Ортакът на Брендо и Фатик се скри в Гърция, за да не връща борчовете

0

Смятаният за контрабандист №1 в България Николай Николов – Паскал е натрупал борчове за около 3 млн. евро към мутри, митничари и ченгета. За да не връща солената сума, бандитът се скрил в Гърция, разкри пред „Уикенд” един от неговите кредитори, настоял за анонимност.Общо около 30 човека „изгорели” покрай аферите на Паскал. Част от заемите се влачели още от 2014 г. По това време Николов вече бил сериозен фактор в контрабандата и неговите партньори и приятели не изпитвали никакви притеснения, че може да бъдат ужилени.
„Тоя мошеник ми дължи 100 000 евро. Шансът да си получа парите обратно клони към нула”, ядоса се нашият информатор, бизнесмен от Пловдив, който върти транспортна фирма.
Друга сериозна сума – 200 000 евро, Паскал дължал на дългогодишния си партньор в престъпния бизнес с цигари Тюран Ескалъч. Турчинът от български произход отговарял за транзита на нелегални папироси от южната ни съседка. По-малки суми Николай Николов дължал на десетки лапнишарани, сред които имало митничари, служители на МВР, прокуратурата и съда, които наред опъвали чадър над безобразията на разбойника срещу съответния кеш.


„Уикенд” научи още, че четирима митничари от ГКПП „Капитан Андреево” дори наели частен детектив, за да открият завлеклия ги Паскал. Красимир В. Добринов, Стойчо Палтековски, Стоян Кордов и Юлиян Гочев трябвало да получат по 20 000 лева всеки още в началото на 2018-а. Криминалистите разкрили, че митничарите заслужили „премиите”, като пропускали тировете с цигари на трафиканта. Четиримата се съгласили да участват в схемите на Паскал заради дългове и алчност. Красимир В. Добринов пък бил тежко наркозависим, твърдят негови колеги. На ден митничарят шмъркал кокаин за около 600 лв, което прави по 18 бона на месец за „бело”.
Стойчо Пелтековски се мъчел от друг порок – бил заклет комарджия. Покрай страстта към хазарта униформеният натрупал дългове за милиони, запори върху сметки и имоти от частни съдебни изпълнители. Включил се в престъпната схема, за да плати дълговете си. От любовта си към комара страдал и Юлиян Гочев, признават редови митничари.


Паскал го закъса финансово през 2015-а, когато на 29 март агенти на ДАНС „запушиха” канала му за трафик на цигари през Капитан Андреево. Спецченгетата спипаха на българо-турската граница два тира, натъпкани с акцизната стока на обща стойност 16 млн. лева. Други два камиона успяха да избягат от проверката и бяха обявени за общодържавно издирване. По-късно бяха намерени празни в склад край София. Общото количество конфискувани цигари бе 1 420 000 кутии – внос от Китай до безмитната зона Мерсим в Турция, откъдето тръгнали по канал през България за Испания.
Възходът на контрабандиста се обяснява с факта, че Николай Николов бил агент на службите още от началото на 90-те години на XX век. Работил е по две направления – контраразузнаването и икономическа полиция. Паскал подписал декларация за сътрудничество още по времето на Държавна сигурност, малко преди репресивната служба да бъде разформирована.


Името му нашумя в подземния свят през далечната 1996 г. Тогава триото прохождащи мафиоти Иван Тодоров – Доктора, Паскал и Милослав Кръстев спретнали контрабанден износ на произведени в Благоевград цигари от марката „555” през безмитната зона в Солун. Твърди се, че тютюнът им бил продаден със съдействието на високопоставени служители от МВР. Далаверата обаче се издънила, защото част от стоката се отклонила за пласмент в България, заради което каналът пресъхнал скоропостижно. След този случай Паскал напуснал бандата на Доктора и започнал да се „труди” под крилото на Евелин Банев – Брендо и Филип Найденов – Фатик.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.