Пак разследват Иво Ториното! Силовакът на Златко Баретата дърпал конците на разбитата банда с ченгета от Второ РПУ, пласирала трева и амфети

0Ивайло Борисов – Ториното, дългогодишна дясна ръка на бившия командос Златомир И ванов – Златко Баретата и негов съпроцесник по наркоделото „Фирмата”, е разследван от Специализираната прокуратура като босът в сянка на разбитата преди дни наркобанда с участието на ченгета от Второ РПУ в София. Това разкриха пред „Уикенд” антимафиоти, ангажирани с разследването.

Акцията по залавянето на поредната престъпна банда, пласирала наркотици в столицата и съседните градове, се проведе миналия петък, когато спецченгетата щурмуваха десетки адреси на пласьори в крайния софийски квартал Требич, в Нови Искър и в селата Доброславци и Мировяне.
Сред арестуваните са и двама полицейски служители от Второ РПУ в София. Униформените блюстители на реда и закона са били на пряко подчинение на задържания и посочен от Специализираната прокуратура като бос на групата за търговия с наркотици Боян Панев. Според събраните доказателства ченгетата са разчиствали терена на бандата, като са

арестували конкурентни дилъри

на дрога и са притискали силово наркомани да пазаруват наркотици. Ченгетата от Второ РПУ са правили срещите си с Боян Панев и дясната му ръка Владимир Петров в автосервиз в Требич, стопанисван от друг задържан като част от групата за разпространение на наркотици. Полицаите даже са пренасяли големи количества амфетамин и марихуана в патрулни автомобили на МВР. В момента тече разследване на отдел „Вътрешна сигурност” и срещу други полицаи от Второ РПУ, заподозрени в съпричастност към наркобандата.
Според информация на „Уикенд”, на мушката на проверяващите са трима служители от група „Териториална полиция” в полицейския участък „Нови Искър”.
Запознат с разследването срещу бандата за търговия с дрога разкри, че макар като бос на групата да е посочен Боян Панев, реалния тартор на престъпната група е друг. Срещу него обаче не били събрани достатъчно доказателства, които да послужат за пред съда.
„Почти всички арестувани са гравитирали в близкото минало до Ивайло Борисов, заради това има съмнения, че

Ториното е босът на наркогрупата.

Бандата беше следена няколко месеца, преди да се пристъпи към реализация”, признава източник на „Уикенд” от Специализираната прокуратура.
Думите му се потвърждават и от мълвата в ъндърграунда, че Ивайло Борисов – Ториното продължава да изпълнява важна роля в бизнеса с наркотици в София и че именно заради това неотдавна е бил прокуден от Златомир Иванов – Златко Баретата. Тази есен бившия командос отстрани Ториното от управлението на охранителната фирма „Аполо Секюрити”, а на негово място постави като управител своя баща Иван Иванов.
Според една от версиите за рокадата, която обикаля ъндърграунда, Златомир Иванов научил, че дясната му ръка отново е разследван като бос на дрогата в София и че предстоят арести на негови дилъри и затова предпочел да се раздели официално с него. Други пък са на мнение, че уволнението на Иво Ториното е фиктивно и че силовакът продължава да работи под шапката на Златко Баретата.
Що се отнася до задържаните осем човека от наркобандата, то голяма част от арестуваните не са пласирали наркотици на дребно, а са играели ролята на снабдители на пласьори в София.
„Пласирали са основно синтетична дрога – амфетамин и хапчета „екстази”, както и марихуана. На един от проверените адреси открихме

цял чувал с амфетамини.

Количеството задържана дрога е огромно и може да захрани пазара за наркотици в София за цяла седмица”, разказва столичен антимафиот.
Че Ивайло Борисов – Ториното може би е босът в сянка на разбитата миналата седмица наркобанда, допускат и част от пропелите близо 40 свидетели срещу групата. Някои от тях признават, че са били заплашвани с наказателната бригада на Иво Ториното от Боян Панев и хората му. Други си спомнят, че двама от задържаните при акцията дилъри – Калин Илиев и Даян Козарев, са били разследвани от МВР и като съпричастни към отвличането на Адриан Златков, син на автотърговеца Тони Златков. През август 2017 г. младежът бе похитен от маскирани като полицаи гангстери и освободен 10 дни по-късно след платен откуп. Месеци по-късно, в началото на 2018 г., МВР арестува Ивайло Борисов – Ториното и трима от охранителите му като замесени в отвличането, но по-късно всички бяха освободени поради липсата на годни за пред съда доказателства. Няма данни оттогава разследването да е напреднало.
Ивайло Борисов – Ториното гравитира около Златко Баретата от поне 10 години, като дълго време бе един от босовете на дрогата в София и отговаряше за кражбите на автомобили – сектор, който носеше солидни приходи в престъпната империя на Златомир Иванов.
Ториното бе и съпроцесник на Златко Баретата по наркоделото „Фирмата”, но учудващо бе оправдан от съда. Златомир Иванов пък оцеля при опит да бъде ликвидиран пред Съдебната палата през януари 2013 г., когато неизвестен и до днес килър го уцели с 5 куршума в областта на торса. Докато Златко Баретата се възстановяваше след неуспешния атентат,

Иво Ториното пое бизнеса с дрога

в организацията. Той обаче бе арестуван при спецакция на МВР заедно със Златко Гочев – Малкия и още петима, тъй като бе посочен като наркобос от защитения свидетел срещу Златко Баретата – петролния аферист Росен Драгнев – Капитана. Мъжът, който бе разследван като поръчител на атентата срещу Златко Баретата заради бизнес спор между двамата за милиони левове, даде показания, че Златомир Иванов продължава да ръководи наркобандата си чрез Иво Ториното и Златко Малкия.
Според показанията му, високопоставени дилъри в организацията били Кристиян Лалев, Тихомир Стоянов, Тодор Цветанов, Петър Цветанов и Стефан Грозданов. Наркотиците се продавали основно в София и в Слънчев бряг.  Баретата искал да излезе в сянка заради старото дело срещу наркоорганизацията му „Фирмата”. Затова поръчал на доверените си хора Ториното и Малкия Златко да движат бизнеса и единствено те да комуникират с него на срещи в дома му в столичния квартал „Драгалевци”. Условието било да се продават само два вида дрога – марихуана и кокаин, като Иванов определял цените, откъде да се зарежда стоката и къде да се продава.
Ивайло Борисов изкара няколко седмици в ареста, но после бе пуснат под гаранция, а накрая защитения свидетел Росен Капитана се отрече от показанията си. Съдът още не се е произнесъл окончателно по този процес.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.