Рекет, пари и жена зад двойната екзекуция в Пловдив! Разстреляните баща и син Васил и Христо Ботеви пробвали да заграбят фирмата на роднина

0


Застреляните от своя роднина в Пловдив баща и син Васил и Христо Ботеви са опитали силово да изхвърлят убиеца си Йордан Таков от общата им фирма за рециклиране на кафемашини заради липсата на около 70 000 лева от сметката на дружеството „Сити Груп 1”, пише Уикенд.

Именно кражбата на парите, състояла се преди повече от месец, е породила напрежението между тримата, ескалирало във вторник следобед. Тогава 45-годишния Йордан нахлу въоръжен с пистолет „Макаров” в складовата база на дружеството в пловдивския квартал „Гагарин” и след кратък словесен спор направи на решето 32-годишния Христо и баща му Васил (52 г.)
Според информация от разследващите,

Йордан е изстрелял 8 куршума,

като всички патрони са пуснати в главите на роднините му. Първият му братовчед Христо отнесъл 5 куршума в главата, а таткото Васил– 3. Малко след двойната екзекуция полицията арестува стрелецът Йордан Таков.
45-годишният убиец твърди, че застреляните му роднини първи се нахвърлили върху него и даже пробвали да го убият. Преди това пък Васил, който е бивш полицай, отстранен от МВР заради корупционни схеми през 2001 г., заплашвал племенника си, че ще му издейства арест и съдебно дело, ако не прехвърли на сина му акциите си в общата фирма за кафемашини. Твърде възможно е обаче историята, разказана от двойния убиец, да е преиначена, за да се измъкне от правосъдието.
„Да разстреляш с 8 куршума двама мъже прилича повече на екзекуция, отколкото на самоотбрана. Задържаният Йордан Таков нямаше наранявания по тялото си, макар да твърдеше, че бащата и синът са му

налетели с железни тръби


с цел да го убият от бой и той е стрелял, за да се защити”, разкрива запознат с разследването.
Според неофициална засега информация, в заплетения криминално-битов сюжет е намесена и жена от Стара Загора. Дамата живяла на семейни начала съвсем доскоро с разстреляния Христо Ботев, от когото родила дете преди години. След това жената напуснала Христо заради негова системна агресия. Тя обаче поддържала близки контакти с убиеца Йордан, както и с неговата съпруга. Заради това Христо Ботев започнал да подозира родственика си, че поддържа тайна интимна връзка с бившата му половинка. Това допълнително нажежило настроенията между съдружниците – роднини.
Разстреляните син и баща Христо и Васил Ботеви стават съдружници на своя родственик Йордан през 2014 г., когато регистрират фирмата „Сити Груп 1”. Тя е за внос и рециклиране на вендинг автомати за кафе и закуски. Йордан внасял от Италия и Германия машините, които след ремонт и рециклиране били препродавани в България. Йордан обаче имал и друга фирма със сходна дейност. Той бил обвинен от бащата и синът, че

източвал общото дружество

и прехвърлял пари и клиенти към собствената си фирма. Конфликтът между ортаците стартирал тази есен.
Бащата Васил Ботев, който е бивш полицай, заплашвал нееднократно Йордан, че ще го вкара в ареста, ако не прехвърли доброволно акциите си от общото дружество и не възстанови над 70 000 лева. Според запознати с разследването, Йордан бил плашен и с мутри от баща и син Ботеви. Заради това убиецът си издействал разрешително за оръжие и си купил законен пистолет „Макаров”. 45-годишният двоен убиец до този момент не е имал криминални прояви, а близките му го описват като спокоен и уравновесен човек.
Не така обаче стоят нещата със застреляните с дъжд от куршуми баща и син Ботеви. Таткото Васил е син на именития треньор по борба Христо Ботев, самия той е бил юношески шампион по борба. През 90-те години на миналия век Васил Ботев е полицай от сектор СПООР (Превенция и опазване на обществения ред), но през 2001 г. е уволнен след серия от

сигнали за прибиране на подкупи.

Срещу полицаят Васил Ботев стартира и разследване за участие в схема за пласиране на фалшиви долари и евробанкноти.
През 2005 г. бившия полицай е задържан за притежание на боеприпаси, а в дома му е открит автомат „Калашников”. Ботев- старши обаче на влиза в затвора. През 2011 г. Васил Ботев отново е сгащен, този път при акция на ГДБОП срещу наркобандата на Георги Костадинов – Кадрито, търговец №, на хероин в пловдивското гето „Столипиново”. При обиска на автомобила, шофиран от Ботев, е намерен половин килограм хероин. Въпреки това бившото ченге пак не влиза в затвора, а се измъква по терлици. Според мълвата в Пловдив той се е ползвал с протекция на високо ниво и работел като таен информатор на МВР с право да вербува доносници от пловдивския ъндърграунд.
Синът му Христо Ботев има криминална регистрация за причиняване на средна телесна повреда и за хулиганство. Застреляният от братовчед си Йордан 32-годишен мъж е бил учител по тенис за деца на кортовете на „Локомотив”. През последните 5 години е бил ангажиран с препродажба на вендинг машини за кафе и със зареждането им с консумативи. Познатите му го описват като кротък и спокоен човек, който обаче рязко се променил след раздялата с жената до себе си.


Двойният убиец Йордан Таков рискува присъда доживотен затвор или 20 години лишаване от свобода. Според запознати с разследването, е малко вероятно 45-годишния мъж да успее да докаже, че е стрелял при неизбежна самоотбрана и да отърве затвора по подобие на пловдивския лекар Иван Димитров, застрелял влезлия да краде в гаража му циганин Жоро Плъха.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.