Иван Универсалния избяга от Дубай в Оман! Бирмата издал адреса на мошеника на Мартин Джито, който се заканил да го ликвидира

0

Обявеният за издиране чрез Интерпол мошеник Иван Танев-Универсалния е избягъл от Дубай, защото имал сериозни опасения за живота си. Това разкриха пред „Уикенд” източници от криминалния свят. Според упорит слух в ъндърграунд средите, Мартин Георгиев-Джито дал поръчка на професионални килъри от Русия бившия му приятел Танев да бъде ликвидиран.Иван Танев е издирван и от влиятелни лица от бившата групировка СИК, които също не му мислят доброто. Точният адрес на Универсалния бил издаден от Георги Станоев- Бирмата, който цяла година се криеше в дома му в Дубай преди да бъде екстрадиран в България. Тази информация достигнала и до Универсалния, който взел мерки да не бъде намерен. Според неофициални оперативни данни на службите, измамника е успял да се премести в Оман.
Иван Танев и е в жесток конфликт с Мартин Георгиев и майка му Мила от близо 8 години. Причната- дължал над 5 млн. евро на семейството и за да не ги плати, е писал доноси срещу тях в службите. Именно Иван Универсалния е съдействал на ДАНС и прокуратурата преди 4 години, като е подал злепоставяща информация за бившата си съдружничка. Също така е платил на лица, които навремето са работили като охранители на Мила, за да свидетелстват срещу нея и по-конкретно да кажат, че тя е поръчвала убийства.


На 14 януари 2015 г. МВР се похвали, че са разбили семейна банда за мокри поръчки, палежи и разпространение на дрога. Лидер на престъпната група е била доведената дъщеря на бившия шеф на Агенция „Митници” Христо Кулишев – Мила Георгиева. Под нея бил синът й Мартин Георгиев- Джито и  брата на Мила  Ангел Ангелов. Останалите обвиняеми бяха Максим Кулишев, Мирослав Стоянов, Георги Божилов, Антоний Янков, Олег Попов и Пламен Цеков- Тлъстуша.


В първите съобщения на прокуратурата се твърдеше, че хората на Георгиеви поръчали да бъдат ликвидирани доскорошни техни авери, също членове на бандата. Мила Георгиева беше обвинена и за производство и разпространение на дрога. Синът й Мартин тогава бе спряган за един от сериозните играчи на пазара за разпространение на марихуана в София. Той беше сред близките приятели на Георги Славов-Жоро Главата, син на взривения бос на СИК Стоил Славов. Половината от членовете на бандата са роднини. Според разследващите, Георгиева и хората й действали от лятото на 2013 г. По тяхно нареждане били извършени три опита за убийства – на Радо Слънцето, под чиято кола поставили бомба през 2013 г., на Тихомир Дочев-Мравката, срещу когото стреляли през април 2014 г. пред дома му в кв. „Бояна”, и срещу Жоро Шопа, който бе стрелян пред ресторанта си в кв. „Лозенец” в София на 1 юни 2014 г., но оживя. В сметката на килърската група е записано и убийството на 16-годишния ученик Емил Николов от София. През май 2009 г. десетокласникът от 121-во СОУ е надупчен с дъжд от куршуми в БМВ, паркирано на площада пред „Боянското ханче”.


Другата дейност на групата била свързана с разпространение на дрога. Те се разследват и за наркотрафик, който въртели заедно със сръбски клан. Бизнеса със Сърбия движела  Мила. В дома на Георгиеви в тайници били открити три пушки и пистолети. От всички първоначални обвинения прокуратурата вкара в съда Мила Георгиева само заради наркобизнеса й.
Според осигурените от Иван Универсалния свидетели, тя и сина й Мартин, държали плантация за трева в софийското село Горна Малина. Там се отглеждали растения от рода на конопа между 2012 и 2014 г. За целта се използвало помещение в склад в селото.
Иван Танев е син на бившия земеделски министър Георги Танев от правителството на Любен Беров. През 2012 г. ГДБОП проведе акция срещу него заради ДДС измами, но мошеникът успя да се измъкне, преди да бъде арестуван. 

След акцията на ГДБОП срещу Универсалния стана ясно, че той съвместно с Мила Георгиева е успял да измами най-големите производители на колбаси и световни търговски вериги, базирани в България.  Синът на бившия министър обиколил всички големи в колбасарския бранш. Предлагал да им уреди месо на цени с над 10% по-ниски от стандартните. Можел да си го позволи, защото внасял огромни количества мръвки, а контактите на баща му в този бранш му гарантирали най-доброто качество. Предлагал първо месо от Бразилия, а после от европейски страни като Холандия, Дания, Полша. Работил през 5-6 фирми, в които името му умишлено не фигурирало. Когато контрагентите му в България му задават въпроса защо сменя фирмите, които внасят месото, обикновено отговорът бил, че целта е „данъчна оптимизация”.


Собствениците на колбасарските фабрики разбирали, че били измамени, когато НАП започва проверка на изплатените от тях фактури за месо, доставено от Танев. Оказало се, че те му плащали по банков път с ДДС, но той не плащал данъка на държавата. Аферата беше за над 50 млн. лева. От тази сума обаче Иван Универсалния „забравил” да плати на тогавашната си бизнес партньорка Мила Георгиева нейната комисионна от далаверата. Той  предпочете да избяга в Дубай, където беше доскоро преди адреса му да стане достояние на Мила и Мартин. Сега мошеника харчи парите си в Оман.


Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.