Данчо Графа умря от свръхдоза! Сливенският лихвар и сутеньор следял Косьо Самоковеца и Цеци Красимирова в Амстердам

0

Починалият в началото на месец ноември от сърдечен удар сливенски бандит Йордан Божериков – Данчо Графа е имал ключова роля в мафиотската екзекуция на Константин Димитров – Косьо Самоковеца, ликвидиран на 6 декември 2003 г. в Амстердам. Това сензационно разкритие направи пред „Уикенд” столичен антимафиот, разследвал престъпните дела на покойния гангстер от града на стоте войводи.Данчо Графа издъхна при мистериозни обстоятелства в началото на месеца едва на 42-годишна възраст, като официална причина за смъртта му се сочеше сърдечна недостатъчност. Познати на страховития приживе съратник на Димитър Желязков – Митьо Очите, Йосиф Йосифов – Сливенския и още куп мастити мафиоти обаче са категорични, че Йордан е

загинал след прием на свръхдоза кокаин.

През последните години от живота си сливенския топ бандит се бе пристрастил към белия прах и според мнозина всяка седмица опустошавал по около 20 грама от него. Йордан, заедно с други мутри от Сливен, пушел, а не шмъркал южноамериканската дрога, а прекомерната употреба на наркотици го вкара млад в гроба. Знаковият лихварски и сутеньорски бос бе погребан набързо в родното си село Скобелево и остави вдовица и сираче.
Приживе Йордан Божериков – Данчо Графа успя да вземе страха на съгражданите си от Сливен с десетки брутални крими прояви. Той бе част от мафиотската група на Йосиф Йосифов – Йоско Сливенския, специализирала се в трафик на проститутки, рекет и лихварство. В ъндърграунда Данчо Графа е сочен като пряко замесен в убийството на Константин Димитров – Самоковеца.
Маститият контрабандист бе разстрелян на 6 декември 2003 г. в Амстердам, докато купуваше бижута на любовницата си Цеци Красимирова. Часове по-късно за екзекуцията бе арестуван холандския член на рокерската банда „Хелс Ейнджълс” Ервин Векер, който бе осъден на 15 години затвор в страната на лалетата. Апропо, Векер излежа присъдата си и вече е на свобода. Холандските служби обаче почти веднага установиха, че килъра не е бил сам при разстрела на Самоковеца, а е имал още двама придружители. Това се оказаха сливналиите Васил Качиков – Васко Дългия и Йордан Божериков – Графа.
В България за

поръчител на екзекуцията на Косьо Самоковеца

бе обвинен Йоско Сливенския, но той влезе в затвора за други престъпления, а делото за убийството на контрабандния бос така и не бе докарано докрай.
Как обаче се стига до разстрелът на Косьо Самоковеца и защо Данчо Графа е сред заподозрените, разказва столичен криминалист, работил по случая.
„Убийството на Косьо не е предварително планирано, организацията за екзекуцията му е направена буквално за три дни. Когато Самоковеца излита за Амстердам с Цеци Красимирова, за да се покрие за известно време след свирепото меле с братя Маргини в софийска дискотека, в Холандия се подвизават Васил Качиков, Йордан Божериков и Светослав Митев – Сокачката. Триото работи за Йоско Сливенския и е пратено в Амстердам няколко дни преди Самоковеца да отиде там, за да уговори условията за нови витрини за проститутки. В Холандия бандата на Йоско Сливенския работи съвместно с рокерите от „Хелс Ейнджълс”, които тогава държаха трафика на дрога в цяла Европа и охраняваха легалните публични домове. Докато Качиков, Графа и Сокачката си пият бирата в Амстердам, виждат Косьо Самоковеца и Цеци Красимирова. Веднага телефонират на Йоско Сливенския, за да му кажат кого са засекли. Ден по-късно получават оферта от началника си, който им обявява, че има кой да плати

200 000 евро за убийството на Самоковеца.

