Има ли италианската мафия клон у нас? Боклукът, който влиза в България от Италия, е контролиран от гангстерите

0

Живка Танева Димитрова. Това име не говори нищо на никого. Оказва се, че зад него се крие загадъчна персона, която е част от най-свирепата и безскрупулна мафия в света. Живка е българска с постоянен адрес в Италия. Тя е сред задържаните 334 души при една от най-големите операции от десетилетия срещу калабрийската мафия ндрангета и по-специално срещу клана Манкузо, пише Уикенд.

Операцията, в която участват 3000 карабинери, се проведе основно в областта Вибо Валентия в Калабрия, но обхвана и други региони в Италия, а също и в Германия и Швейцария. Чужди медии съобщиха, че е имало арести и в България. От нашето МВР отрекоха не само арести, но и каквито и да е връзки на Ндрангета с България. Според експерти, до които се допита „Уикенд”, от МВР мълчат заради следствената тайна. Иначе от години е известно, че калабрийската мафия е пуснала пипала в цял свят, а също и у нас.
Полицейската акция, наречена от италианските медии „съдебно земетресение” се ръководи от главния прокурор на Катандзаро Никола Гратери. Магистратът, заедно с журналиста Антонио Никазо, е автор на впечатляващата документална книга

„Тайната история на ндрангета”,

която издателство „Кръг” наскоро публикува в превод на български.  В книгата си те описват и въпросния клан Манкузо, начело на който стои Франческо Манкузо, наречен Чиччо. Кланът  владее районите на Лимбади, Никотера и Тропея. Франческо навремето е беден овчар, но за кратко време се превръща в „предприемач с финансови запаси от десетки милиарди лири. Прави необходимото, за да го изберат и в общинския съвет, докато се укрива от правосъдието. Провокация, която предизвиква разпускането на съвета.” – пишат Гратери и Никазо в сензационната си книга. Те допълват, че фамилията Манкузо става част от елита на ндрангета, защото управлява кариера за добив на строителен материал, с който се строи пристанището в Джоя Тауро. Днес имат връзки с професионалисти от различни браншове, предприемачи, политици, масонски ложи.
„В окръг Вибо Валентия няма по-могъщ клан“, заявява един бивш член на клана Бонавота от Сант’Онофрио, и нарича фамилията Манкузо „онези майчице мила“,  които владеят целия район между окръг Реджо от южната страна и околностите на Ламеция от северната. Те са причината за разпускането поради мафиотско участие на последните три общински съвета” – пише още в „Тайната история на ндрангета”.

Акцията тези дни срещу клана Манкузо

е резултат на монументално проучване, продължило три години и половина. То разкрива дълбоките връзки на мощния клан със света на политиката, бизнеса и масонството. Става въпрос за непрекъснати договорки, за помощ в бизнеса срещу замяна на гласове при избори, за източване на публични пари и т.н. Централна роля в тези отношения има бившият депутат от партията на Берлускони – Джанкарло Пители, който е вече в ареста. Самият той е и масон, а през годините е успял да свърже ндранггета с банки, с чуждестранни компании, с университети, с всички институции, над които е имал влияние. Услугите опират и до дребно битово ниво – например, да се помогне на нечия дъщеря да издържи изпит в университета в Месина или да се улесни нечий син да стане лекар в престижна клиника в Рим и т.н.
Полицейската операция е проведена по-рано от планираното, поради изтичане на информация. Прокурорът Никола Гратери обяснява на пресконференция, че това не е първата „чернова”, сервирана на мъжете от ндрангета. В прихванати разговори се коментирало, че „нещо страшно“, кипи в кабинетите на прокуратурата. Най-смущаващото в разследването обаче са доказателствата за все по-тясното

