Двоен убиец, пречукал майка си и сестра си, гробар, бияч на пенсионери, и мошеник, преправил документи за 1 милион лева на свобода за Коледа

0

Двоен убиец, пречукал майка си и сестра си, гробар, бияч на пенсионери, и мошеник, преправил документи за 1 милион лева, са сред щастливците, които получават най-ценния късмет от коледната баница – свободата! „България Днес“ проследи съдбата на пандизчиите, които поискаха да напуснат килията преди празниците.

Вместо белобрадия старец на желанията на послушните каторжници от столичната пандела откликват магистратите от Софийския градски съд. За някои от обитателите на Централния софийски затвор те влизат в ролята на Дядо Коледа и им дават бленувания дар да се приберат при семействата си. Лошите момчета, които създават ядове на надзирателите, нямат този шанс. Мераците им да напуснат килията са порязани с мотива, че трябва още да се поправят и да осъзнаят грешките си. Следват интересните истории от живота на затворниците, поискали условно предсрочно освобождаване.

Шахматист, затрил майка си и сестра си, излиза 8 г. по-рано

Свободата за Коледа получи 32-годишният Павел Тасков. Той влиза в криминалните хроники през лятото на 2009 г., когато затрива с бейзболна бухалка майка си и сестра си в семейния апартамент в столичния жк „Младост“. През 2012 г. е осъден на 18 г. затвор, но преди броени дни магистратите решават, че за 10 години и половина зад решетките Павел е „станал човек“ и заслужава да бъде пуснат предсрочно.

По време на престъплението Павел е под въздействието на амфетамини. Във фаталната вечер на 19 юни 2009 г. първа в жилището се прибира 65-годишната майка Жаниела. Синът й я издебва и я фраска по главата с бухалката. Щом пада на пода, я завива с одеяло и я занася в банята, където я довършва. Докато чака и сестра си да се прибере, отива при приятели и играе белот. Около 3 часа след полунощ 25-годишната Ралица се прибира от купон. Брат й я удря по темето и я завлича в банята, където я слага в чувал. Двата трупа посипва с течен препарат и прах за пране, за да не миришат. Лъсва къщата и измива кървавите петна.

На следващия ден следобед решава да се отърве от телата на най-близките си. Първо сваля трупа на майка си, увит в мокет, до двувратия си сеат пред блока. По това време ченгета правят обход и питат младежа какво пренася. Като разбира, че няма мърдане, признава: „Вътре е майка ми, убих я. Горе е трупът на сестра ми“. Шокиращите признания стават пред приятеля му Станимир, който по-късно разказва, че не е имал друг подобен ден в живота си.

Криминалисти разкриват, че Павел е планирал убийствата и се е снабдил с найлонови чували и препарати. Първоначално разследващите смятат, че кървавото престъпление е заради пари от продадено жилище. Това не се потвърждава, тъй като се оказва, че с приходите майката купила кола на Павел и им дала по някой лев със сестра му.

Истинската причина килърът разкрива в съдебната зала и трогва магистратите. „Знам, че са ме обичали, но когато съм имал нужда от тях, не са ми помагали. Има моменти, в които искам да ги видя. Мисля си, че всичко е илюзия“, споделя Павел Тасков по време на процеса. Той се разкайва за убийствата, но не иска да се връща назад. „Знам, че съм сторил нещо непоправимо“, изтъква пандизчията.

Психолози, които го изследват, заключват, че килърът е умен и образован, изпитва вина за стореното и се срамува, че затрил най-близките си. Той завършва средното си образование с отличен успех 5,93. Играе шах, тренира бойни изкуства, баскетбол, футбол.

Поведението му е за пример, отбелязва дори инспектор от затвора. Зад решетките с труд Павел е успял да намали наказанието си с 3 г. и 3 месеца. Работи като клисар в църквата и помага в библиотеката. С постиженията си двойният килър успява да впечатли прокуратурата и администрацията на затвора, които се съгласяват с молбата му да бъде пуснат 4 г. и 2 месеца предсрочно. Отчита се, че рискът при Павел от рецидив е едва 26 точки и е намалял със 7 пункта от настаняването му в килията. „Ще положа всички усилия, за да оправдая доверието ви“, казва Тасков.

Запитан от репортер на вестника с какво смята да се занимава, той отговаря, че има няколко идеи в главата си. Смущава се на въпроса дали ще се върне да живее в апартамента в „Младост“ и замлъква.

