Убийството на данъчния шеф Иво Стаменов остана неразкрито! Арестуваха над 20 човека барабар с депутатски брат и мастит млекар, всички до един се оказаха с алиби

0


Две години след показното убийство на данъчния шеф Иво Стаменов криминалистите все още не са разкрили кой стои зад дръзкото покушение на началника на отдел „Фискален контрол“ в НАП въпреки, че разплитането на екзекуцията бе основен приоритет за МВР и прокуратурата. От държавното обвинение са удължили за неопределен период от време срока на разследването на убийството, но ченгетата са скептични, че ще съумеят да разрешат криминалния ребус, пише Уикенд.„Следите отдавна са изстинали. Истината е, че престъплението може да бъде разкрито само ако някой от замесените проговори, или пък бъде открито оръжието, с което Стаменов бе очистен“, признава служител от отдел „Убийства“ към СДВР.
Дългогодишния бивш полицай и впоследствие мастит данъчен началник Иво Стаменов бе

гръмнат с патрон за диви мечки

посред бял ден в центъра на София на 17 декември 2017 г. сутринта, докато отиваше на работното си място. Неизвестни и до днес наемници причакаха джипа му на тихата улица „Дунав“ и стреляха по него почти от упор с пушка. 43-годишния Иво Стаменов бе приет по спешност във ВМА, но въпреки усилията на лекарите почина две седмици по-късно, без дори да дойде в съзнание. Бирникът остави две деца сираци, а убийството му бе определено от премиера Бойко Борисов като нагло посегателство срещу държавата. Въпреки огромния кадрови ресурс на МВР, впрегнат да разплита покушението на бившия си колега, 24 месеца по-късно все още няма официално обвинен като съпричастен към екзекуцията на мастития данъчен.
В хода на разследването антимафиотите арестуваха над 15 човека и разбиха три криминални групи заради съмнения, че са замесени в убийството на Иво Стаменов. Сред основните заподозрени за екзекуцията на данъчния дълго време бе сенчестия бизнесмен от ромски произход Борис Аврамов – Боре Месото, брат на депутата от ДПС Димитър Аврамов, чийто бизнес е бил обект на разследване от отдела на Иво Стаменов.
Малко преди да бъде ликвидиран, началникът на „Фискален контрол“ в НАП поставил задача на подчинените си да разследват дейността на Аврамов заради сигнали, че внася контрабандно тирове с месо от Германия и Полша.
Боре Месото и трима от свитата му бяха арестувани през лятото на 2018 г. и тогава от прокуратурата признаха, че разполагат с данни, според които бандата е

обсъждала побой над Стаменов

заради зачестилите проверки на НАП. Според данни на МВР, вендетата над данъчния шеф била поръчана заради системни проверки и данъчно-ревизионни актове, налагани на фирмата „Булкомерс ММ”, които възлизали на над 3 милиона лева. Заради това Борис Аврамов решил да сплаши Стаменов и вербувал бившия затворник Петър Петров – Пешо Малкия, който имал задача да организира жесток побой и палеж на джипа на бирника.
Впоследствие Аврамов решил да действа радикално, тъй като се опасявал, че Иво Стаменов ще го посочи като поръчител. Така Пешо Малкия вербувал силовакът Мартин Антов, разследван в близкото минало като част от бандата за поръчкови убийства „Килърите” 2. Антов получил 50 000 евро и наел четирима мъже от Монтана да свършат черната работа. Наемниците пристигнали в София в края на октомври 2017 г. и били настанени в квартира около Халите. В продължение на 2-3 седмици те следили данъчния, преди да реализират мократа поръчка на фаталния за бирника 17 декември 2017 г. След това

