Авер на Радо Ланеца реве пред Темида: Искам да си гушна бебето!

0

Темида може да е сляпа, но не остана глуха за сълзите на млад татко! Един от аверите на сочения за наркобос Радмил Ранов – Радо Ланеца успя да умилостиви съда да го освободи заради малкото му отроче, видя „България Днес“.

Малко след като е заключен през август, на Цветан Киров му се ражда дете. Разследващите не го пускат до нотариус, за да го припознае, и така бебето е записано на името на майката. „Искам да си гушна детето и да продължа да живея и работя“, проплака Киров пред апелативния спецсъд. Преди белезниците той се е трудел като мениджър в световна верига за бързо хранене, но излязъл в неплатен отпуск. Защитничката му адвокат Теодора Гинчева подчерта, че на клиента й му е голяма мъка за детето.

Зад решетките Киров се измъчва и от стенокардия. Той обясни пред магистратите как лекар в зандана му е давал хапчета. Здравословното състояние и болежките стават причина съдът да пусне погнатия като дилър под домашен арест.

Именно в жилището на Цветан в столичния жк „Люлин“ антимафиоти откриват наркодепо. Според разследващите домакинът е един от склададжиите на групата и е превърнал дома си в гара разпределителна за дрогата към по-нисшите дилъри. При тараша са намерени 489 г хероин, 5,5 г кокаин, 147 г амфетамин и 37 г коноп. Големите количества подсигуряват на Киров обвинения за съхраняване на наркотици с цел разпространение по поръчение на престъпна група.

За три месеца разследващите успяват да изследват откритите пакети с дрога. Те назначават дактилоскопна експертиза с надеждата така да заковат склададжията. Резултатът ги попарва – по пликовете не са оставени отпечатъци. Оказва се, че в жилището живеят и други хора. Това наклонява везните в посока, че обвинението срещу Киров не може да бъде доказано категорично, пояснява адвокатката му.

Според обвинението най-голямата наркобанда действа в периода от 2014 г. до август т.г. От погнатите 33-ма души само половината се озовават в ареста, а другите са в неизвестност и се издирват. Освен за разпространение на дрога част от наркоиграчите са обвинени и в пране на пари от престъпния бизнес. При разбиване на наркодепата са открити над 100 кила дрога – 17 сака с марихуана, 70 хил. таблетки екстази и голямо количество амфетамин в различни разфасовки.

Срещу дилърите проговарят десетина явни свидетели и 6-има анонимни с номера 277, 334, 370, 448, 456 и 459. Спецпрокуратурата се позовава на протоколи от претърсвания, разпознавания и разпити. Един от основните козове за обвинението е тефтерче, открито в Златомир Запрянов. То е ползвано като счетоводна книга, в която са описвани видовете продавани наркотици и прибираната сума.

На тефтерчето е направена графологична експертиза, за да се разбере кой е писал в него. Разследващите се спират на окошарения Олег Попов. Вещи лица установяват, че 5 от страниците в тефтера са изписани от него. Според защитата заключението е по-скоро, че три от изписаните букви и цифри съвпадат с почерка на арестанта, но без категоричност. Освен това е видно с просто око, че на тези пет страници не е писал само един човек, изтъкват юристи.

Олег Попов попада поне за трети път зад решетките, след като е спипан с групата на Царицата на месото Мила Георгиева и е залавян със 100 кила амфетамини в куфари. С Мила сяда на подсъдимата скамейка за наркотици и рекет, но делото се рестартира заради заседателка, която става полицайка. На последното заседание Попов е конвоиран с белезници и става ясно, че е задържан с мегабандата на Радо Ланеца.

През 2016 г. Попов е хванат с Павлина Йорданова при опит да примъкнат куфарите от сеат във фолксваген в столичния жк „Младост“. Запитан докъде е стигнало разследването за наркокуфарите, Попов отвърна, че е към финал, но няма официална информация.

Според защитата до ареста на Попов се стига след писмо на група полицаи до главния прокурор, в което се твърди, че участник в бандата е Олег Алексиев от „Люлин“, който разпределял дрогата и събирал парите. Вместо това зад решетките се озовал Олег Попов от „Младост“.

Подобно на колегата си Киров, Попов също има тежки фамилни драми. Детето му е с увреждания от раждането, има детска церебрална парализа, епилепсия и не може да се движи. Семейството дълги години го води по рехабилитации, а до специализираното училище го пренасят на ръце. Половинката на Олег – Деница, се оплаква от гръбначни увреждания и моли магистратите да го пуснат, за да помага. Те се смиляват и му определят парична гаранция от 25 бона.

Трима са босовете на мегагрупата, но са в неизвестност, обяви в съдебната зала прокурор Даниела Ангелова. Пред вестника тя обяви, че освен Радо Ланеца като тартори са обвинени членовете на „Бандата на Чуковете“ Веселин Христов-Паяка и Веселин Ермалаев-Телото. Заради липсата на Паяка и Телото вече цикли делото срещу хората на Таки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.