Жоро Шопа се скри в Бразилия

0

Георги Семерджиев – Жоро Шопа, известен като консилиери на топмафиота Евелин Банев – Брендо, се скри в Бразилия от дългата ръка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), призна човек на „Уикенд” от средите на антимафиотската структура.Тополовградчанинът, известен любител на манекенки и спортни автомобили, е напуснал имението си в испанския град Кабрера де Мар, където бе арестуван като ятак на Ветко и Маринела Арабаджиеви, и отпрашил към явочна квартира в латиноамериканската държава. Жоро Шопа предприел спасителния ход, за да не бъде екстрадиран в България по делото, което се води срещу него за помагач на хотелиерската фамилия. Ключът е заровен във факта, че България и Бразилия нямат споразумение за правно сътрудничество и екстрадиция, което превръща гангстера в недосегаем за нашето правосъдие.


Според оперативна информация, Шопа бил в непрекъснат контакт с висш полицейски шеф. Срещу солиден подкуп висшето ченге снасяло цялата информация, до която Вътрешното министерство имало досег по неговия казус. Вътрешноведомствена новина е, че синът на топ полицая успял да спечели 300 000 лв. за своя бизнес покрай „работата” на баща си. Парите формално били осигурени от финансова къща под формата на заем. Публична тайна в престъпния свят е, че въпросната частна структура е под контрола на Георги Семерджиев.


Дясната ръка на Брендо бе арестуван на два пъти в Испания само през март 2019-а. На 7 март разбойникът се озова с белезници, след като полицията на Иберийския полуостров щурмува имението му в Кабрера де Мар. В палата бяха открити издирваните от Интерпол Ветко и Маринела Арабаджиеви. Жоро Шопа беше задържан заради искане от Швейцария. Там Семерджиев нашенецът е разследван за пране на 10 млн. евро. Крупната сума на негово име беше запорирана в банка в Цюрих. Най-довереният човек на кокаиновия крал Брендо от години се занимава с лихварство и така изпира парите на своя бос, наясно са в МВР и ъндърграунда. Натрупаната печалба от лихварство се прехвърляла в Швейцария, но не на името на Брендо, а на негово. Твърди се, че цялата организация на Брендо, който „самоизчезна” и е издирван от службите в Италия и Румъния заради влезли в сила присъди за наркотрафик, продължава да си работи именно благодарение на Шопа.


Георги Семерджиев се търси от Швейцария още от края на ноември 2018-а. Мълвата носи, че бандитът бил предупреден от същото топченге, чийто син лапнал 300 бона кредит от частна финансова институция в София. След алармата тополовградчанинът дупнал в посока Испания, където пребивавал до октомври. Интересното е, че арестът на 7 март е продължил кратките 4 часа. Причината – Швейцария внезапно оттеглила искането си за екстрадицията му, отпаднали и обвиненията срещу него за пране на пари и дори бил вдигнат запорът върху десетте милиона евро.
След куриозното развитие на ситуацията се активизира българското правосъдие. Районна прокуратура в София започна наказателно производство срещу Георги Семерджиев за лично укривателство на Арабаджиеви. Разследването беше по обвинение, че аверът на Евелин Банев спомогнал хотелиерите да избегнат или да бъде осуетено спрямо тях наказателното преследване, като ги укривал в дома си.

На 8 март Шопа беше сгащен за втори път от испанската полиция по искане на България. Този път престоя му зад решетките бил „удължен” на 24 часа. Така, на 9 март вечерта, престъпникът бил освободен. Според испанската правосъдна система няма как субект на правосъдието да остане арестуван в рамките на 24 часа за престъплението „укривателство”. Доскоро Семерджиев формално бе свободен да пътува, където си иска, защото Интерпол не приела искането да бъде качен в системата за издирвани лица само заради обвиненията на Софийска районна прокуратура.
Това обаче се е променило преди два месеца – в началото на септември, когато досъдебното производство срещу него беше прехвърлено от Софийска районна прокуратура към Специализираната.

По информация на „Уикенд” се очаква до дни КПКОНПИ да поиска и запор на имуществото му в България.
Както „Уикенд” пръв разкри, малко след първия арест на Шопа в СДВР бе сформиран екип от криминалисти, които да прегледат всички брадясали разследванията срещу тандема Брендо-Шопа, сред които убийствата на Константин Дишлиев, майка му Йорданка Запрянова и Иво Марков – Сиджима. Ще бъде направен опит за трите престъпления като поръчител да бъде обвинен Шопа, вместо Брендо.
28-годишният Косьо Дишлиев беше показно разстрелян на 15 май 2005 г. на излизане от индийския ресторант „Тадж Махал” на ул. „11-и август” в центъра на София. Младият мъж бе гръмнат до джипа си пред очите на приятелката си Десислава, сестра на жената на Брендо – Моника Добринова.

В полицията циркулират данни, че Шопа бил на мястото на атентата. Константин Дишлиев е бил очистен заради провалена пратка на близо тон кокаин. Дрогата била заловена от испанската полиция два месеца преди разстрела.


Веднага след стрелбата майката на Константин – Йорданка Запрянова, разказа в полицията, че преди покушението Брендо заплашил сина й, негов баджанак: „Вече си труп!“. Заради показанията на Запрянова и на свидетелите на екзекуцията, Банев е викан на разпит в полицията. Въпреки това обаче мафиотът се измъкнал без обвинение, след като предоставил неоспоримо алиби, че по това време бил на съвсем друго място. Незнайно защо Шопа така и не е привикан от следователите.
Последва ново убийство – с 6 изстреляни куршума в главата килър успя да запуши устата на Йорданка Запрянова завинаги. Жената бе убита на 24 април 2007 г. в жилището си в кооперация на улица „Горски пътник” в столичния квартал „Лозенец”, естествено, без свидетели на покушението. В същият ден Запрянова трябваше да бъде в съдебна зала, където да изобличи Брендо за смъртта на детето й.


На 10 май 2006 г. в подземен гараж в центъра на София на ул. „Захарий Круша” до Военномедицинската академия пък беше застрелян 42-годишният Иво Марков- Сиджима. Бизнесменът бе баща на Джорджио Марков, отвлечен от „Наглите” и върнат жив срещу откуп от около 200 000 евро. Има оперативни данни, че поръчката за елиминирането му е дошла от Евелин Банев, а за изпълнението на зловещия план отговарял Шопа. Това обаче остава в сферата на предположенията…

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.