„Смятам да изляза като напълно нормален човек. Когато излезеш, ако не си съставил план, докато си тук, тогава може да ти стане трудно и да те шокира обстановката. Просто излизам навън, търся си работа и се опитвам да живея по-нормално“, планира Павел още преди да разбере, че ще бъде пуснат. В съдебната зала той се появява без адвокат и сам се защитава. Ако не бъде обжалвано решението за предсрочното му освобождаване, той ще напусне панделата в петък. „Дано повече да нямате досег със съдебната система“, пожелава му съдия Даниела Талева.

Решетки за стрелеца от Горубляне Емил, ръгал таксиджийка заради отказан секс

Попарени са мераците на 46-годишния Емил Митов да се прибере у дома за празниците. Той записва няколко престъпления в кримибиографията си, заради които магистратите не проявяват милост. Не ги трогват и разкаянията на каторжника.

Емил Митов е погнат и по дело за лъжесвидетелстване

Той влиза в новините на 29 декември 2006 г., когато сътворява екшън в столичния кв. Горубляне. Малко преди 21 часа влиза в къщата на 51-годишния Димитър Иванов и открива стрелба. Стопанинът излиза да види какво се случва, а неканеният гост го поразява в краката с автомат „Калашников“.

Пристигналите на място ченгета откриват при огледа на местопрестъплението две гилзи калибър 7,62. Те тръгват по следите на стрелеца, но не го намират в дома му. Оказва се, че той е акостирал в кръчма „Летец“ на ул. „Самоковско шосе“. Униформени го залавят там около полунощ и му щракват белезници. „Толкова беше пиян, че ако падне в една локва и до него кацне едно птиче, нямаше да може да каже „къш“, казва за ареста тогавашният шеф на столичната полиция Румен Стоянов.

Оръжието е открито захвърлено в Горублянската река на 150 метра от дома на пострадалия. Раненият мъж е откаран в „Пирогов“, където оперират бедрото му и го спасяват. Нападателят се сдобива с обвинения за причинена средна телесна повреда. По време на разследването криминалисти установяват, че мотив за престъплението е борч от 10 хиляди долара, които Митов си искал от длъжника Иванов. За нападението Емил Митов се признава за виновен и сключва споразумение със Софийската районна прокуратура за 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок.

Престъпният нрав на стрелеца избуява още преди да е изтекъл срокът, в който не трябва да престъпя закона. Той отново се забърква в проблеми с правосъдието, след като на 13 декември 2011 г. се почерпва стабилно в дискотека в Студентски град. На излизане от клуба след 6 часа сутринта се качва в такси. Зад волана е 59-годишната Невена Петрова. Клиентът й заръчва да го вози към езерото в кв. „Дружба“.

На метри от параклис я кара да спре колата и й предлага да правят секс. Когато тя отказва, той вади от обувката си нож и я порязва по ръката. Жената го пръска със спрей, което го озлобява още повече. Той мушка ножа два пъти в гърдите й и си плюе на петите. Заловен е край езерото при опит да се отърве от ножа. За посегателството е обвинен в опит за убийство. Осъден е на 10 години затвор, като е приспаднато и предишното му наказание. Магистратите го наказват и да плати глоба от 25 бона на пострадалата жена.

„Искам да бъда освободен, за да мога да работя и да плащам по-големи суми от обезщетението“, примолва се Митов на магистратите. Той отбелязва, че от 3 г. се труди в кухнята на затвора и е награждаван. Случвало се е да проявява вербална агресия към служители от затворническата администрация заради отказ да бъде награден, става ясно в съдебната зала. Въпреки че опасността да извърши ново престъпление е намаляла със 17%, той ще изкара празниците на топло в килията.

Румен свива милион от ВиК в Садово, спестява половин присъда

С половин присъда и изпарил се милион приключва делото на 53-годишния бизнесмен Румен Попов. Той е осъден на 7 г. затвор, че е получил чуждо движимо имущество от 1 милион и 45 хиляди лева чрез използване на фалшиви фактури. Случаят е от 2009-2010 г., когато Попов е пълномощник на немско дружество. То печели обществена поръчка на община Садово за изграждане на канализация за отпадни води и вътрешна мрежа за питейна вода за Садово, Болярци, Чешнигирово и Катуница по европроект.

