Килърът на Златко Баретата убит ден в деня на покушението!

0


Килърът, който стреля срещу Златомир Иванов-Баретата на  29 януари 2013 г. пред входа на Съдебната палата в София е бил убит още същия ден. Това научи „Уикенд” от свой източник в ГДБОП. Именно в разследване на тази служба фигурирали данни, че наемния убиец е ликвидиран от втори екип килъри, за да се прекъсне връзката с поръчителя. Убитият е чужденец. Тялото му е било изгорено, а останките заровени в Плана планина.Вече 7 години МВР и прокуратурата нямат никакъв официален напредък в разследването на стрелбата срещу Златомир Иванов и престъплението се води в графата неразкрити. Припомняме, че Златко беше надупчен в краката и корема с олово пред главния вход на Съдебната палата в центъра на София на 29 януари 2013 г. пред Съдебната палата в столицата. При стрелбата бе ранен и един от гардовете му – Атанас Станков, който единствен успя да отвърне на огъня. Килърът се беше скрил в таванско помещения на съседна на съда сграда на ул. „Витоша” в столицата.


Баретата беше цяла седмица в кома и шоково състояния в „Пирогов”. Изстрелите увредиха тънкото и дебелото черво, пикочния мехур, тазобедрена и колянна става. Независимо, че МВР разполага с 9-секундно видео, на което се вижда стрелецът, разпознаването му се оказа невъзможно. Камера на търговски обект срещу Съдебната палата го беше  заснела как се оттегля от местопрестъплението. Той обаче е с шапка на главата и лицето му не се вижда.


Килърът беше избрал безпрепятствен маршрут за оттегляне, по който нямаше други записващи устройства. На единствените кадри, на които е запечатан, се вижда мъж на около 30 години, висок между 175 и 182 см, с шапка с малка козирка, облечен в черно яке, черни панталони и черни ръкавици. По част от иззетите доказателства от обгорялото помещение срещу Съдебната палата беше намерен и биологичен материал – част от косъм. ДНК експертизата обаче не даде отговор на кой е косъма.  Оръжието му автомат „Калашников” със заличени номера също беше намерено.  


По време на разпитите в полицията най-близките хора до Златомир Иванов, в това число и съпругата му, са разказали, че в края на 2012 г. той е имал жесток конфликт с един от съдружниците си бизнесмена Росен Драгнев-Капитана. Версията, че Драгнев е организирал покушение обаче впоследствие отпадна. Разследващите бяха разпитали десетки свидетели и са назначили над 40 експертизи. Вещи лица проверяваха оръжието на стрелбата, търсиха се отпечатъци на извършителя. ДНК експертиза посочила, че не може да се изолира конкретен профил на стрелеца. Балистична експертиза изследвала траекторията на куршумите. Отделно бе проверявано многократно и здравословното състояние на Баретата със съдебномедицински експертизи. По време на разследването криминалистите проверяваха всякакви версии, заподозрени и търсиха мотив за покушението.


В крайна сметка резултатът е един – няма заподозрян, няма и мотив, който да бъде доказан в съда.


Така се стигна до юни месец 2014 г. когато Софийската градска прокуратура спря разследването за стрелбата срещу Златомир Иванов-Баретата. Това стана с постановление на наблюдаващия прокурор. Делото дотогава се водеше срещу неизвестен извършител, тъй като няма доказателства, които да уличават конкретен човек за стрелбата. Практика е, след като няма достатъчно доказателства за повдигане на обвинение, материалите по разследването да се върнат отново в Столичната дирекция на вътрешни работи. Там разследващите продължават работата и ако попаднат на нова следа или на заподозрян, може отново да го докладват в държавното обвинение. Което пък да възобнови разследването.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.