Софийския хотел Радисън изчезнала.  Тя е била  собственост на международен тръст,  който представлява интересите на неправителствени организации в областта на произведенията на изкуството.  Приходите от дейността на тръста отиват за въпросните неправителствени организации. Освен Русев за присвояването са обвинени още неговата съпруга Диляна,  както и английска фирма,  собственост на семейство Русеви. 

В молбата до съда в английската столица е вписано че през 2013 година  тръстът SCEDart initiatives  е предоставил на софийски хотел арт произведения от своя колекция.  Освен на хотела картините и арт инсталациите са били дадени и на семейство Русеви.  Най-ценната от изчезналите творби е картина на американския художник Тиери Гета,  за когото мнозина познавачи на модерното изкуство  твърдят,  че всъщност е световноизвестният автор на улични графити Бански. 

Неговите произведения се ползват с огромна популярност и заради това,  че никой не  знае със сигурност кой се крие зад този псевдоним.  През октомври картина на Бански,  изобразяваща маймуни в Британския парламент,  бе продадена за 12 милиона долара.  В исковата молба срещу Русев се посочва още,  че през 2016-та година български адвокат,  защитавал интересите на хотел Радисън,  обявил,  че предал предметите на изкуството на представител на Фонда,  който обаче е Спас Русев.  Работата е там,  че семейство Русеви са били в борда на директорите на въпросния тръст,  но през 2016-та година са били освободени от него. 

В този борд участва и госпожа Джоселин Бенет.  Американката с постоянно местоживеене Швейцария е бивш довереник на Спас Русев и участва с него или от негово име в различни компании.  Някъде през 2016 година между двамата настъпва разрив, а  причината за обтягане на отношенията им не е ясна.  Джоселин е сред свидетелите по все още актуалното дело, с което се оспорва собствеността на Vivacom в Лондон.  Сайтът Студия Трансмедия, разкрива  че главният мениджър на хотел Радисън през този период е потвърдил със свой подпис че Спас Русев наистина е взел арт произведенията.  При това с фиктивен протокол.

Към документите приложени от международния тръст, съществува и писмо от семейство Русеви до английска компания,   специализирана в транспорта на творби на изкуството. С  писмото българите искат незабавно тези експонати да преминат под контрола на тяхната английска фирма.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.