Очаквано! Лютви Местан няма да лежи в затвора за убитото пеленаче, прокуратурата обвини и таткото на бебето

0

Лютви Местан по всяка вероятност ще бъде оправдан за свирепата катастрофа край момчилградското село Загорско тази пролет, в която загина 6-месечната Ерджин. Индикацията за предстоящата амнистия на мастития политик дойде от Окръжната прокуратура в Кърджали. В началото на седмицата от държавното обвинение оповестиха, че като обвиняем за тежкия сблъсък освен лидерът на политическа партия ДОСТ е привлечен и таткото на загиналото бебе Юсеин Ахмед

Запознати с разследването разкриха пред „Уикенд”, че 32-годишния мъж, който загуби бебето си в катастрофата, а животът на жена му висеше на косъм, преди да бъде спасен от докторите, ще бъде съден на равна нога с Лютви Местан като съпричастен към кошмарния пътен инцидент.


Според автотехническата експертиза от сблъсъка, която се чакаше няколко месеца, Юсеин Ахмед е шофирал със скорост от над 110 км/ч при максимално допустима скорост от 90 км/ч и така не е съумял да види и избегне сблъсъка с лимузината на Лютви Местан. Освен това Юсеин

не поставил правилно бебешкото столче

на 6-месечната си дъщеря Ерджин на задната седалка на автомобила си. По закон столчето трябва да гледа назад, като това правило е абсолютно задължително до 15-месечна възраст.
„С решението си да повдигне обвинение и на бащата на загиналото бебе, прокуратурата в Кърджали на практика оневинява Лютви Местан. При бъдещия съдебен процес няма да се намери съдия, който да го прати в затвора, тъй като ще трябва да постанови такава присъда и за бащата на бебето. Обвинението срещу Юсеин Ахмед означава и друго – ликвидирана е възможността той и съпругата му да водят дело за кръвнина срещу Местан”, категорични са юристите. След катастрофата роднините на семейство Ахмед загатнаха, че ще търсят и финансово обезщетение от политика, споменаваше се сумата от 1 милион лева кръвнина.
Съмненията, че Лютви Местан ще се измъкне без особени последствия след катастрофата с убитото бебе се появиха само дни след трагичния пътен инцидент, случил се на 14 април 2019 г. на разклона край село Загорско. Тогава, при опит на Лютви Местан да се включи с автомобила си в движението по главния международен път Кърджали- Маказа – Комотини, шофираната от него кола бе блъсната от беемвето на Юсеин Ахмед. При удара беемвето излетя от главния път и се преобърна в близкото дере. В катастрофата на място загина 6-месечната Ерджин, тежко пострадаха и 9-годишното и братче, както и майката на пеленачето Емине.
Часове след тежкия сблъсък Местан бе задържан и прекара близо 20 часа в сградата на полицията в Кърджали, след което бе пуснат под гаранция от 10 000 лева. Още тогава майката на загиналото бебе Емине Ахмед заподозря, че властите се опитват да оневинят Лютви Местан и че ще пробват да изкарат нейния мъж виновен. „Той

лъже, че е спрял на знака „Стоп”.

Изобщо не го направи, навлезе в пътното платно без даже да се огледа”, твърди Емине Ахмед. Според думите й, след катастрофата Лютви Местан се заключил в автомобила си и прекарал в колата половин час, вместо да помогне.
Нейните думи обаче са в противоречие с казаното от двама активисти от ДОСТ – партия, основана от Лютви Метан след прогонването му от ДПС. Съпартийците на Местан са шофирали след неговата лимузина „Фолксваген Файтон” и са дали показания за катастрофата, които оневиняват лидера им. Според думите им, по-рано през деня тръгнали с Лютви от джебелското село Слънчоглед, където обядвали в рибовъдна база. Местан тръгнал с колата си за Кърджали, а съпартийците му го следвали с друг автомобил. Лютви спрял на знака „Стоп”, огледал се и пробвал да се включи в главния път, когато с висока скорост бил ударен от фучащо БМВ.
Запознати с разследването на катастрофата разкриват, че прокуратурата в Кърджали е приела и още едно смекчаващо вината на Лютви Местан обстоятелство – третокласният път, от който се е включил политика, е с лоша видимост към основния път заради възвишение, което пречи на шофьорите. Адвокатите на Местан твърдят, че на това място през последните 2 години са се случили 8 катастрофи именно заради ската, който пречи на шофьорите да виждат основното пътно платно.
Лютви Местан не може да се похвали с орлово зрение. Той

носи очила с над 2 диоптъра

и страда от сънна болест – често му се случвало да заспива за по минута -две. Въпреки това политикът има право да шофира. Това лято, само 3 месеца след катастрофата с убито бебе, окръжния съд в Кърджали върна шофьорската книжка на Местан. Според магистратите разследваното деяние не се отличавало с по-висока от типичната за този тип престъпления обществена опасност и нямало основание да се взима книжката му! Съдът в Кърджали отмени даже и гаранцията от 10 000 лева на Лютви Местан, след като лидерът на ДОСТ се ожали, че нямал необходимите средства. Все пак след бурен обществен натиск и повторен иск от прокуратурата, гаранцията остана, но пък Местан получи право да напуска България, тъй като съдът прецени, че няма опасност той да избяга в Турция, където разполага с имот и където живее дъщеря му.
Новото обвинение за катастрофата край село Загорско, с което се сдоби бащата на починалото бебе, разбуни духовете сред близките на почерненото семейство в Кирково. Роднините на семейство Ахмед даже се гласят да протестират.
„Каква е тая държава, която допуска такова беззаконие!? Лютви Местан не само не го вкараха в затвора, ами му върнаха шофьорската книжка, а сега ще изкарат жертвите му виновни”, роптаят роднините на Юсеин и Емине Ахмед.

Местан отрича вината си

още от деня на катастрофата. „Покрусен съм, страдам дълбоко, изразявам съболезнования за починалото дете“, заяви мастития политик веднага след като бе привлечен като обвиняем. Тогава той настоя „органите на реда безпристрастно и обективно да извършат всички процесуални действия, да разпитат всички свидетели“ и изрази надежда това не бъде „избирателно“, едва тогава можело „да се постави въпросът за вината и отговорността“.
„Единствената ми молба е да не се подвеждате по разположението на моята кола на пътя, която беше напречно на пътя, но тя не е ударена отляво, няма и драскотина. Бях ударен челно, защо отсрещният водач беше в лявото платно, не мога да кажа. Позволих си да коментирам този детайл, защото той формира обществено мнение. Ако бях изскочил на пътя, ударът щеше да е отляво“, каза тогава партийният лидер. Но отказа да коментира вина.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.