„Наглите” заплашват вдовицата на Киро Шкафа. Търсят от нея 200 бона, това е откупа, платен за бившия митничар Жоро Пурата

0

Соня, вдовицата на члена на бандата за отвличане Кирил Кирилов – Киро Шкафа, е заплашвана от лица, близки до „Наглите”. Причината за тормоза над жената е дълг от 200 000 лв. на покойния й мъж. Това научи „Уикенд” от столични криминалисти.

Дамата, която официално не беше съпруга на Кирилов, но живееше с него на семейни начала, е била притискана, защото единствено тя имала достъп до парите на покойника. Според информация на „Уикенд”, жалба на Соня е заведена в столичното 7 РПУ в началото на декември.
Смята се, че самото убийство на Киро Шкафа е било извършено заради откраднати пари от „Наглите”. Става въпрос за откупа, който е платил бившия митничар Жоро Пурата, за да бъде пуснат на свобода от зловещата банда.


Георги Георгиев, както е цялото име на екс инспектора от Аерогара София, бепохитен в средата на ноември 2008 г. Бандитите го напъхаха в багажника на джип „БМВ Х5” пред дома му – луксозна кооперация в столичния квартал „Изгрев”. Отвличането беше записано от охранителните камери, монтирани на балкона му. Те обаче не помогнаха на ченгетата. На лицата на гангстерите имаше маски, а регистрационния номер на джипа бе старателно скрит.
Според информация, подадена тогава в ГДБОП, Пурата е бил отвлечен заради дългове към известен подземен бос, близък до ВИС. Освен това се смятало, че докладва на службите. Той дори се водил нещатен сътрудник на МВР и се ползвал от специална карта, която вадел в критични ситуации.


Финансовите проблеми на Георги Георгиев започнали малко след уволнението му от системата на митниците през 2006 г. Преди това инспекторът бил нещо като неформален шеф там. Нямало вносител, който да не му плати, за да бъде пропусната стоката му. По това време държавният служител се ползвал и със закрилата на наркобос от ВИС. Той отпускал на Пурата по около 50 000 лв. на седмица които да си харчи.  Босът обаче го хванал в кражби при отчитането на парите от вносителите и позорно го изритал от обкръжението си. За да възстанови част от липсващите пари, мафиота дори му наложил солена глоба и конфискувал уникално зелено „Ферари” от бутикова серия.


След безславното приключване на кариерата си на Летището, Георги Георгиев влиза в бизнесът с лимузини. Той отваря автокъща „F1” на Околовръстното шосе след кв. „Симеоново”. Негови авери разкриха впоследствие, че схемата покрай колите е била 100% измамна. Пурата набутал всички хора около себе си да изиграят ролята на жертвени пешки. На тяхно име били взимани на лизинг премиум автомобили като „Ферари”, „Бентли”, „Астън Мартин”, като екс митничаря обещавал, че ще поема месечните вноски. Балонът се спукал малко след отвличането на Георгиев от бандата „Наглите” през ноември 2008 г.


Далавераджията бе в плен две седмици и се появи, след като близките му платиха откуп от 200 000 лв. Сумата е била взета от Киро Шкафа. Вместо обаче да бъде разпределена между всички участвали в отвличането, Кирил Кирилов я задържал уж от съображения за сигурност. Парите трябвало да се пазят, защото можело да са белязани от ченгета. Месец по-късно, притиснат от останалите, помолил да задържи парите за период от половин година – имал да оправя важни разходи в семейството си. Въпросните 200 000 лева обаче така и не били върнати.


Временно от отмъщението на прецаканите му ортаци го спасил факта, че в края на 2009 г. МВР разби „Наглите”. Шкафа дори решил да стане и свидетел на прокуратурата. Възмездието все пак обаче го достига. 38-годишния мъж бе разстрелян като куче пред бл. 384 в столични квартал „Младост” вечерта на 23 март 2012 г. Три от куршумите го улучили в краката, един от тях засегна артерия, което предизвика огромната загуба на кръв, от което пък бандита умря. Сигналът в полицията за стрелбата бе подаден от приятелката на Кирил Кирилов – Соня.  


Във фаталната вечер Киро Шкафа се прибирал към дома си в нова луксозна кооперация в столичния комплекс „Младост 3”. Убиецът с пистолет „Макаров” в ръка го причакал пред неосветения вход, пред който имало и паркинг за коли. Кървящ, Шкафа, се е опита да избяга веднага щом проехтял първият изстрел, уцелил го в крака.Той се затичал, но килърът продължил да стреля и още два куршума го улучили. Със сетни сили Кирилов е изминал около 150 м, като накрая съвсем се е влачил, докато се свлякъл на тревата зад съседния бл. 353.
Докато пристигне линейката, Киро Шкафа изпаднал в безсъзнание и издъхнал. МВР официално тогава съобщи, че за престъплението се издирват двама човека. По описание на свидетели единият е бил слаб и висок. След стрелбата те са отпрашили в посока „Камбаните” с бял автомобил.  Часове след разстрела в района бе намерен опожарен автомобил, за който се предполагаше че е бил използван от килърите.


Разследването по убийството на Шкафа беше официално прекратено преди 3 година поради липса на задържани извършители и поръчител. Смяташе се, че Киро може да е убит или от някоя от жертвите на „Наглите”, и от бившите си ортаци. Втората версия е далеч по-вероятна, смятат криминалисти.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.