преплитане на масонството,

организираната престъпност и политиката. Самият бос на клана Манкузо още през 2013 г. твърди, че ндрангета се е превърнала в нещо подобно на масонството. „Едно време ндрангета беше на хората с положение! После я оставиха на бедняците, на ония с мотиките… и направиха масонска ложа. Такива са правилата!” . В друго свое изявление обяснява: „Ндрангетата вече не съществува! … Ндрангетата е част от масонството! … да речем … тя е под масонството, но те имат същите правила и… сега какво повече?”.
Сред задържаните в последната операция е, например, кметът на Вибо Пицо –  Джанлука Калипо. Като администратор той помагал всеотдайно на мафиотския бизнес. Арестувани са и адвокати, полицейски шефове, счетоводители, държавни служители, бизнесмени, поставили се в служба на клана. Обвиненията срещу тях са за изнудване, убийства, пране на пари и участие в мафиотските структури. По време на акцията са конфискувани и 15 млн. евро.
Нашата героиня в тази сага 38-годишната Живка Танева Димитрова се оказва притежателка на кафене в градчето Сант’ Онофрио, където живеела от години. Заедно с

италианец на име Никола Бонавота

въртели кафене, по–точно тя била негово подставено лице. В заведението се изпирали пари на клана Манкузо. Именно там клана разпределял своите задачи, а в малка стаичка зад кухнята се преброявали парите от дневния оборот. Сега госпожата е под домашен арест.
Експерти по национална сигурност, а също и медиите в Европа, от години обясняват, че има инвазия на ндрангета не само по света, но и у нас. Например, жената на един от босовете – Джанлуиджи Сарконе, който вече е в затвора, е някоя си Виктория Гузгулова от Бургас, бивша състезателка по спортни танци. Тя заедно с майка си през 2010 г. вписва в Търговския регистър фирмата „Италианско строителство“ с адрес в Хасково. Година по-късно самият Джанлуиджи Сарконе също регистрира своя фирма у нас, с адрес в столичния квартал Слатина. И двете компании нямат кой знае каква дейност, но успешно превъртат пари. По данни на италианската дирекция за борба с мафията през септември 2014 г. Джанлуиджи Сарконе и Виктория Гузгулова посещават клона на банката „Монтепаски“ в град Повильо,  като  депозират 336 000 евро, а едни други 35 000 евро са преведени в България. След ареста на Джанлуиджи е разкрито, че кланът Сарконе от ндрангета, чийто бос е Кармино, братът на българския зет, контролира банкови сметки, имоти и други активи в Италия, България, Румъния и Литва.
Алфонсо Дилета, член на клана Гранде Аркри, пък е подслушан от антимафиотите в Италия, че се хвали в телефонен разговор: „Правим

бизнес в Гана, Кот д’Ивоар и България“.

Въпросният Дилета щял да инвестира 160 милиона евро у нас. Планирал през 2013 г. да вдигне мегаломанския хотелски комплекс „Мелия-Бекервил“ в местността Цигов чарк до язовир Батак. Както е известно, строителството и хотелите са любими при прането на пари. Проектът обаче пропада, понеже са арестувани и Алфонсо Дилета, и Николино Сарконе, който пък се оказва босът на клана Гранде Аркри. След тези събития фалира бизнесменът Димитър Бекриев, който имал договор за строежа на огромния хотел. Папараци неотдавна снимат съпругата му, която продава мартеници, за да оцелява.
Освен в имоти, калабрийската мафия инвестира и в производство на контрабандни цигари в България. В пловдивското село Труд и в Ръжево Конаре бяха разбита нелегални производства. С тях се оказаха свързани италианци от областта Пиемонт. Едва ли е случайно, че точно членове на ндрангета от тази област са и партньорите на потъналия в нелегалност кокаиновия бос Евелин Банев – Брендо.
Освен него, като друг български партньор на калабрийската мафия се сочи  и Здравко Иванов, наричан „Паскал” и „французинът”. Той е свързан с бившата силова групировка „Клуб 777”, а с калабрийските престъпници се запознава в италианските затвори. Регистрира фирма с адрес в столичния квартал „Мусагеница”, в която е съсобственик с Доменико Мартино, а неговите братя Джулио и Винченцо са

босове на клана Либри.

