Наркобосът Рашо се пенсионира в Испания! Дясната ръка на Златко Баретата се изнесе със семейството си в Малага, след като излежа присъдата си за дрога

0


Мартин Станков – Рашо, дългогодишна дясна ръка на мафиотския бос Златомир Иванов – Златко Баретата, се пенсионира от наркобизнеса и заедно със семейството си емигрира в Испания с намерението да започне нов живот, научи „Уикенд”. Приближени до някогашния отговорник за търговията с хероин в цяла България разкриват, че миналата пролет Рашо се е установил в испанския град Малага, където заедно със съпругата си е подхванал напълно легален бизнес.

Станков е инвестирал голяма част от спечеленото през годините у нас в покупката на апартаменти в Малага, които отдава под наем чрез сключен договор с онлайн платформа за резервации на туристически жилища.
Негови стари съмишленици от наркобизнеса споделят, че Рашо е пазил до последно в тайна оттеглянето си и че е организирал преместването си в Испания още докато бе обитател на затворническото общежитие в Казичене. Сподвижникът на Златко Баретата се озова в затвора през 2014 г., след като се призна за бос №1 на наркоимперията „Фирмата” и получи присъда от 4 години.
В ъндърграунда и до днес се коментира, че Рашо се съгласил да спаси началника си Златомир Иванов, поемайки негова вина, с уговорката впоследствие да се оттегли от мафиотската структура без последици за него и семейството му. Други пък подмятат, че Рашо е

скаран със Златко Баретата,

тъй като докато е излежавал присъдата си в затвора, не е получавал предварително договорена „пенсия” за съпругата и двете му деца. Фамилията трябвало да получава по 3000 лева на месец, но „гранта” спрял още на 6-ия месец след въдворяването му зад решетките.
„След като излезе от затвора, Рашо се направи на обиден на Златан и се премести да живее в Испания. Сега никой от „Фирмата” не поддържа връзка с него”, признават бивши колеги на Мартин Станков.
Звездата на Рашо изгря на гангстерския небосклон в края на 90-те години на миналия век. Тогава той бе сред доверениците на Константин Димитров – Косьо Самоковеца и отговаряше за доставките на кокаин в София, както и за част от контрабандните канали. След екзекуцията на Самоковеца, зрелищно разстрелян от наемен убиец в центъра на Амстердам на 7 декември 2003 г., Мартин Станков се вля в групировката на Златомир Иванов – Баретата. Рашо пое изцяло вноса на хероин в България и разпределянето му из цяла България и привлече към „Фирмата” голяма част от осиротялата дилърска мрежа на Косьо Самоковеца.
Мнозина представители на подземния свят приписват няколко

убийства, поръчани от Рашо.

Сред тях са екзекуциите на Антон Милтенов – Клюна и на пернишкия наркодилър Румен Стефанов – Алф. Тони Клюна бе разстрелян през есента на 2005 г. в центъра на София заедно с двамата си охранители. Перничанинът Алф, протеже на Райко Кръвта, пък бе ликвидиран през 2007 г., когато наемник го простреля с куршум в главата пред дискотека „Че Гевара” в миньорския град. С името на Рашо се свързват и две неуспешни покушения – над Димитър Вучев – Демби и на Радо Темерута.
През 2009 г., когато антимафиотите разбиха наркоимперията „Фирмата” и арестуваха 20 нейни членове, начело със Златко Баретата, част от силоваците в бандата и конкурентни бандити пропяха срещу Рашо и го уличиха като човекът, през когото са минавали мокрите поръчки. Най-конкретен в показанията си беше Тихомир Георгиев – Тишо Боксьора, спечелил си репутацията

„касапинът на мафията”.

Боксьора бе задържан в Англия, където се укриваше заради влязла в сила присъда за наркоубийство в Момин проход и след като бе екстрадиран у нас, прие ролята на защитен свидетел, за да намали наказанието си от 17 години затвор.
Според думите на Тишо Боксьора, който няколко години бе началник на охраната на Мартин Станков – Рашо, през 2004 г. наркобосът започнал да му възлага наказателни акции срещу конкурентни дилъри – „шанаджии”. „Пребивахме с метални тръби конкуренцията, рязали сме пръсти и уши. След като участват в десетина подобни акции, Рашо ми предложи да се заема с убийството на Румен Стефанов – Алф от Перник. Той държеше хероина в града си, а групировката му продаваше дрога с най-високо качество и много наркомани ходеха до Перник, за да пазаруват. Рашо многократно ме убеждаваше, че Алф трябва да бъде ликвидиран, за да бъде поставен на негово място Мартин Василев – Попа, който е лоялен към Златко Баретата и зарежда от него хероин”, хвърли бомба в съда при едно от делата срещу „Фирмата” Тихомир Георгиев. Според думите му, Рашо му предложил 20 000 евро, за да поеме убийството на Алф. След като на два пъти Тишо Боксьора отклонил офертата, друг от групировката реализирал мократа поръчка.
В подобна насока бяха и показанията, дадени от Димитър Вучев – Демби в прокуратурата срещу Рашо. Демби твърдеше, че Мартин Станков е очистил Тони Клюна и че лично

инструктирал наемните убийци

да се правят на пияни, за да не бъдат заподозрени от охранителите на Милтенов, че са пратени да отнемат живота му.
Докато обвиненията срещу Рашо набъбваха, той самия бе в неизвестност повече от 2 години. Ченгетата опитаха да му устроят клопка и да го заловят в хотел в Петрич през януари 2010 г., но Станков успя да се изплъзне, зарязвайки съпругата си и двама от доверениците си. Тогава криминалистите установиха, че издирвания наркобос е ползвал фалшива лична карта със своя снимка, но с други имена и ЕГН. Едва през 2012 г. Рашо сам се предаде в прокуратурата, след като вече се бе сдобил с присъда от 5 години затвор на първа инстанция и влезе в Софийския затвор.
Същевременно обвиненията към него за поръчани убийства претърпяха обрат, след като свидетелите Тишо Боксьора и Димитър Вучев – Демби се отрекоха от думите си. Така Станков бе съден само за търговия с наркотици, но не и за поръчителство на убийства и тежки побои. През пролетта на 2015 г. Рашо изненадващо се призна за наркобос и обяви пред прокуратурата, че той, а не Златомир Иванов – Баретата е ръководил наркоорганизацията „Фирмата”. Така се сдоби с присъда от 7 години затвор, впоследствие намалена на 4 г. и излежана изцяло от него в началото на миналата година.
Противно на очакванията си, след като излезе от пандиза, Мартин Станков не се върна към старите си занимания, а след някой и друг месец се премести да живее в Испания. Разправят, че още докато бил в затвора, Рашо финансирал покупката на къща в Малага, избрана от жена му и взел решение да се изнесе завинаги от България. Сега кара спокойни старини и дори се препитава като земеделец в топлата държава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.