Киро Японеца: Наемникът, пратен да убие сина ми, ще стреля отново!

0Окончателно осъденият на 9 години затвор от Върховния касационен съд ромски килър Марин Петров – Малик, който опита да застреля с незаконен пистолет синът на Киро Японеца Януш Сотиров при масова свада в софийското гето „Факултета”, е отървал влизането си в пандиза след спорно лекарско становище. Това разкри пред „Уикенд” Кирил Киров – Киро Японеца, който сам потърси репортер на вестника, за да разкаже за скандалния развой на събитията.В края на септември 64-годишния Малик получи окончателна присъда от 9 години затвор заради опита си да застреля първородния син на Киро Японеца – Януш. Кървавата драма се състоя през пролетта на 2015 г. пред къщата на Киров във „Факултета”. Тогава над 200 цигани от „Орландовци” и „Малашевци”, предвождани от племенника на Японеца Георги Петров – Йончо,

блокираха имението на ромския бос.

На мястото на екшъна са изпратени около 30 полицаи от Трето РПУ. Почти всички униформени служители на реда стават свидетели на стрелбата срещу Януш Сотиров. Когато Киро Японеца се прибира в къщата си с двамата си синове, неговият племенник Йончо дава команда на цигански: „Мудар, мудар!” („Убий го, убий го!”). В този момент Марин Петров – Малик вади пистолета и стреля 4 пъти срещу Януш, сина на Киро Японеца. Младежът обаче инстинктивно се обръща настрани, свива се на кълбо и това спасява живота му – два куршума го раняват, но не смъртоносно. Януш е закаран по спешност в „Пирогов”, а ченгетата арестуват стрелеца, който преди това захвърля огнестрелното оръжие.
Малик е тикнат в ареста, а няколко цигани свидетелстват пред разследващите, че са били

наети за статисти в кървавия протест


от Георги Петров – Йончо. Според свидетелите племенникът на Киро Японеца е планирал покушение или срещу него, или срещу големия му син Януш, като за целта бил режисиран протест пред дома на ромския бос.
„Идеята е била да се изкарат така нещата, че хората уж са се вдигнали на бунт срещу мен и положението е ескалирало. Подбудителят Йончо се е надявал стрелецът да не бъде заловен и да се скрие в масовката от докарани от други квартали роми”, убеден е Киро Японеца.
В крайна сметка съдът не приема за меродавна версията, че Георги Петров -Йончо е организатор на опита за убийство, а го съдят само като подбудител. Въпреки, че е с километрично досие и няколко пъти е лежал в затвора, Йончо се сдобива само с условна присъда. Неговият тъст Марин Петров – Малик, който стреля с пистолета, обаче не е пожален – осъден е на 9 години затвор от Софийски градски съд, а след това Апелативния и Върховния съд потвърждават присъдата. Малик е осъден окончателно в края на септември, но въпреки, че е с влязла в сила присъда, все още е на свобода.
„Наемникът, който опита да убие детето ми, е отложил тайно влизането си в затвора след становище на лекарска комисия от Специализираната болница за активно лечение на лишени от свобода. Те са му дали отсрочка от 3 месеца, тъй като Малик получил черепно-мозъчна травма от падане от високо”, разказва Киро Японеца. Лекарския преглед, установил мозъчното сътресение на Марин Петров след падане от череша, е от края на месец юни 2019 г. Оттогава до днес са изминали 6 месеца.
През това време

осъденият Малик изчезва от болницата

и повече от 2 месеца не може да бъде открит от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”, за да бъде въдворен в затвора.
„Осъденият за опит за убийство на сина ми, който дръзна да стреля пред очите на близо 30 полицаи, на практика е в неизвестност за властите. Какво трябва да се случи, за да го приберат? Или от ГДИН се надяват да се повтори кървавата баня с избягалия затворник Владимир Пелов? Нека се направи проверка, за да се установи, че Марин Петров изобщо не е лежал в болница. Според мен епикризата, която първоначално му е послужила за отсрочка, е фалшива. Една реална, а не фиктивна проверка, би доказала това”, гневи се Киро Японеца.
Според думите му, имало множество индикации, че Марин Петров – Малик се укрива в ромското гето и че никой не го търси, за да го прибере.
Близки до Киро Японеца пък предупредили боса от „Факултета”, че осъденият Малик

подготвял нов опит за покушение,


този път срещу самия Киров.
„Аз в затвора може и да лежа, но след като гръмна Японеца. На 64 години съм и ако ще лежа тепърва 9 години в затвора, по-добре да го приключа”, заканвал се Малик. Според жители на „Факултета”, осъденият убиец се укривал във фургон в гетото, а неговия зет Георги Петров – Йончо се погрижел да не го търсят от ГДИН, за да го пъхнат в затвора.


Конфликтът между Киро Японеца и неговия племенник Георги Петров – Йончо се води вече близо 15 години.

Напрежението избухва след втория атентат срещу мургавия бос през април 2005 г. Тогава наемник стреля с пушка от микробус, паркиран срещу офиса на Японеца и го улучи в главата. Киров прекарва месеци в кома, преди да се събуди. Следва продължило с години лечение в Израел и в Австрия. Докато Киро Японеца се възстановява, неговия племенник поема контрола върху финансите и имотите му. Впоследствие научава, че собственият му племенник е участвал в заговора за убийството му, като целта му е била да сложи ръка върху апетитни имоти в центъра на София. През 2013 г. Георги Петров – Йончо бе арестуван заради подготовка за убийство на чичо си, но след двумесечен престой в килията бе освободен. За нападението над дома на Киров през 2015 г., при която бе прострелян синът му Януш, Йончо се отърва с условна присъда.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.