Шефът на ливанската банда Рамез Шараф – приятел с елита на ВМРО

0

Лидерът на арестуваната банда за кибер престъпления Рамез Ахмад Шараф е добър приятел с елита на ВМРО, разкриват източници на „Уикенд”. Нещо повече, само преди година той е получил пълномощно да представлява Македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев” в имотни сделки. Документът е разписан от Николай Кънчев, който е председател на неправителствената организация, а сега е зам.-министър на екологията. Неотдавна „Уикенд” написа, че в разрез със закона Николай Кънчев хем е на висок държавен пост, хем  е шеф на неправителствена организация. Такава ситуация е несъвместима.  

Пълномощното е предоставено на Рамез Шараф във връзка с имота на ул. „Искър” № 6, който пустее от години. Въпреки това на мястото, обрасло с бурени, са адресно регистрирани 1800 македонци и албанци, получили български паспорти.

Кънчев е разписал пълномощното на Шараф,

за да може ливанецът да се ангажира с издаването на строителната документация за изграждането на хотел „Македония” на пустеещия терен в столицата.
Рамез има проблеми с легализирането си в България, разкриват пред „Уикенд” източници от ДАНС. Той разполага само с карта на временно пребиваващ у нас. Два пъти е кандидатствал през годините за наш паспорт, но е получил отказ, заради съображения, свързани с националната сигурност. Казват, че затова търсел близост с елита на ВМРО, и я получил, за да му ударят едно рамо при следващото кандидатстване за българско гражданство.  
Парцелът на ул. „Искър” 6 е получил разрешение за строеж на хотел на името на македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев”, показа разследване на „Уикенд”. Това става през 2016 г.  Изграждането на сградата, за което е получил пълномощното Рамез Шараф,  обаче се забавя заради ареста на бате Харо – Петър Харалампиев,  бившият шеф на Агенцията за българите в чужбина. Той беше хвърлен в килията в края на 2018 г. заради корупционна схема около българско гражданство.
Много странна е историята и около македонското културно-просветно дружество „Гоце Делчев”. Оттам все още не са подали документи за пререгистрацията си, а тя ще изтече в края на 2020 г. НПО-тата, които не се пререгистрират дотогава, ще бъдат заличени. Запознати казват, че може би това е и целта специално за македонското

културно-просветно дружество „Гоце Делчев”.


Ако не го пререгистрират, то ще бъде обявено в ликвидация. Тогава имотът на пъпа на столицата спокойно ще стане частен.
Фамилията Шараф се сближила с елита на ВМРО покрай Дончо Каракачанов, бащата на военния министър Красимир Каракачанов. Дончо, който преди промените е важен фактор в БЗНС, още оттогава се познавал с влиятелни чужденци, сред които и Газуан Шараф. 61-годишният господин пристига навремето у нас, за да учи медицина. През дългите години престой в страната, той има и български паспорт, за разлика от брат си Рамез. По-малкият Шариф обаче станал добър приятел с Йотко Андреев, който дълги години е шофьор във ВМРО, женен е за родственица на съпругата на Красимир Каракачанов и вече е директор „Миграция” в МВР.
Иначе ливанската фамилия Шараф била много навътре в бизнеса с оръжие, но специално в България интересите им са по-скоро в бизнеса с недвижими имоти и търговията с дървесина. Газуан, например, купува над 10 000 декара гори край Своге, а след това прави заменка с имоти в Царево. Ливанецът са добре познати и в района на Своге, понеже по времето на соца Газуан станал лекар в санаториума край село Искрец. Освен с лековития си въздух, селото е и родно място на световната звезда Силви Вартан. По време на промените д-р Газуан Шараф купува няколко хиляди декара земи в този район. Плаща земята по 14 стотинки за квадратен метър, като се явява при това на търг. Разбира се, други участници в надпреварата няма. Ливанецът при това изкупува от кметството не само ниви и гори, но детската градина на селото, старото гробище и дори имот, върху който има паметник, вдигнат веднага след освобождението от турско иго. На мястото на гробището започва строеж на сграда.  Пуска багери да го разкопаят и тогава започват да хвърчат кости за ужас на местните хора.


Ливанецът поверява сделките и фирмените си интереси в района на Своге на инж. Даниела Дакова. Дамата и до ден днешен е секретар на общината. Тя има голям опит с недвижимо имущество, понеже работи дълги години в тази сфера в столичното кметство „Подуяне”.
Газуан Шараф освен това е много

близък със семейство Иван и Елена Костови.

Той е щедър спонсор на фондацията на Елена Костова „Бъдеще за България”. Точно тези връзки му помагат да напазарува военни имоти за над 50 млн. лв., а също и хотелския комплекс „Смокините” с над 120 декара земя край Созопол. Ливанецът се сдобива през 1999 г. и с два имота от скандалната общинска фирма „Софийски имоти”. При това единият е магазин в идеалния център на София, на ул. „Княз Батенберг” 1. Известно е, че Шараф е притежавал още и т.нар. Царски конюшни, а също и ЦУМ.


Любопитни детайли си припомнят запознати със сделката за столичния магазин. Купува го фирма с управител Газуан Шараф, а зад него тогава стоят трима известни политици – сините Евгени Бакърджиев и Йордан Соколов и червеният Александър Лилов. Иначе Газуан Шараф, както обясняват познавачи на бизнеса му, предпочитал да работи основно чрез офшорка от Британските вирджински острови.


Бандата на брат му Рамез Шараф пък беше разбита преди седмица, след като с кибератаки открадва 44 млн. евро и 15 млн. долара. Парите после отиват в сметки на фирми от София и Своге, общината, добре позната на братя Шараф. След това милионите са обръщани в биткойни. От МВР съобщиха, че бандата е направила 47 измами. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.