Стрелецът срещу сина на Киро Японеца още е на свобода, Малик се разхожда из „Факултета”

0

Ромският гангстер Марин Петров – Малик, който преди повече от месец бе окончателно осъден от Върховния касационен съд на 9 години затвор заради опит да убие Януш Сотиров, синът на Киро Японеца при масова свада във „Факултета” през 2015 г., все още не е въдворен в пандиза.

Малик, който е тъст на племенника на Киро Японеца – Георги Петров, се разхожда на свобода из гетото в София, а от МВР твърдят, че не могат да го открият и са го обявили за национално издирване. Приближени до Киро Японеца обаче свидетелстват пред „Уикенд”, че осъденият стрелец обитава къщата си във „Факултета” и че полицията сякаш умишлено не го задържа.


„През последните 2 седмици са подадени 4 сигнала до МВР и Главна дирекция „Изпълнения на наказанията”, че осъдения Малик е на свобода и че даже живее в дома си, където е адресно регистриран, но компетентните органи не го задържат. Из гетото се носи слух, че за Марин е издействана отсрочка от неговия зет Георги Петров – Йончо”, признава пред „Уикенд” човек от обкръжението на Киро Японеца.
Напрежението между Кирил Киров – Японеца и неговия племенник Георги Петров – Йончо ескалира през пролетта на 2015 г.

Тогава близо 500 роми, предвождани от Йончо и неговия тъст Марин Петров, блокираха входа на имението на Японеца във „Факултета”. Въпреки, че десетки полицаи се изсипаха в гетото, за да предотвратят кръвопролития, до батални сцени се стигна. Според прокуратурата и съдът, Киро Японеца се появил в квартала, придружаван от двамата си синове Януш и Спартак. Тогава Йончо изкрещял към своя тъст: „Мудар, мудар!” („убий го, убий го”, в превод от ромски). Марин Петров – Малик веднага извадил пистолет, насочил го към сина на Киро Японеца Януш и стрелял няколко пъти. Макар Януш да се навел рязко и да се свил на кълбо, един от куршумите го улучил. Младежът бил откаран в „Пирогов”, а стрелецът Малик побягнал. Той обаче бил подгонен от полицаи и заловен след 30-40 метра.


Впоследствие прокуратурата повдигна обвинения на племенника на Киро Японеца като подбудител за убийство, а на Марин Петров – като извършител на опит за убийство. Делото приключи на 7 ноември, когато Върховния съд постанови окончателна 9-годишна присъда за стрелеца Малик. Георги Петров – Йончо обаче се отърва с условна присъда.


Конфликтът между Киро Японеца и племенникът му Йончо избухва години след втория атентат срещу мургавия бос през април 2005 г. Тогава наемник стреля с пушка от микробус, паркиран срещу офиса на Японеца и го улучи в главата. Киров прекарва месеци в кома, преди да се събуди. Следва продължило с години лечение в Израел и в Австрия. Докато Киро Японеца се възстановява, неговия племенник поема контрола върху финансите и имотите му. Впоследствие Японеца научава, че собственият му племенник е участвал в заговора за убийството му, като целта му е била да сложи ръка върху апетитни имоти в центъра на София. През 2013 г. Георги Петров – Йончо е арестуван заради подготовка за убийство на чичо си, но след двумесечен престой в килията е освободен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.