бандитите офейкали от България

и се укривали няколко месеца в съседна Сърбия.
Само преди няколко месеца, през лятото на 2018 г. група от над 10 силоваци начело с Мартин Антов, действала в Монтана и региона, бе разбита от ГДБОП, а част от задържаните още са в ареста. До този момент обаче на нито един от задържаните не са повдигнати обвинения за убийството на Иво Стаменов. Няма и годни доказателства, които да сочат по категоричен начин, че основния заподозрян Борис Аврамов е възложил мократа поръчка на групата силоваци на Мартин Антов.
Сред заподозрените като поръчители на дръзкото убийство бе и друг мастит бизнесмен – млечния бос Стефан Василев, собственик на популярната марка за кисело мляко „Елена“. Той бе закопчан през месец юни 2018 г. заради данъчни измами, а ареста му бе форсиран заради записи на негови телефонни разговори, в които обсъжда дейността на Иво Стаменов и отдела му.
Според източник на „Уикенд“ от МВР, Стефан Василев е бил посочен от братът на убития търновски бизнесмен Петър Христов – Димитър Манолов, като евентуален поръчител на екзекуцията на данъчния Стаменов. През годините двамата млечни шефове Василев и Петър Христов враждували свирепо, като по сигнали на босът на ДИТО мандрата „Елена“ неколкократно била проверявана от данъчните и Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Мандрата в град Елена, управлявана от фирмата „Би Си Си Хандел“, била поставена и под постоянен мониторинг от отдела „Фискален контрол“ към НАП, управляван от Иво Стаменов. Данъчните даже предявили

претенции за 2 милиона лева

към мандрата му и дори поставили под запор фирмени сметки.
„Млечният бос Василев беше поставен под наблюдение още в средата на месец януари 2018 г. Има СРС-та, в които той обсъжда състоялото се убийство на данъчния Иво Стаменов. След като го задържахме обаче не съумяхме да съберем доказателства, които да го уличат като замесен в това престъпление“, спомня си столичен криминалист. Според думите му, Стефан Василев бил в близки отношения с търновския лихвар Георги Вълев, който бе осъден на доживотен затвор като поръчител на серия от убийства на Пешо Сумиста и неговата банда „Килърите“. Дни преди убийството на данъчния Стаменов, Стефан Василев имал двучасова среща с близък на Георги Вълев.
„Имахме подозрения, че екзекуцията на Стаменов е минала през хора от обкръжението на „Килърите“. Все още работим в тази насока“, казват от отдел „Убийства“.
По подозрения, че са действали като изпълнители на мократа поръчка за елиминирането на Иво Стаменов, миналата пролет бяха арестувани и четирима човека от Бургас и Приморско, а първоначално от МВР даже оповестиха, че в курортния град е открита и ловната пушка, с която е ликвидиран данъчния шеф. Дни по-късно обаче задържаните тихомълком бяха освободени. Оказа се, че от МВР получили

сигнал от бургаски гангстер,

че негови конкуренти са ликвидирали Стаменов. Бандитът обаче искал да разчисти конкуренцията на наркопазара и затова насочил ченгетата към своите врагове.
„Работата ни е затруднена заради огромния обем врагове, които си бе спечелил покрай дейността си Иво Стаменов. Сред първите заподозрени бяха босове от месарския бизнес, тъй като малко преди екзекуцията, началникът в НАП въведе нови правила и мерки в бизнеса с месо, които целяха да изкоренят контрабандата. Алкохолни босове, млекари, мастити търговци на горива и сенчести вносители на плодове и зеленчуци също са сред облагодетелстваните от смъртта му. Списъкът с потенциални поръчители, който изготвихме след убийството включваше над 250 човека – давате си сметка, че това е огромен обем работа“, признава столичен антимафиот.
Според думите му, убийците на Иво Стаменов са били поне трима – стрелецът, шофьор, който е измъкнал извършителя от местопрестъплението и съгледвач. .


При убийството на 43-годишния началник в НАП изпълнителите на мократа поръчка са ползвали два джипа – „Тойота РАВ 4“, с който са се измъкнали от местопрестъплението,  както и джип „Мицубиши Паджеро“, с който са напуснали пределите на София. И двете возила бяха открити, но ченгетата не успяха да извлекат следи от тях, тъй като те били добре почистени от отпечатъци и след това обилно поръсени с червен пипер. Така последното дръзко поръчково убийство на виден държавен служител, случило се в България, е на път да остане в графата „неразкрити”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.