Българите се свързват с Ервин Векер, с когото търгуват с наркотици и на когото плащат, за да охранява техни бардаци. Векер намира оръжието и срещу обещани му 70 000 евро се съгласява да застреля Константин Димитров. Четиримата замесени разработват стриктен план. Според него Данчо Графа и Васко Дългия трябва да следят Косьо Самоковеца, а Векер да го убие. Четвъртият – Сокачката, се е познавал с контрабандиста и затова е взето решение той да не участва в проследяването, а да изготви маршрута за бягство и да осигури тайна квартира в Амстердам, ако замесените не успеят да избягат веднага след покушението”, разказва родния криминалист.
Така на 6 декември 2003 г. в следобедните часове Данчо Графа съобщава по телефона, че Самоковеца и Цеци Красимирова са излезли от хотела си. Графа се прави на турист и за да не го заснемат охранителни камери, е дегизиран с шапка, а в ръцете си държи карта на Амстердам, която почти напълно закрива лицето му. Минути по-късно Качиков прихваща Самоковеца и когато той наближава площад „Дам”, съобщава на Векер, че мишената се движи към него. Холандския килър прихваща Косьо, докато той отваря вратата на такси, за да настани в колата метресата си. Тогава холандския рокер открива огън по Константин Димитров. Самоковеца е направен на решето, а един от куршумите рикошира и се забива в бузата на Цеци Красимирова. По-късно Васил Качиков ще пусне в обращение легендата, че Векер опитал да открадне

торбичката с диаманти от ръката на Цеци,

но дори тежко ранена в главата, манекенката я стискала здраво и не я пускала…
Българите и наемникът от Холандия обаче не знаят, че агент на местните служби следи Косьо Самоковеца по искане на българските власти.
Агентът успява да проследи Ервен Векер, който е арестуван, а сливенските му съучастници Васил Качиков, Йордан Божериков и Светослав Митев – Сокачката съумяват да се изплъзнат от града само час след покушението. Качиков се отправя към Франция, откъдето е дошъл в Холандия, Сокачката заминава за Германия, а Данчо Графа се прибира в България, но не със самолет, а с автомобил.
Впоследствие тримата българи дават премията си от 140 000 евро на Ервин Векер, който прибира и още 150 000 евро, за да остане единствения обвиняем за убийството и да не предаде другарите си. Преди 4 години холандецът излезе от затвора, след като излежа по-голяма част от присъдата си и бе освободен предсрочно. По-късно Васил Качиков бе арестуван като съпричастен за екзекуцията, но по-късно освободен поради липса на доказателства, а Данчо Графа и Сокачката даже не са били задържани, а само разпитвани като съучастници в убийството.
В следващите години Данчо Графа се утвърждава като дясна ръка на Йоско Сливенския в бизнеса с проститутки. На 2 март 2011 г. обаче Йосифов се забива с бронирания си джип със 180 км/ч в миниван и убива двама души. Гангстерът вече живее в София, където е купил тузарска къща в квартал „Бояна”. След като Йоско е осъден на 6 години затвор за убийството на пътя, извършено в пияно състояние, неговият брат Пламен идва в столицата, за да движи официалния бизнес, а Данчо Графа официално е провъзгласен за наместника на групировката в града на Стоте войводи.
През последните години от живота си

Графа ръководи фирма да бързи кредити,

основана с капитал на Йоско Сливенския. Заради тази си дейност през пролетта на 2017 г. Божериков бе арестуван заедно с петима свои подчинени при акция, разпоредена от Специализираната прокуратура. Според разследващите, Данчо Графа предоставял кредити срещу безбожни лихви, предимно на малоимотни хора от Сливен и региона. При най-малко забавяне на плащанията от страна на кредитополучателите, следвали заплахи и побоища. Нерядко членове на групата на Графа нахълтвали в домовете на длъжниците и прибирали телевизори, хладилници и други вещи, за да ги продадат и да върнат инвестицията си заедно с лихвите.
„Те дават суми от порядъка на 500-1000 лева, а след това искат парите да се върнат в троен, понякога петорен размер. Ако си взел 1000 лева, след 2 седмици трябва да върнеш 1100. Забавиш ли се, всеки ден ти слагат лихва от 10% върху цялата сума”, свидетелства в съда потърпевш от бандата.
След смъртта на Данчо Графа обаче делото в Специализираната прокуратура за лихварската му групировка най-вероятно ще бъде прекратено.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.