5 куршума за Къро Дебелия заради дългове

0

Пет куршума пронизват бившия волейболист на „Славия“ и националния отбор Красимир Димитров-Къро Дебелия, а основните подозрения на криминалистите са за неуредени сметки. Покушението срещу 42-годишния мъж става на 21 ноември 2006 г. пред ресторант „Вини“ на столичния бул.“Цар Борис Трети“. Жертвата е издебната около 20 часа, докато разговаря по телефона пред заведението.

Минути по-рано Къро паркира джипа си „Шевролет“ и слиза, за да вечеря със свой познат. Докато бъбри по телефона, е покосен от куршуми. Убиецът стреля с пистолет със заглушител и клиентите на ресторанта не разбират нищо. При първоначалния оглед криминалисти преброяват пет огнестрелни рани по трупа. Заключението им е, че е стреляно с пистолет.

Полицията се заема да проследи обаждането и кой е мистериозният събеседник, заради когото мишената остава навън. Свидетели на убийството няма. За разследващите покушението не е типичното убийство, свързано с организирани престъпни групи. „Убитият не е част от нито една активна престъпна група“, категоричен е тогавашният главен прокурор Борис Велчев.

Официално Димитров върти три фирми с предмет на дейност търговия. Приближените му го описват като щедър и непретенциозен човек. Въпреки че е богат, не ходи с охрана. Според различни публикации Къро е свързан с ВИС-2 и Иван Тодоров-Доктора, но ченгета отричат. По неофициална информация приживе бившият спортист е близък до убития шеф на „ВАИ холдинг“ и последен бос на ВИС Георги Илиев.

Преди убийството застреляният държи столичния хотел „Славия“. Занимава се с хазарт и имал дялове в две казина в Слънчев бряг, а по-рано е и концесионер на плажна ивица. Стопанисва дискотека „Шампиони“ в Студентски град.

Полицията не изключва версията Къро да е бил убит заради дълг към чужди бизнес партньори. Според непотвърдена информация той заборчнява с близо 1 милион евро на двама гърци. Парите взема като инвестици за хазартния бизнес. Според запознати година преди да бъде очистен, бившият волейболист прехвърля дяловете си в две казина в курорта „Слънчев бряг“ на неустановени хора, за да изчисти част от дълговете си. Смята се, че е задлъжнял с големи суми и на хора от криминалния контингент в България, които организират залагания на черно. Приближени на Красимир споделят, че той е залагал освен в България, и в чужди букмейкърски къщи. Версията за покушение заради дългове те по-скоро отричат. Смятат, че Къро щял да бъде отвлечен или пребит, за да върне парите, но не и ликвидиран.

Запознати с тъмното минало на Къро Дебелия допускат, че е поръчан, за да бъде отстранен като конкурент от нелегалния бизнес с цигари. В средата на ’90-те години той е сочен като истинският играч в в транзита и нелегалния внос на цигари. Източници от подземния свят твърдят, че в тази ниша го вкарва софийският измамник Кузман Гуслеков-Кузо Акулата. Известният мошеник е застрелян 5 г. по-късно заради откраднати 600 кила кокаин от хора на Поли Пантев. На мнозина историята не звучи правдоподобно, защото по това време Акулата се подвизава в САЩ и разработва в Лос Анджелис наркоканали с арменска групировка.

Затова свидетелите на израстването на Къро Дебелия, твърдят, че той е посветен в контрабандата от Павката Митничаря. Мъжът не е митничар, но има роднина в митницата, който му създава възможности за нелегален транзит и внос на цигари. За да влезе в схемата, Павката взима около 200 хиляди долара назаем от кредитори като Иван Кудев, Поли Пантев.

В един момент Къро Дебелия и Павката Митничаря стават съдружници и заедно контролират цигарения канал, разкриват запознати. Скоро след това бившият волейболист успява да изолира ортака си и съвсем го изхвърля от бизнеса. По-късно Иван Тодоров-Доктора постъпва по същия начин със самия Къро и успява да навлезе на много по-високо международно ниво в тези канали, разкрива човек, запознат с аферите.

Той твърди, че в последните десетина години най-мощните хора в цигарения бизнес са Доктора, Къро Дебелия и Брендо. Последните двама са изтикани извън играта от Иван Тодоров. Брендо навлиза в трафика на по-рискови стоки, а Къро Дебелия успява да си запази позициите си само във вътрешната дистрибуция на нелегалните папироси.

Представители на ъндърграунда още помнят как през лятото на 1994 г. бойна бригада на Поли Пантев получава задача да отвлече бившия спортист, замесен в бизнеса с контрабанда на цигари. След наблюдение на набелязаната жертва нападението е планирано да стане пред дома на Къро в столичния кв. Симеоново, когато той се прибира вкъщи. Мъжът е без охрана, но похитителите са многобройни, тежковъоръжени. Акцията се планира до най-дребни детайли. Планират се бързи и брутални действия. Жертвата трябва да бъде закарана с качулка на главата в промишлена сграда в София, където да бъде затворена в неработеща хладилна камера. Планира се похитеният волейболист да бъде държан 4 денонощия, докато се смачка физически и психически и склони да преотстъпи тютюневия бизнес.

Заради нелепо стечение на обстоятелствата отвличането се проваля. Отнася го съпругата на Къро, която е нападната дни по-късно пред дома си, докато се прибира. Група мъже я пребиват жестоко и й чупят няколко ребра. След това се качват на джипа й и изчезват. На другия ден Поли Пантев е бесен, защото разбира, че биячите са пратени от друг силов лидер, който по-късно става един от основателите на СИК.

След убийството от МВР уточняват официално, че Къро Дебелия е засичан в разработки през 1998 г. за контрабанда, но не като основен играч. През 2003 г. бившият волейболист е проверяван за измама. След като подозренията не се подплатяват с доказателства, досието му остава чисто.

Минути след екзекуцията, след като медиите гръмват новината, на мястото се появява баскетболният деятел Константин (Тити) Папазов. Той споделя, че е потресен от смъртта на Къро. „Аз не мога да си представя, че този човек може да го убие някой. Той е наистина огромен, но колкото беше голям, толкова широка беше душата му. За мен този човек не кореспондира с убийство“, заявява баскетболистът. Тити изтъква, че бизнесът на Димитров е легален.

В случая с Красимир Димитров не става дума за мафиотско убийство, а за криминално престъпление. Това гласи официалната позиция на МВР. По данни на полицията няма данни жертвата да е свързана с престъпни групировки, а през последните години Къро дори не попадал в полезрението на МВР.

По това време вътрешният министър Румен Петков е в Либия. Поредното показно убийство става дни преди Европарламентът да приеме доклада за състоянието на държавата ни, в който основният акцент е справянето с престъпността, отчитат наблюдатели.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.