Мъжът на Емилия разпитван за хакерска схема за източване на милиони

0


Сирийският милионер с бизнес в България Жорж Башур, придобил светска слава у нас покрай интимната си връзка и бляскава сватба с фолкпевицата Емилия, е бил разпитван в Специализираната прокуратура в качеството си на свидетел по грандиозната афера с източени 57 милиона евро, реализирана в страната от ливанецът с български паспорт Рамез Шараф. Това узна „Уикенд” от свой високопоставен източник в МВР часове след мащабната акция на Специализираната прокуратура, при която бяха арестувани седем души, сред които и четирима роми, ползвани като „бушони”.

Опасната кибер банда е действала от България от поне 2 години, като затова време е съумяла да източи 44 милиона евро и 15 милиона долара от 40 международни компании от Испания, Италия, Англия и Америка. Тарторът на киберпрестъпниците – ливанският мултимилионер Рамез Шараф, живее в България повече от 20 години и притежава наш паспорт. Той развива мащабен бизнес у нас и е замесен в десетки

имотни сделки с корупционен дъх.


Ключова роля в схемата на 50-годишния Рамез Шараф са играли още двама чужденци, които са сред арестуваните – иракчанинът Нуазат Мури и гъркът Геоли Смарула. С аферистите са закопчани и четирима българи от ромски произход, които са играли ролята на „бушони” в схемата по източването на 57-те милиона евро – отклонените пари са минавали през регистрирани на тях фирми, а след това са били пренасочвани по сметки в Хонконг и Китай.
Антимафиотите попадат на следите на измамниците във виртуалното пространство преди няколко месеца, покрай разследването на хакерската атака срещу НАП, за която бяха арестувани босът на „ТАД Груп” Иван Тодоров, търговският директор на дружеството Георги Тодоров и Кристиян Бойков, който единствен от триото хакери е на свобода. Според непотвърдена официално информация,

хакера Кристиян Бойков е сътрудничил

на родните кибер специалисти за разкриването на цялата престъпна схема. Засега няма яснота дали босът на „ТАД Груп” Иван Тодоров или негови приближени са замесени в хакерската схема за милиони.
Според разследващите, бандата на ливанецът Рамез Шараф е ползвала услугите на хакер, който е пробивал имейл сървъри на големи чуждестранни фирми и в реално време е копирал бизнес -кореспонденцията им.
„Групата е следяла внимателно комуникацията между фирмите и когато е наближавал момента на плащането за съответната стока и услуга, се е изпращало фалшив имейл, който имитира имейла на контрагента с малка разлика – сменя се една буква или цифра. И се поканва партньорът да плати, обаче на нова сметка. Банковата сметка е на муле в България. След това измамниците прехвърлят откраднатите парите по сметки в държави от Средния изток, където банковата система е по-либерална и без проблем се

теглят големи суми в брой.

От там, през офшорни компании, парите се връщат към лидерите на групата у нас. По тази смеха са пострадали доста сериозни фирми. Откраднати са милиони от две американски компании, както и пари на общо 47 компании във Великобритания, Испания, Италия, Полша, и Канада. Арестуваните петима българи са на средно и ниско ниво в арестуваната група”, обяви на извънредна пресконференция зам.-главния прокурор Иван Гешев. Той уточни, че разследването все още тече и че не е изключено да има още арестувани.
Засега не е известно дали Жорж Башур, съпруг на фолкпевицата Емилия, е бил съпричастен към схемата на Рамез Шараф. Според източник на „Уикенд”, близък до разследването, Жорж Башур е бил разпитван заради дългогодишното си приятелство и бизнес партньорство с Рамез Шараф, както и заради скорошна покупка на мезонет в баровска новопостроена сграда на бул. „България”. Съмненията на криминалистите били, че част от средствата за покупката на апартамента са дошли от фирма, регистрирана на името на циганин, участвал в киберсхемата на Рамез Шараф. Сред разпитваните, засега само като свидетел, е и друг влиятелен арабин с бизнес в България – иракчанинът Махер Хасан.
Арестуваният ливанец Рамез Шараф и брат му Газуан са замесени в куп скандални бизнес сделки в България. Първи в страната ни още по времето на комунизма се установява по-големият Газуан, който учи медицина. В началото на 90-те Газуан напуска България, за да се върне през 1997 г. като могъщ бизнесмен. Става шеф на гръцко-ливански консорциум, който

купува ЦУМ и после го продава


на пловдивския олигарх Георги Гергов. Друга мащабна сделка на ливанецът е от 2005 г. с покупката от Военно министерство на терен на кръстовището на столичните улици „Ситняково” и „Оборище” за 40 милиона евро. Впоследствие там бе изграден търговски център, който бе продаден за близо 100 милиона евро. Също от военните и то след пряко договаряне, Газуан Шараф придобива за само 10 милиона лева и хотелския комплекс „Смокините” край Созопол, а няколко години по-рано изкупува и имоти в района на Камчийски пясъци, които впоследствие са продадени за трасето на „Южен поток”.
От няколко години Газуан Шараф не живее в България и е прехвърлил почти всичките си фирми на своя брат Рамез. Сред тях са фирми за търговия с тютюн, горива, имоти и арабски сладки. Богатството на ливанската фамилия Шараф се оценява на близо 500 милиона лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.