Бос на „Клуб 777” бил агент Соколов на Държавна сигурност

0


Зам.-шефът на бившата силова групировка „Клуб 777” Валентин Иванов е бил доносник на Държавна сигурност, става ясно от публикуван документ на Комисията по досиетата. Подвизавал се е като агент Соколов. Вербуван е в Пловдив, в началото на 1988 г., но не е отбелязано да е свален от отчет.  Затова пък неговите доноси са старателно унищожени през 1990 г. , пише Уикенд.

Валентин Иванов е основател и вицепрезидент на „Клуб 777”  В Пловдив, който в годините на прехода се конкурира с ВИС и СИК. Той е и сред малкото оцелели силови босове от онези години. След размирните години става строителен предприемач, бил е и шеф на синдиката на охранителите към КТ „Подкрепа”.


Агент Соколов излиза в документите на Комисията по досиетата покрай проверка на длъжници към Частна земеделска инвестиционна банка, които имат да връщат суми над 1 млн. стари лева. Кредитът, който виси и досега, е взет навремето от „Клуб 777”.
Силовата структура е създадена през 1993 г., като инициативата е на бившия борец Георги Калапатиров. Преди това той се подвизава като треньор няколко години в Милано. Затова и прякорът му е Жоро Италианеца. Друг видеен деец на така наречените „Седмици” е и Петър Петров – Патерицата, също борец и шампион. Групировката държи Пловдив под свой контрол, но след като един след друг са ликвидирани и Жоро Италианеца, и Пешо Патерицата,  „Клуб 777” отстъпва позициите си.


Жоро Италианеца е убит през 1995 г. на Гребната база в Пловдив, като е прострелян в сърцето с един изстрел. До трупа е оставен пистолетът „Магнум“, с който е застрелян. Откраднати са мобилният телефон и бележникът му с телефонни номера. Убиецът не е разкрит. Три години по-късно е умъртвен и Пешо Патерицата.


След тези два показни разстрела „Клуб 777“ в Пловдив се разпада. Сега пък се оказа, че вицето на групировката бил агент Соколов на ДС. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.