Синът на Йоско от Костинброд вкарва хероин от Турция

0


Иван Йосифов, синът на един от най-зловещите бандити у нас – Йоско Костинбродския, е наследил престъпна му структура, докато прочутият му татко се крие в Сърбия от 2014-а, без да му пука, че Интерпол го издирва с червена бюлетина. Новината разкриха пред „Уикенд” столични антимафиоти, ангажирани с разследването срещу престъпния клан от с. Безден.

Според актуалните оперативни данни Малкия Йоско е един от най-оборотните наркобосове в софийските квартали „Надежда” и „Обеля”. Освен това наследникът на Йоско Костинбродския контролира и продажбата на хероин, амфетамини и марихуана в близки до столицата градове като Костинброд и Своге, барабар с околните селата.
Според разследващи, Иван Йосифов купувал хероина от Турция, като в схемата участвал братовчед на легендарния мафиот Филип Найденов – Фатик. Гангстерът е известен в столичния ъндърграунд с прякора Дядото. 65-годишнитя дилър върти официален бизнес с ресторанти. Негова е кръчма, предлагаща турска кухня, намираща се близо до Женския пазар.


Иван Йосифов действал изключително конспиративно, за да се попадне отново в ареста, защото го грози сериозна присъда. В момента срещу Малкия Йоско тече дело за разпространение и продажба на дрога. През 2018-а бабаитът беше пуснат от ареста след дълъг престой като част от банда за рекет и убийства.
През 2010 г. старият Йоско бе обвинен като организатор и ръководител на главорезите. В йерархията след него бяха убиец №1 на българската мафия Ивайло Симеонов – Богьовеца, Вергил Славов и синът му Иван. Тримата движели бизнеса, докато босът им се спотайва в съседна Сърбия. За доставките отговаряли задружно четиримата, но зареждането и разпространението на наркотици били отговорност на малкия Йоско и на Богьовеца.
От 2008 до лятото на 2010 г. мрежата от дилъри се разпростряла в Костинброд, в столичните квартали „Люлин” и „Надежда”, в село Искрец край Своге, както и в софийските села Житен и Доброславци. Според признанията на двама от защитените свидетели по делото бандата на Йоско искала да навлезе и в чужди територии като кварталите „Лагера”, „Хиподрума” и района около „Пирогов”. Там босът имал само двама дилъри, известни с прякорите Мазния и Сашо Клитора. По места обаче ситуацията била под негов контрол – Сашко пласирал в Костинброд, „Люлин” и „Надежда”, Пламен Пуйката – в Своге и Искрец, а Кърлежа и Кокошката – в Костинброд, разкри прокуратурата. Бандата ползвала радиостанции, които се настройвали на полицейски честоти. От мерки за сигурност разбойниците често сменяли СИМ картите на мобилните си телефони.


По това дело Йоско обаче няма присъда и до ден днешен. Процесът е „на трупчета”, но може да бъде възобновен при изникването на нови доказателства. Нашият източник поясни, че по-големият от синовете на звяра от Безден – Иван, станал ключов играч в престъпните схеми на баща си още през 2010 г.
Три години по-късно синчето за забърка в нова каша. На 13 май 2013-а 20-годишният тогава бандит бе спипан заедно с още трима приятели да крадат баровско „Ауди А6 allroad” край с. Драговищица. Щом видели патрулката, момчетата се метнали на друга кола и изчезнали. След преследване полицаите спипаха Иван и компания. Веднага след ареста ченгетата нахлуха и в дома на Малък Йоско, където откриха джаджи, с помощта на които се отварят всякакви луксовзни автомобили, както и везни за измервана на дрога.
Аудито било задигнато в края на април от София. Една от версиите тогава гласеше, че бандата на Малкия Йоско си харесала джантите на колата, които били доста скъпи, и затова прибрала целия автомобил. Друга пък сочеше, че Иван въртял бизнес с авточасти и това не било първото возило, което разкоствал.


Заради издънката прокуратурата повдигна обвинение на четиримата за кражба на части от автомобил. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 1 до 10 години лишаване от свобода. След като Иван и аверите му бяха заключени и прекараха два месеца зад решетките, апапите се съгласили на споразумение с държавното обвинение, за да излязат на свобода. Малкия Йоско и тримата му авери се признаха за виновни и получиха присъди по 3 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. През ноември 2013 г. споразумението бе одобрено от Районния съд в Костинброд и то има статут на влязла в сила присъда, която не може да бъде обжалвана.


През май 2017 г. Иван Йосифов отново бе арестуван и обвинен, че е член на банда за убийства, рекет и продажба на наркотици. Лидер на групата бил Стефан Гевгелийски, стар познайник на МВР. Гевгелийски изтърпява присъда от година и половина в Софийския затвор по едно от делата за дрога и рекет. За Йоско Малкия се твърдеше, че участвал и в побоя над началника на смяна в Софийския затвор Янко Янев. Надзирателят бе нападнат и пребит до смърт през декември 2016 г. Заповед за наказателната акция издал Гевгелийски като отмъщение, понеже Янев пречел на затворника в накротърговията му зад решетките.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.