Румен Попов съжалява, че притеснил семейството си

Попов има пълномощно да закупи тръжната документация и да подпише договора. След подписването разкрива банкова сметка, в която са преведени парите на три транша. Бизнесменът превежда на немската фирма само 75 хиляди евро. Чужденците не изготвят проекта, тъй като не получават цялата сума. Сроковете на договора изтичат, финансирането се преустановява и община Садово дължи връщането на парите. Тя обаче не може да си ги получи, тъй като дори банковата гаранция за участие в търга е фиктивна, твърди обвинението.

След това германците фалират и Садово се прощава с надеждата за канализация. Първоначално за проваления проект е погнат тогавашният кмет Марин Йосифов. По време на производството немците твърдят, че нямат договор за поръчката, получили част от парите, но им се дължат още 150 хил. лева. Адвокатите на Попов признават, че има три фалшиви фактури, но по думите им те не са съставени с цел измама, а по указание на немците, за да се усвоят парите без ДДС.

Така бизнесменът е изправен на подсъдимата скамейка. Той получава солено наказание от 13 г. затвор на първа инстанция, което е изменено на 7 г. След 3 г. и 8 месеца зад решетките бизнесменът успява да умилостиви Темида. Той си спестява още 1 г. и 1 месец с работа. Заради доброто си поведение е награждаван, включително и с домашен отпуск.

„Причиних достатъчно притеснения на семейството ми и най-вече на дъщеря ми“, осъзнава осъденият Попов. Ако решението не бъде обжалвано, той ще може да е с близките си за Нова година.

Милост за гробар, ступал пенсионери за 8 бона

Да впечатли съдиите успя и гробарят Новко Асков. Той попада зад решетките за 4 години, след като със своя авер Данчо Вълчанов пребиват възрастно семейство заради пари и злато. Посегателството става на 8 юли 2012 г. в пловдивското село Градина. Апашите се насочват към дома на златаря Павльо, след като разбират за занаята му. Посред нощ двамата бандити влизат в къщата и започват с юмруци да бият спящите пенсионери. Те споделят къде държат ценностите си, след което изпадат в безсъзнание.

Обирджиите бягат с плячка за близо 8 бона. Задигат 5600 лв., 150 евро, златна монета „Наполеон“, златна турска лира, златен пръстен, обици и др. След като се изправят пред Темида, злосторниците признават за престъплението, за да намалят присъдите си с една трета. Новко получава 4 г., а ортакът му – 8 г. Гробарят убеждава съда, че се е поправил, и излиза, преди да излежи и без това малкото си наказание. На първа инстанция съдия Елена Захова отбелязва, че ако не са съкратената процедура и самопризнанията, би пратила подсъдимите за 15 години на топло.

Наркотрафикант с мулета става чистач

В чистач се превръща зад решетките 32-годишният Светлин Добрев, който е осъден за наркотици. Той се измъква с 2 години затвор след споразумение със спецпрокуратурата по дело за трафик на кокаин от Доминикана чрез мулета.

Светлин Добрев остава да търка панделата още 7 месеца

От лятото на т.г. наркоиграчът е на лек режим в затворническото общежитие в Казичене. Там работи като чистач, няма наказания, но рискът да извърши престъпление при него е среден – 50 точки. Дефицитите му са, че не приема отговорности, не зачита правата на другите и поддържа контакти с криминално проявени, казват за Добрев от затворническата администрация. Заради негативното досие той ще трябва да излежи още 7 месеца от скромното си наказание.

Крадлив ром се друса в килията

Млад ром впечатли магистратите с богата кримибиография. За своите 29 години Коце Младенов успява да запише цели 9 присъди. Наказанията са основно за кражби и грабежи. „Майка ми и баща ми починаха, не съм си виждал децата. Взех си поука, искам да се поправя в живота“, примолва се Коце.

Коце Младенов отказал да даде проба за наркотици

Вместо разкаяние той сипе лъжи пред съда. „Колко присъди имате?“, пита го съдия Христинка Колева. „3-4“, отвръща й осъденият. „Не, 9! На 29 години сте, а имате 9 присъди“, вайка се съдийката. Тя не се трогва от разкаянията на мургавелкото. Отчита, че той е наказван зад решетките със 7 дни извънредно дежурство по хигиената заради употреба на наркотици. Лишен е от масови мероприятия за месец, защото отказва да даде проба за изследване дали е употребил забранени субстанции.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.