Да плачем ли за осъдената баба наркодилър? 78-годишната Цветанка изкарвала по 500 лева на ден

0

Пенсионираната 78-годишна счетоводителка Цветанка Чавкарска от софийския квартал „Люлин” се сдоби с нечувана за възрастта си позорна слава. Преди дни достолепната старица се превърна в най-стария осъден член на престъпна банда в България – тя бе призната за виновна, че е продавала наркотици. Осъдиха я на 1 година затвор – присъда, която няма да лежи в пандиз, тъй като е условна. Останалите трима подсъдими с баба Цветанка, сред които и нейния внук Мартин, получиха осъдителни присъди от по 4 години затвор. Те обаче ще лежат, пише Уикенд.„Не съм продавала наркотици, нито съм вземала пари от децата, както ме обвиняват. Никога няма да забравя как ме арестуваха – нахълтаха маскирани от ГДБОП. Оставиха ме в една килия. Вътре имаше едно метално легло, някакво скъсано одеяло и един метален стол. Беше студено… Изкарах там една седмица, а после ме пуснаха под домашен арест. Оттогава

избягвам да се срещам с хората.

Дори, когато можех да излизам, аз ходех само зад блока – отивах до края и се връщах. Просто не исках да срещам хората. Исках да виждам хората, да ги чувам, да говоря с тях, но се чувствах неудобно…”, умили с разказа си пред Нова тв мнозина българи баба Цветанка.
Криминалисти, участвали в разбиването на наркобандата от „Люлин”, в чиито престъпни дела се оказа замесена 78-годишната пенсионерка, обаче хвърлят друга светлина върху образа й. Според събраните доказателства, подкрепени и от свидетелски показания, баба Цветанка е била сред оборотните дилъри на марихуана в ж.к. „Люлин”, а 80-квадратния й панелен апартамент е бил превърнат в своеобразно наркодепо – именно там се е разфасовала дрогата. Нещо повече – жилавата пенсионерка лично мерела с електронна везна и разпределяла марихуаната в найлонови пликчета от по 0,8 грама.
Акцията по задържането на баба Цветанка се състои на 1 ноември 2018 г. Всъщност жилището на пенсионираната счетоводителка е само един от посетените общо 4 адреса от антимафиотите в „Люлин”. В същия ден са тарашени и

апартамента на внука й Мартин Ценния,

както и други два адреса на членове на бандата наркодилъри.
Най-много дрога обаче е открита в жилището на Цветанка Чавкарска. В момента, в който ченгетата щурмуват апартамента й, бабата изхвърля през прозореца плик с 290 грама марихуана – тоест очевидно е наясно какво престъпление извършва, за да може панически да се отървава от доказателствата. В банята й криминалистите намират празен найлонов плик с кокаинов мирис, но не и колумбийската дрога. Подозренията на криминалистите са, че бабата е успяла да изхвърли в тоалетната кокаинът и да пусне водата.
Върху изхвърления през прозореца плик с марихуана обаче ченгетата откриват пръстови отпечатъци от 78-годишната Цветанка. Криминалистите намират още
над 60 опаковки с хапчета аналгин, електронни везни и малки количества марихуана при обиск в апартамента. Пликче с 1 грам трева е намерено под…малка църковна икона в антрето на жилището й.
„Бабата е била подготвена какво да казва, ако я заловим с марихуана. Обясняваше на колегите, че

пуши трева, защото има глаукома.


Това й беше първоначалната версия, преди да я смени по съвет на адвоката си. Защото в хода на разследването се установи, че тя няма медицинско свидетелство за заболяването си”, разкрива столичен антимафиот.
Баба Цветанка попада на мушката на разследващите миналата есен покрай внука си – Мартин Ценния. Младият мъж е известен дилър на наркотици в „Люлин”, дължи прякора си заради високото качество на дрогата, която продава.
„Ценния и хората му продават всякакъв вид наркотици – кокаин, марихуана, синтетична дрога. Неговата група зарежда стоката си от Даниел Стефанов – Дъмпела. Той работи с няколко независими една от друга групи, като им доставя на едро стоката. Така дори едната банда да падне, другите продължават работата си“, твърдят запознати с наркобизнеса в най-големия столичен квартал.
Внукът на 78-годишната Цветанка – Мартин Ценния, е ползвал баба си като свой най-доверен дилър. В нейния апартамент се е разфасовала марихуаната, а много клиенти са били пращани директно до дома й, за да си пазаруват от нея.
„През жилището й дневно са минавали между 20 и 30 човека. Звънят на звънеца на входната врата на блока и тя ги пуска да влязат в дома си. Схемата на тази търговия е измислена от нейния внук Мартин, който се е опасявал, че го следят полицаите и включил баба си в наркобизнеса. Дневният оборот от продажба на дрога на баба Цветанка не е падал под 500 лева”, споделя запознат с разследването.
Според съда, постановил условна присъда от 1 година за Цветанка Чавкарска, няма категорични данни тя да е продавала наркотици, тъй като

пари от дрога не са открити.


Няколко свидетели обаче твърдят, че лично са плащали и са получавали наркотици от баба Цветанка. Заради почтената й възраст, а може би и заради усещането, че възрастната дама е въвлечена от внука си бандит в организирания наркобизнес, съдът постанови условна присъда за пенсионираната счетоводителка. Решението не е окончателно, тъй като е на първа инстанция. Малко вероятно е и Апелативния съд да отсъди ефективен затвор за 78-годишната старица.
„Шокиращото за нас бе, че тази жена е високо образована и ерудирана. Тя е работила като главен счетоводител за известна застрахователна компания, преди да се пенсионира. След това е въртяла счетоводството на други фирми срещу хонорар. Бабата е изключително жизнена и комбинативна за напредналата си възраст, здравето й е цветущо. Жалко, че влезе в криминалните хроники на стари години….“, коментират в прокуратурата историята на баба Цветанка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.