На Къци Маймуната ли е хванатата дрога за 4 млн. лв. на Дунав мост? МВР разкри кой стои зад рекордната пратка

0

Крупният хасковски бизнесмен и според оперативни данни на службите наркобос №1 в Южна България Кръстю Кръстев – Къци Маймуната е човека, който е ръководил разбития канал за дрога през Дунав мост. Това разкриха пред „Уикенд” източници от специалните служби.

На 17 ноември митничари разкриха трафик на 100 кг. хероин на Дунав мост. На гише „Изход” на граничния пункт беше спрян микробус, който е бил празен и е пътувал в посока Западна Европа. На един от митничарите направило впечатление нетипичното дъно на автомобила и отклонил водача за проверка. В двоен под на товарното помещение са открити 184 пакета с бежово прахообразно вещество, с общо тегло 93,6 кг, за които полеви наркотест е показал, че съдържат хероин. Дрогата е на стойност 4 млн. лева.


На Дунав мост дойдоха шефът на Агенция „Митници” Георги Костов и зам. главния прокурор Иван Гешев, които разкриха, че заловения хероин е с много висока чистота и е влезнал в България от Турция. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък каза, че ГДБОП за започнали проверка как дрогата е преминала българо-турската граница и кой е нейния собственик.


Според източници на „Уикенд” от вътрешното министерство към днешна дата проверката е показала, че лидер на канала, по който е влезнал хероина през Капитан Андреево, е Къци Маймуната. Пряко за вкарването на дрогата и транспортирането й към Дунав мост отговаряли две лица. Единият е от хасковско село с име Юмер, а другия е с прякор Ради Ливанчето. Прозвището му идвало от това, че преди години беше арестуван в Ливан с 53 килограма кокаин. Баща му е палестинец.


Според данни в ГДБОП Маймуната купувал хероин от известният турски наркобарон Мехмед Саид. Двамата се познават още от мутренските години в края на миналия век. Отношенията им обаче не винаги са били перфектни. През 1999 г. Кръстю Кръстев измамил Саид с 11 килограма хероин. Заради този фал турчина пратил свои хора в Хасково да го издирят и пребият. Къци надушил опасността и за известно време се покрил. След това си платил наркотика с лихвите. И оттогава до ден днешен продължава да работи с боса на турската мафия.


Кръстю Кръстев е една от най-силните  фигура в ъндърграунда в Южна България. Той е много близък и до Златко Баретата.  Двамата са семейни приятели още от началото на 90-те години на миналия век.  
Дълги години Кръстев беше ключов фактор в наркотрафика по българо-турската граница. Работил е рамо до рамо с лица като Иван Тодоров-Доктора и Филип Найденов-Фатик.

През 2006 г. той беше арестуван и обвинен за пране на 3 милиона лева придобити от търговия с хероин. Малко след това обаче излезе на свобода, след като успя да финтира правосъдието, че парите са му дадени назаем от американски компютърен специалист. В службите има данни, че се е ползвал с подкрепата на бивш шеф на полицията в Пловдив. През 2010 г. въпросното ченге е бил разработван, след постъпили данни, че има участие в контрабанден канал на цигари, заедно с дипломат- високопоставен полицейски служител аташе от Румъния. Засечено е как дипломата със служебен автомобил под специален режим пренася през границата мастербоскове цигари.


От тази специфична информация са се интересували и службите на съседната страна, от която е и дипломата.  В рамите на разработката срещу ченгето е документирана със специални разузнавателни средства среща между него и Къци Маймуната. На рандевуто, провело се в пловдивска кръчма, родния висш полицейски служител и бандитът се забавлявали под звучите на оркестър и в компанията на засукани оскъдно облечени танцьорки. След уволнението на полицая, схемите му са поети от сина му, който също е много близък на Маймуната.


Следващият път, когато Кръстев лъсна в полезрението на службите, бе на 20 юли 2014 г, Тогава при влизане в страната на граничният пункт Капитан Андреево беше отклонен за извършване на митническа проверка ТИР с българска регистрация, управляван от шофьорът Надо Надов. Той е професионален водач с над 30-годишен стаж зад волна, родом от казанлъшкото село Розово. В специален тайник точно по средата на ремаркето бяха открити 104 пакета хероин с общо тегло 106,300 кг. Стойността на дрогата бе за 10 млн. лева. Три дни по-късно в София бяха арестувани Николай Тодоров-Дългия и Георги Спасов, които финансирали покупката и трафика на хероина. В апартаментът на Дългия бяха намерени 40 000 евро 30 сим карти от български, турски и гръцки оператора и 30 мобилни телефона.

Малко по-късно стана ясно, че Надо е бил вербуван от агенти на ДАНС да им доносничи. Спасов и Тодоров са били арестувани в София, след като шофьора им занесъл 2 кг. хероин, а всичките му действия са били контролирани от спецагентите.


Сред тримата, най-дебело е досието на Николай Тодоров-Дългия. Той е бивш разследващ полицай от Варна, но е уволнен в началото на века заради корупция. Според разработки на спецслужбите, Дългия е участвал в незаконна търговия с бяла и черна техника, като стоката е влизала по канали, които се използвали от Косьо Самоковеца.
След убийството на Самоковеца започва работа за Къци Маймуната. А заловения преди 5 години наркотик е бил собственост именно на Кръстев. И е бил предназначен по канал за трафик на хероин от Турция за Холандия. За трафика, контрабандистите използвали спедиторски компании от и към Близкия изток.


Навръх Великден 2015 г. в хасковска дискотека беше жестоко пребит 36-годишния Борислав Марков. След 11 дни в кома мъжът почина. За жестокото престъпление бяха арестувани димитровградчанина Емил Митев и Къци Маймуната. Смята се, че последният е дал поръчката за екзекуцията над Марков. По това дело Кръстев скандално беше оправдан като подбудителство на убийство, въпреки свидетелствата на десетки очевидци.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.