Здравко Иванов и Мартино прекарват под егидата  на ндрангета през България на кокаин, хашиш и марихуана, докато накрая дейността им е пресечена от полицията.
В италиански медии тези дни се появи и запис от телефонен разговор между двама мафиоти. Те коментират колко лесно се върти бизнес с износ и горене на боклук в България. Публична тайна е, че през последните години нашите ТЕЦ-ове и циментови заводи са отворили обятията си за изгарянето на италианския боклук, а последствията от това са видими, особено през последните дни  в цялата страна. Боклукът от Ботуша пристига тук, след като е отказано да бъде депониран и изгарян в Китай и Румъния!
Преди броени дни в Италия бяха задържани 815 тона опасни отпадъци. Официално властите в Апенините обясниха, че те трябвало да минат през област Умбрия и да пристигнат в България. Властите у нас обаче казаха, че нищо не знаят по въпроса и изобщо нямало разрешения за такъв внос. Впрочем, от екоминистерството обявиха, че не знаят на колко фирми са дали разрешителни да внасят отпадъци, не е ясно и какво количество са разрешили да се достави. Не се знае и къде се намира.
При това положение ндрангета не може да е недоволна от сътрудничеството си с българската организирана престъпност.
Калабрийската мафия, както е известно, днес се счита за най-мощната, богата и разклонена престъпна структура в света. Според експерти сицилианската Коза Ностра успява да направи скок през първата половина на миналия век, благодарение на силните си позиции в САЩ, но калабрийските кланове сега  доминират в цял свят: от Австралия до Канада, включително и в Бразилия, Венецуела, Аржентина, Източна Европа и Русия. Експанзията им започва с отвличания на богати хора срещу

огромни откупи през 70-те и 80-те години

на ХХ век. След това ндрангета става световен хегемон в търговията с кокаин. Експертите са категорични, че мафията от Калабрия е далеч по –силна и влиятелна от Коза Ностра, понеже нейните хора са проникнали във властта, без да вдигат шум, без да стрелят и дори без насилие и демонстрация на мускули. Ндрангета не предизвиква институциите, а директно се намества в тях. Така е не само в политиката, но и в бизнеса, дори и в съдебната система. Навремето калабрийците са считани за група селски семейства, козари и овчари, свързани помежду си с родови връзки. Подценявали ги и ги наричали мафията на дрипльовците, понеже при основаването си изнудвали проститутки, джебчии, просяци. Ндрангета обаче се разпространява първо из цяла Италия, а после и по света, като предлага изгодни услуги – от изхвърляне на отпадъци – битови, от строителни обекти и т.н., до осигуряване на фалшиви фактури. След време се настанява и в строителството на пътища и магистрали, като получава огромни обществени поръчки. А

най-големият „специалитет” на престъпниците

от Калабрия става купуването на гласове по време на изборите. Така е в началото, докато в един момент босовете се усещат, че вместо да очакват услуги от депутати и кметове, за които са осигурили гласове при изборите, е по-изгодно направо да вкарат свои хора на тези постове. Така и правят. Затова не е изненада, че при арестите сега има толкова много хора на високи позиции. Показателно е, че в Калабрия през 2016 г. за връзки с ндрангета са разпуснати 3 общински съвета, през 2017 са 12 и 8 за първите осем месеца на 2018 г.
„Ндрангета е мафия, израсла тихомълком, успяла да премине непокътната през две войни, фашизма, пристигането на англо-американците, Първата и Втората република. Както през втората половина на XIX в., така и днес най-отличителната й черта е способността да завързва контакти с „неподозирани хора, и да се възползва от добрите им намерения“. Съюзи, които са изглеждали неестествено, са се превърнали в нещо нормално поради съучастничеството и безразличието на мнозина, но и поради престъпното подценяване от страна на други” – пишат Гратери и Никазо в книгата си „Тайната история на ндрангета”.
Те подчертава, че в Калабрия днес царуват 160 клана с най-малко 4389 членове. А клоновете на мафията, която забогатява най-вече с трафик на кокаин, са се впили из цялото земно кълбо. И стигат дори до България…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.